Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εργα χωρίς μελέτες και μελέτες χωρίς αμοιβές!

«Από το μελέτες χωρίς έργα, στο... έργα χωρίς μελέτες και τώρα στο μελέτες χωρίς... αμοιβές». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, του συνεδρίου που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), ο οποίος αντιδρά έντονα στη διαφαινόμενη πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ να καταργήσει - με την παρότρυνση και της ΕΕ - τον ισχύοντα Κώδικα Αμοιβών και την επιβολή του θεσμού της οικονομικής προσφοράς και στις μελέτες δημοσίων έργων.

Ο προσδιορισμός της αμοιβής των μελετών με βάση τις οικονομικές προσφορές χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνος, καθώς στην παρούσα φάση θα ρίξει την ποιότητά τους και την πληρότητά τους και άρα και την ποιότητα των έργων, ενώ θα ανεβάσει το κόστος τους. «Πλήρεις μελέτες - τονίστηκε συγκεκριμένα - είναι δύσκολο να ανατραπούν από τους κατασκευαστές των έργων, με αποτέλεσμα τα έργα να γίνονται έγκαιρα, χωρίς υπερβάσεις των προϋπολογισμών τους και να είναι ποιοτικά άρτια».

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ Χ. Μυλωνάς «οι αμοιβές των μελετών αποτελούν πολύ μικρό μέρος του συνολικού κόστους του έργου», ενώ όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών Ν. Δεσύλλας, πολύ μεγαλύτερη σημασία έχουν οι υπερβάσεις των προϋπολογισμών κατά την κατασκευή και η ορατή ήδη απώλεια ή και επιστροφή κονδυλίων, παρά τα συγκριτικά μικρότερα ποσά που διατίθενται για τις μελέτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ