Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σημαντική δικαστική απόφαση

Υποχρεώνει το δημόσιο να καταβάλλει αποζημιώσεις για αποφάσεις που εκδόθηκαν βάσει αντισυνταγματικών νόμων

Με μια πρωτοποριακή απόφαση για τα δικαστικά χρονικά οι πολίτες μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσεις από το Δημόσιο, όταν εκδίδονται αποφάσεις που βασίζονται σε αντισυνταγματικούς νόμους, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται και να ταλαιπωρείται ο απλός πολίτης.

Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Εφετείου ανοίγει το δρόμο για να διεκδικήσουν από το δημόσιο αποζημίωση, μέσω της δικαστικής οδού, χιλιάδες θιγόμενοι πολίτες που ζημιώθηκαν από ενέργειες και αποφάσεις των οργάνων της Πολιτείας.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επικύρωσε απόφαση του Πρωτοδικείου που υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει σε πολίτη το ποσό των 48.423 ευρώ που ζημιώθηκε από παράνομη οικοδομική άδεια, η οποία εκδόθηκε βάσει αντισυνταγματικού νόμου.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε οικοδομική άδεια για ανέγερση τριώροφης οικοδομής στο Χαλάνδρι Αττικής, αλλά στη συνέχεια τα όργανα της Αστυνομίας απαγόρευσαν τις οικοδομικές εργασίες, καθώς ο ιδιοκτήτης όμορου οικοπέδου προσέφυγε στο ΣτΕ, προκειμένου να πετύχει αναστολή των εργασιών, γεγονός που επετεύχθη.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο, κατά τα μέρος που αφορούσε το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) του 1985, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η αρχική οικοδομική άδεια, ενώ ο οικοπεδούχος ζημίωσε με τα έργα που ήδη είχαν γίνει (τμήμα της οικοδομής είχε ήδη ανεγερθεί).

Στη συνέχεια έγινε προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια από τους θιγόμενους, οι οποίοι ζητούσαν αποζημίωση από το δημόσιο για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν. Ζητούσαν 123.440 ευρώ για έκδοση νέας άδειας, στατική μελέτη, το μέρος της οικοδομής που κατεδάφισαν κλπ., ενώ το δικαστήριο τους επικύρωσε το ποσό των 48.423 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ