Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχία από τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Εάν δεχτούμε ότι η όποια σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι το πρώτο κορυφαίο ζήτημα στο διεθνές πλέγμα, τότε η παρούσα προσέγγιση μεταξύ των δυο αυτών χωρών και μάλιστα σε επίπεδο ΝΑΤΟ, πρέπει να υπονοεί πολλά και ταυτόχρονα να αυξάνει τους αστάθμητους παράγοντες του μέλλοντος.

Η υπονόηση προκύπτει από την πρακτέα αναγνώριση του ΝΑΤΟ από την καπιταλιστική Ρωσία, κάτι που έρχεται κόντρα στην πολιτική της πρώην σοσιαλιστικής Ρωσίας. Τότε, οι δυο στρατιωτικοί συνασπισμοί ΝΑΤΟ - ΣΥΜΦΩΝΟ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ υπήρχαν ντε φάκτο δίχως να χρειάζεται ο ένας την αναγνώριση του άλλου. Αντίθετα, το τωρινό παζάρεμα της μορφιακής σχέσης ΗΠΑ - Ρωσίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ, κάτι σαν συνεργασία ή συνεταιρισμό, ανοίγει διάπλατα την πόρτα της μονόπλευρης αναγνώρισης ενός στρατοκρατικού σχηματισμού, του ΝΑΤΟ, από μία χώρα, τη Ρωσία, που κληρονόμησε το ισχυρό οπλοστάσιο του σοβιετικού παρελθόντος της.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τους μελλοντικούς αστάθμητους παράγοντες διότι είναι πρακτικά, τουλάχιστον, αδύνατον να προσδιοριστεί ο μελλοντικός ορίζοντας ακόμη και σε επιμέρους σημαντικές πλευρές του. Εχω επανειλημμένα ομολογήσει ότι σε κάθε περίπτωση η κυριαρχούσα διασυμμαχική δύναμη της Νέας Τάξης έχει έναν εντελώς γενικό ορίζοντα επιδιώξεων και σκοπών. Η αδυναμία της αυτή προέρχεται από το αδύνατο του ελέγχου των παραμέτρων που οι επιδιώξεις της δημιουργούν μέσα από τις οργανικές της λειτουργίες. Αυτό μορφοποιείται στο πρόσωπο μιας αποκρουστικής γραφειοκρατίας που φροντίζει συνήθως να κατασκευάζει κατά περίπτωση περισσότερα από ένα σενάρια επιβολής με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε πολέμους και αίμα. Εδώ οφείλονται για παράδειγμα οι συνήθεις παλινωδίες σε περιφερειακές διαμάχες εμπλεκομένων που έχουν την ατυχία να επιζητούν κατ' ουσία τον ίδιο προστάτη.

Κατανοώντας αυτή τη διεθνή πραγματικότητα αυξάνεται στο κατακόρυφο η ανησυχία όταν εμπλέκεται κι η νεοπαγής καπιταλιστική Ρωσία που, λόγω παρελθόντος, εξακολουθεί να θεωρείται ως η πρώτη μετά τις ΗΠΑ δύναμη. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτό δεν αφορά τον τωρινό συσχετισμό όγκου και δύναμης της υπαρκτής Ρωσίας έναντι της δυτικής συμμαχίας. Αφορά στην κληρονομημένη οπλική της ποιότητα, και τη δυνατότητα της καταστρεπτικής της ανάπτυξη, τώρα και στο μέλλον. Θα πρέπει να βασάνισε αρκετά τα ευρω-ατλαντικά μιλιταριστικά επιτελεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το ρωσικό στρατιωτικό μέλλον, η ισχύς και ο ρόλος του στον πλανήτη. Σε αυτό το ζήτημα μόνο ερωτηματικές υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς εάν δε θέλει να χαθεί σε λαβύρινθο λογικών αδιεξόδων.

Επειδή όμως στα καθοριστικά σημεία της εξέλιξής της η ζωή προτιμά τη διαλεκτική κίνηση τολμώ να διατυπώσω το ερωτηματικό συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση της Ρωσίας με αυτή ή εκείνη τη μορφή στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει πολλαπλασιαστικά τις καταστρεπτικές του επεμβάσεις πάνω σε έθνη και λαούς. Εάν αποδεχτούμε ότι ο επερχόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι σύγκρουση μέχρις εσχάτων μεταξύ τάξεων, κοινωνιών, εθνών και λαών.

Εάν από τη μια συγκεντρωθούν οι πραγματικά χορτάτοι μαζί με τους υποτακτικούς τους κι από την άλλη οι κάθε λογής πεινασμένοι, τότε η παρουσία της Αγίας Ρωσίας με συμβολικό είδωλο την ανακηρυγμένη σε αγία τσαρική οικογένεια των Ρομανόφ από το Ρώσο πατριάρχη Αλέξιο, θα αποτελέσει, όπως τότε, τον παγωμένο αντεπαναστατικό αγέρα στα θερμά ευρωπαϊκά επαναστατικά κινήματα. Από αυτή, τουλάχιστον, την άποψη, η παρακολούθηση της καπιταλιστικής εξέλιξης στη Ρωσία είναι αναγκαία κι απαραίτητη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσεις παραπέρα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία (2019-06-27 00:00:00.0)
Μηνύματα προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2011-11-23 00:00:00.0)
Απορρίπτεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ (2010-10-22 00:00:00.0)
Αμπχαζία - Οσετία ετοιμάζονται για «ανεξαρτησία» (2008-02-19 00:00:00.0)
Εμπλοκή στη διαδικασία της «Ενωσης» (2003-09-04 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδες αλλαγές στις σχέσεις με ΝΑΤΟ και ΕΕ... (2001-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ