Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ...ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Νέα κονδύλια για μεγάλες επιχειρήσεις

Από το πρόγραμμα αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που απασχολούν μέχρι 10 εργαζόμενους

Σε μεσαίες ως και μεγάλες βιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που απασχολούν μέχρι και 50 άτομα, θα καταλήξουν τελικά οι επιχορηγήσεις του σχετικού προγράμματος με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Κερδισμένες θα είναι και οι τράπεζες, στις οποίες ανατίθεται ρόλος μεσολαβητή και συμβούλου των επιχειρήσεων, που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η αμοιβή τους ορίστηκε στο 3% του προγράμματος, που είναι συνολικού ύψους 630 εκατ. ευρώ (215 δισ. δρχ.).

Χτες το υπουργείο Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση ΜΜΕ στο πλαίσιο των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων με τη συμμετοχή των τραπεζών», ενώ από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Χρ. Πάχτα, δεν προέκυψε τίποτα νεότερο για τα προβλήματα που υπάρχουν με την ΕΕ όσον αφορά σε θέματα διαχείρισης του Β΄ και του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Την προηγούμενη βδομάδα ο υφυπουργός είχε συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Μ. Μπαρνιέ, διευθυντή της 16ης Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το ίδιο υπουργείο, ο Κ. Σημίτης απέστειλε «αυστηρή» επιστολή με τις ελληνικές θέσεις προς τον Μπαρνιέ, ενέργεια η οποία μάλλον καταδεικνύει τη δυσχερή θέση της κυβέρνησης.

Για μια ακόμη φορά οι επιχορηγήσεις του λεγόμενου προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δε θα καταλήξουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με βάση τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά σε «μικρομεσαίες» με βάση τα κριτήρια της ΕΕ, δηλαδή, σε κάποιες μεσαίες και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αφορά σε μεταποιητικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Για τις μεν πρώτες η δημόσια δαπάνη και το συνολικό κόστος ανέρχονται σε 144 και 360 εκατ. ευρώ και για τις ξενοδοχειακές σε 108 και 270 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το γεγονός ότι από το πρόγραμμα αποκλείονται οι εκπρόσωποι εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκύπτει και από το ότι στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν, για παράδειγμα, επιχειρήσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με μέσο κύκλο εργασιών 100 εκατομμύρια για την τελευταία τριετία και οι οποίες απασχολούν από 10 μέχρι και 50 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, τη στιγμή που είναι γνωστό πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχουν μικρότερο τζίρο και απασχολούν λιγότερο από 10 εργαζόμενους!

Διαφορετικές, αλλά μακράν από το να αφορούν σε επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ, είναι οι προϋποθέσεις για άλλες περιοχές της χώρας. Ετσι, ορίζεται ανώτατο όριο οι 50 εργαζόμενοι και κατώτατο όριο μέσου κύκλου εργασιών τριετίας τα 20 εκατ. δρχ. για επιχειρήσεις σε Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Πελοπόννησο και νησιά εκτός Κρήτης. Τέλος, το ύψος της επένδυσης, ανάλογα με την περιοχή, θα πρέπει να κυμαίνεται από 17 εκατ. δρχ. μέχρι και 120 εκατ. δρχ. για Αττική-Θεσ/νίκη, ενώ η επιχορήγηση ορίζεται για τις περιφέρειες Αττικής-Θεσσαλονίκης σε 35%, για Δυτική- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη-Ηπειρο-Πελοπόννησο και νησιά, εκτός Κρήτης, 45% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες σε 40%. Παρεμφερή κριτήρια ισχύουν και για τις επιχορηγήσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ