Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αντλήσουμε διδάγματα από τον αγώνα του ΔΣΕ

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Δ.Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση τιμής των μαχητών της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην Αράχοβα της Λακωνίας, όλοι εμείς, συμμαχητές και συμμαχήτριες, απόγονοι και συνεχιστές του ηρωικού αγώνα της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Πελοποννήσου, για να εκπληρώσουμε ένα ιερό χρέος.

Να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αετούς των βουνών, τους τεχνίτες της παράνομης δράσης, τους αλύγιστους αγωνιστές στα κολαστήρια των φυλακών και της εξορίας, τις γυναίκες ηρωίδες. Να τιμήσουμε τη γενιά των απίστευτων στερήσεων και των άφθαστων ηρωισμών.

Η 3η Μεραρχία πάλεψε με αφάνταστο ηρωισμό με έναν πανίσχυρο αντίπαλο. Η έναρξη των επιχειρήσεων στις αρχές του 1949 εξελίχθηκε σε μια από τις πολύνεκρες μάχες του εμφυλίου. Μόλις 3.120 μαχητές της 3ης Μεραρχίας αντιμετώπισαν πάνω από 44.000 του κυβερνητικού στρατού, δηλαδή 1 προς 15. Εναν στρατό εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα της εποχής και με στρατιωτικούς ηγέτες που φιλοδοξούσαν να μοιάσουν του Ιμπραήμ σε αγριότητα.

Οι ηγέτες της, τα στελέχη της, οι μαχητές και οι μαχήτριες της πάλεψαν παλικαρίσια. Λαογέννητοι ηγέτες όπως είναι ο Γκιουζέλης, ο Ρογκάκος, ο Περκεζές, ο Πανούσης, ο Μπασακίδης, ο Κ. Κανελλόπουλος, ο Πέρδικας, ο Ξυδέας, ο Μουλόπουλος ηγετικές μορφές γυναικών όπως η Ασπασία Δασκαλοπούλου, η Αθηνά Μπενέκου και χιλιάδες άλλοι και άλλες που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για «να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας χωρίς πείνα και πόλεμο» δεν πεθαίνουν, δεν ξεχνιούνται. Περνάνε στο Πάνθεον των ηρώων του ελληνικού λαού. Το παράδειγμά, η θυσία τους είναι πηγή έμπνευσης και φρονηματισμού.

Αγωνιστές της Αντίστασης μπροστά στο μνημείο στην πλατεία της Αράχοβας. Ανάμεσά τους και μαχητές της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο
Αγωνιστές της Αντίστασης μπροστά στο μνημείο στην πλατεία της Αράχοβας. Ανάμεσά τους και μαχητές της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο
Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης - προσκύνημα απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, αλλά και στις νεότερες γενιές που δε ζήσαμε τα θυελλώδη αυτά χρόνια. Εχουμε καθήκον να μελετήσουμε προσεκτικά την ιστορία της 10ετίας του '40 και ειδικά την ιστορία του ΔΣΕ. Του λαογέννητου αυτού στρατού που το 70% αποτελούνταν από νέους και νέες και έφτασε στο σημείο να καθηλώσει στα πεδία των μαχών με λιανοντούφεκα 10πλάσιες δυνάμεις για 3 χρόνια. Δυνάμεις, που μπόρεσαν να νικήσουν στρατιωτικά μόνο, χάρις στην απίστευτη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ