Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιτίθεται στην αφαίρεση εκπαιδευτικών αρμοδιοτήτων

Σπ. Χαλβατζής: Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με κάθε τρόπο

Την αντίθεσή του στις προωθούμενες ρυθμίσεις νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες αφαιρούνται όλες οι αρμοδιότητες, που είχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) σε θέματα εκπαίδευσης και παράλληλα μεταβάλλουν προς το χειρότερο τη δομή και λειτουργία της Διοίκησης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξέφρασε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Παράλληλα, αποφάσισε να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να μην επιτρέψει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου - σχετική απόφαση είχε πάρει προηγούμενα και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας - ενώ παράλληλα θα επιδιωχτεί και συνάντηση με τα κόμματα της Βουλής. Το σημαντικό δε από την προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας ήταν πως η συζήτηση δεν εξαντλήθηκε στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων του θεσμού - κάτι που πολλές φορές είναι χωρίς περιεχόμενο, ειδικά όταν αυτές οι αρμοδιότητες δε συνοδεύονται από πόρους ή από τη δυνατότητα που δίνουν στη ΝΑ να χαράσσει η ίδια πολιτική και στρατηγική - αλλά επεκτάθηκε και στο περιεχόμενο αυτού καθεαυτού του νομοσχεδίου.

Χαρακτηριστικά η αρμόδια σε θέματα Παιδείας αντινομάρχης, Η. Βαλσαμάκη, που εισηγήθηκε το θέμα σημείωσε πως με το εν λόγω νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που είχε η ΝΑ μεταφέρονται ουσιαστικά σε περίπου τριάντα μετακλητούς καθηγητές, οι οποίοι θα προϊσταται των αντίστοιχων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που ιδρύονται στις Περιφέρειες. Εκπαιδευτικός η ίδια, υπογράμμισε: «Μετακλητό υπάλληλο που διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας, ως κεφαλή πυραμίδας της εκπαίδευσης δεν έχω ξαναδεί».

Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος, που παρίστατο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, σημείωσε πως με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου αυτό που επιδιώκεται είναι «την παιδεία να κυβερνούν οι μανδαρίνοι του υπουργείου».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου, με το πρόσχημα πως έχουν υπάρξει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αφαιρούν αρμοδιότητες από τη ΝΑ. Στο σημείο αυτό χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Σπύρου Χαλβατζή : «Δε μας πείθει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ. Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως σε ό,τι αφορά θέματα περιβάλλοντος, όπου έχουν εκδοθεί σχετικά καλές αποφάσεις, η κυβέρνηση τις έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια».

Ο ίδιος υπογράμμισε τη διαφωνία της ΝΑΣ στη λογική της ίδρυσης Σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου από τις ΝΑ, όπως είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν, κάτι που είναι διαφορετικό από τις αρμοδιότητες που ασκεί σήμερα ο θεσμός. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του επίμαχου νομοσχεδίου, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με κάθε τρόπο. Αυτό, όπως τόνισε, διεφάνη και κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου σε ό,τι αφορά την παιδεία στόχος είναι να ακυρωθεί ό,τι θετικό υπάρχει σε αυτή, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ