Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΦΑΛΚΟΝ»
Οι χειριστές προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Με τις καταθέσεις των πιλότων Χρ. Μαρκόπουλου και Ξεν. Στυλιανίδη συνεχίστηκε χτες στο Γ` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη για την τραγωδία του πρωθυπουργικού «Φάλκον» στις 14-9-1999, που στοίχισε τη ζωή σε επτά επιβάτες του.

Ο πρώτος μάρτυρας είπε ότι ήταν για τέσσερα χρόνια χειριστής στα «Φάλκον» και ουδέποτε τον πλησίασε κάποιος τεχνικός να τον προειδοποιήσει να μη δίνει σημασία όταν ανάβει το «πιτς φιλ». Ο ίδιος, όπως είπε, είχε πετάξει με το αεροσκάφος αυτό μια βδομάδα πριν το δυστύχημα και δεν είχε παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα. Οσον αφορά το ενδεχόμενο ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών στα πηδάλια και τον αυτόματο πιλότο, υποστήριξε ότι «αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν είχε μπει κάποιος μέσα στο αεροσκάφος και το είχε κάνει τηλεκατευθυνόμενο».

Ο δεύτερος μάρτυρας είπε ότι «κανένα αεροσκάφος δε θα μπορούσε να πάθει τίποτα μόνο με το άναμμα του "πιτς φιλ"» και ότι οι κατηγορούμενοι τεχνικοί δεν ευθύνονται για το δυστύχημα. Για έναν, μάλιστα, από αυτούς ανέφερε ότι έφτιαξε το «Φάλκον» όταν είχε πάθει βλάβη στο Κίεβο και έτσι μπόρεσαν να επιστρέψουν με αυτό, διαφορετικά θα γύριζαν με το «Γιάκοβλεφ» που συνετρίβη στα Πιέρια.

Στο μεταξύ, η Ενωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας, οι κατηγορούμενοι πιλότοι Ιω. Ανδρουλάκης και Γρ. Σινέκογλου, καθώς και ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Ιω. Σταμούλης απέστειλαν έγγραφη καταγγελία στον αρμόδιο επί των Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας την παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την άμεση λήψη ασφαλιστικών - προσωρινών μέτρων, προκειμένου να προηγηθεί της δίκης των χειριστών του «Φάλκον» η αναγκαία έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτίων του δυστυχήματος. Τη συγκεκριμένη ενέργεια καλύπτει και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιπταμένων Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας. Στην καταγγελία αναφέρονται όλες οι φάσεις της μέχρι σήμερα ερευνητικής και ποινικής διαδικασίας που ακολουθήθηκαν. Υποστηρίζεται δε ότι «η συμπεριφορά των διοικητικών, εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της Ελλάδας είναι προκλητικώς αντίθετη προς την οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα θέματα αυτά» και ότι «η προδικασία για την άσκηση της ποινικής δίωξης και την παραπομπή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο είναι απολύτως άκυρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ