Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αγωνιζόμαστε με τους ανθρώπους του μόχθου

-Από τις επαφές με τους δημότες σε περιοδείες και συγκεντρώσεις, τι ακούτε; Τι απασχολεί τον κόσμο και πώς το αντιμετωπίζει;

- Πραγματοποιούμε περιοδείες, συγκεντρώσεις στις συνοικίες, έχουμε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, συζητάμε με τους εργαζόμενους για τα πραγματικά τους προβλήματα και για τα προβλήματα της πόλης. Κωδικοποιημένα θα σας έλεγα ότι καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας, ιδιαίτερα νέοι, έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, τη λιτότητα, ασφυκτικές συνθήκες ζωής. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνικές και τεχνικές υποδομές στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια. Ασφυκτικές συνθήκες δόμησης και κατοικίας. Εξαφάνιση ελεύθερων χώρων. Καταστροφή των πολιτισμικών στοιχείων, με αυξανόμενο το ρόλο των ιδιωτικών συμφερόντων. Τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Την κερδοσκοπική υπερδιόγκωση του κέντρου. Την κατάληψη και ιδιωτικοποίηση των ακτών. Τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία. Την ανεπάρκεια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την επικυριαρχία του ΙΧ και των συμφερόντων που το στηρίζουνν.

Αυτά και πολλά άλλα απασχολούν, βασανίζουν τους ανθρώπους. Αγωνιζόμαστε μαζί τους για να δίνονται λύσεις. Συζητάμε μαζί τους και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Αρχίζουν και συμμετέχουν πιο ενεργά στη δράση του μαζικού, λαϊκού κινήματος. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους δημότες, να δράσουν συλλογικά, να αγωνιστούν για φιλολαϊκές λύσεις στα προβλήματα. Να αντιπαρατεθούν, να συγκρουστούν με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τους εκφραστές τους, με όσους ευθύνονται για την όξυνση των προβλημάτων τους. Να παλέψουν για το συλλογικό συμφέρον ενάντια στα κέρδη του κεφαλαίου. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Σε αυτή τη δράση θα αναδείχνονται και θα κατανοούνται καλύτερα τα αίτια που δημιουργούν, αναπαράγουν και οξύνουν τα προβλήματα. Ετσι θα εμφανιστεί μία ρόδινη ακτίνα στο θολό και γκρίζο σημερινό τοπίο.

Οι άλλοι υποψήφιοι

-Πώς κρίνετε τον προεκλογικό αγώνα άλλων υποψηφίων; Γιατί πιστεύετε ότι κινούνται έτσι;

-Η κ. Ντ. Μπακογιάννη είναι συνεπής εκφραστής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και με δραστήριο τρόπο επιδιώκει την προώθησή της. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι για 16 χρόνια τη διοίκηση του Δήμου ασκεί η παράταξη που στηρίζει την κ. Μπακογιάννη. Ηδη δίνει τα πρώτα διαπιστευτήριά της με προτάσεις για πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών, ακόμα και για τη βελτίωση των όψεων των κτιρίων. Τι το καινούριο θα φέρει, εφόσον στηρίζει την εφαρμοζόμενη πολιτική;

Ο κ. Παπουτσής είναι αξιόπιστος διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η μέχρι τώρα προεκλογική του δράση κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Περίπου είκοσι χρόνια κυβερνά το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Αυτό έχει την πρώτη ευθύνη για την κατεύθυνση και στην Αθήνα. Η ανεργία, η λιτότητα, η κατάργηση κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η αφαίρεση των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος είναι επιλογές της κυβέρνησης. Εξάλλου, διάλεξε ως χώρο παρουσίασης του «οράματός» του για την πόλη ένα αυθαίρετο κτίσμα μεγαλοσχήμονα στο Πεδίο του Αρεως, ίσως για να επιβεβαιώσει το πού στηρίζεται και ποιον στηρίζει.

Πώς, λοιπόν, θα φτιάξει την Αθήνα, αφού δεν έχει καμία πρόθεση να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική;

Ο κ. Δημαράς ενώ ξεκίνησε μια αυτοτελή παρουσία, σε συναντήσεις του με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του δεύτερου γύρου. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Ειδικά όταν ανάλογες δηλώσεις χρησιμοποιούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για μελλοντική αξιοποίησή τους από το δικομματισμό.

Ο κ. Κουβέλης έχει δύσκολο ρόλο, στην προσπάθειά του να εκφράσει στην Αθήνα διαφορετική αντίληψη στη συναινετική πολιτική με την κυβέρνηση, που ακολουθεί ο ΣΥΝ. Οι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζει ο ΣΥΝ στα ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, έχουν συμφωνήσει απόλυτα στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα με τους δημάρχους και νομάρχες που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική είναι ενιαία σε όλη τη χώρα. Δε χωρίζεται ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους δήμους και νομαρχίες.

Δεσμευόμαστε και παλεύουμε

-Εσείς, ως «Συμπαράταξη», τι υπόσχεστε;

-Ως «Συμπαράταξη για την Αθήνα», δεν υποσχόμαστε. Μόνο παλεύουμε. Και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να αναδειχτούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Να διεκδικήσουμε μαζί τους λύσεις προς όφελός τους. Εμείς δε ρετουσάρουμε την κατάσταση. Δεν την ωραιοποιούμε. Δεν παραπλανούμε τους εργαζόμενους με ψεύτικους «μονόδρομους» και δήθεν «εθνικούς στόχους». Αναδεικνύουμε τα αίτια των προβλημάτων. Παλεύουμε για την ανατροπή τους. Βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη από τα μεγάλα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται το φυσικό, ιστορικό, πολιτισμικό πλούτο της Αθήνας και τη χώρας. Για να μην ιδιωτικοποιείται η Αυτοδιοίκηση.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ