Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ηξεις αφήξεις» Ράμσφελντ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η έντονη διάψευση του Πακιστάν ότι στο Κασμίρ επιχειρούν μαχητές της «Αλ Κάιντα», η απόσυρση από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ του ισχυρισμού ότι «διαθέτει στοιχεία» γι' αυτό, μαζί με τη δέσμευση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Ισλαμαμπάντ ότι «στέκεται στο πλευρό του Πακιστάν», το οποίο, κατά τον ίδιο, είναι «ολόψυχα ταγμένο» στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». Τα όσα είπε ο Ντ. Ράμσφελντ μετά τη συνάντησή του με τον δικτάτορα στρατηγό (ή «Πρόεδρο», όπως τα διεθνή ΜΜΕ τον αποκαλούν) Περβέζ Μουσάραφ, λίγη σημασία έχει ότι ήταν σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγε μια μέρα πριν, αφού ο αντικειμενικός του στόχος να πείσει τις δύο πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο «δικαιολογεί» διάφορα φραστικά κόλπα. Οπως η δήλωσή του ότι «ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ των δύο χωρών απομακρύνεται».

Πάντως, η απόπειρά του να πετύχει την εγκατάσταση αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στο Κασμίρ για να «επιτηρούν» την Γραμμή Ελέγχου, τα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν, απορρίφθηκε όπως αναμενόταν από την ινδική πλευρά. Το μόνο που ανακοίνωσε το Νέο Δελχί και ικανοποίησε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ήταν ότι «μπορεί να αποσύρει» κάποια στρατεύματα από τους τουλάχιστον 850.000 στρατιώτες που έχει αναπτύξει εάν το Πακιστάν «τηρήσει τις υποσχέσεις του» να μειώσει τις εισδύσεις «τρομοκρατών» στο έδαφός του. Ο Ντ. Ράμσφελντ δήλωσε πως δε διαθέτει κανένα «μαγικό ραβδί» στις αποσκευές του, σε μια έμμεση απάντηση προς το Πακιστάν που ζητούσε «εντονότερη παρέμβαση» των Αμερικανών.

Στην Ινδία κερδίζει στο μεταξύ όλο και περισσότερο έδαφος η υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας Εϊ Πι Τζέι Αμπντούλ Καλάμ - του επιστήμονα που ηγήθηκε του πυρηνικού προγράμματος της Ινδίας, και πρότεινε ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ