Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χαράτσι» (!) τα πνευματικά δικαιώματα

Για «βαθιά περιφρόνηση» απέναντι στους πνευματικούς δημιουργούς καταγγέλλει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του ΟΣΔΕΛ, με την οποία ο ίδιος φορέας κατήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ποσοστό του 2% επί της τιμής των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σαν μια εύλογη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα των έργων που αναπαράγονται ηλεκτρονικά, ο σύνδεσμος των επιχειρηματιών απάντησε με μια ανακοίνωση πολύ αποκαλυπτική για τις άγριες εκμεταλλευτικές προθέσεις του κεφαλαίου απέναντι στα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών.

Ο ΟΣΔΕΛ, ανταπαντώντας στην ανακοίνωση του συνδέσμου των επιχειρηματιών, σημειώνει ότι ο ΣΕΠΕ «αποκαλεί τους χιλιάδες συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, εκδότες, εικαστικούς δημιουργούς και φωτογράφους "ομάδα ετερόκλητων συμφερόντων", κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων...».

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο ΣΕΠΕ χαρακτηρίζει το πενιχρό 2% που δικαιούνται οι συγγραφείς, εικαστικοί, εκδότες, φωτογράφοι από την ηλεκτρονική χρήση των έργων τους, ως «χαράτσι» (!) και «φορολογία υπέρ τρίτων» (!). Και βέβαια η κυβέρνηση, αντί να αυξήσει αυτό το πενιχρό ποσοστό που προβλέπει ο νόμος περί Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων του 1993, σαν ελάχιστη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα από την παντοειδή ηλεκτρονική αναπαραγωγή και χρήση (συμπεριλαμβανομένων και των υπολογιστών) των έργων, σκοπεύει να το καταργήσει για να καρπώνεται και αυτά τα χρήματα το κεφάλαιο που κατέχει όλα τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου επισημαίνει ότι ο ΣΕΠΕ «παραδέχεται τη συνέχιση της παρανομίας κάποιων μελών του, όταν μιλάει για "διατήρηση απαράδεκτης φορολογίας". Δηλαδή ομολογεί ότι υπάρχει νόμος, τον οποίο τα μέλη του ΣΕΠΕ δε σέβονται εδώ και δέκα χρόνια, αλλά και παραμένουν ατιμώρητα».

Ο ΣΕΠΕ, βέβαια, αποκαλεί τη μηδαμινή αμοιβή των δημιουργών με το 2% «αντικίνητρο» για την «τεχνολογική ανάπτυξη του τόπου και επιβάρυνση του καταναλωτή. Δηλαδή, δηλώνει ανερυθρίαστα ότι ελάχιστες εταιρίες πληροφορικής μπορούν να κερδοσκοπούν, αλλά το περιεχόμενο των μηχανημάτων που πωλούν - ο μόχθος των πνευματικών δημιουργών - πρέπει να τους παρέχεται δωρεάν!». Φυσικά, οι επιχειρήσεις του κλάδου υπεραμύνονται της νομοθετικής ρύθμισης.

Ο ΟΣΔΕΛ σημειώνει ότι ο ΣΕΠΕ δεν έκανε ποτέ διάλογο με τους εκπροσώπους των πνευματικών δημιουργών, εκτός από έναν «παραπλανητικό διάλογο τα έτη 1999 και 2000, που κατέληξε σε προγραμματισμένο αδιέξοδο». Και, βέβαια, δεν εμφανίστηκε καν στη συνάντηση του περασμένου Μάρτη, την οποία συγκάλεσε ο ΟΣΔΕΛ με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού. Αλλά και ο υπουργός αντί να απαντήσει στην προσβλητική στάση των επιχειρήσεων... τις αντάμειψε συνυπογράφοντας τη νομοθετική ρύθμιση, που «αποτελεί προϊόν εν κρυπτώ διαβουλεύσεων και μεθοδεύσεων, ερήμην των πνευματικών δημιουργών», όπως καταγγέλλει ο ΟΣΔΕΛ.

Τέλος, ο ΟΣΔΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ