Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα τετράποδα του «Ηλεκτρικού»

Εχω αρκετές φορές ασχοληθεί με τα παράξενα που συμβαίνουν στους σταθμούς και τα βαγόνια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Για παράδειγμα, την ποικιλία, την ποιότητα και την ευρηματικότητα των απόκληρων και των ζητιάνων που κυκλοφορούν. Από μουζικάντηδες χαρτομαντηλάδες και κάθε λογής αναξιοπαθούντες, τόσο που να φαίνεται πως ζούμε όχι σε μια αναπτυγμένη και «εκσυγχρονισμένη» χώρα που θέλουν να μας παρουσιάσουν οι κυβερνώντες, αλλά σε μια «τριτοκοσμική» χώρα του χειρίστου είδους που δε συναντάς ούτε καν στην Αφρική.

Βλέπεις αυτές τις άθλιες εικόνες και αναρωτιέσαι γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Τώρα τελευταία έχει παρατηρηθεί ένα άλλο φαινόμενο στους σταθμούς και μέσα στα ίδια τα βαγόνια. Ενα φαινόμενο πού όσο περνάει ο καιρός, γίνεται συχνότερο επικίνδυνο και γιατί όχι και ενοχλητικό. Η παρουσία σκυλιών. Αρκετών σκυλιών. Αρρωστων, πεινασμένων και εξαθλιωμένων σκυλιών. Ολοι οι σταθμοί έχουν γεμίσει αδέσποτα σκυλιά που σουλατσάρουν, κοπρίζουν και φοβίζουν.

Δεν έχω καμιά προκατάληψη με τα συμπαθή τετράποδα, απεναντίας τα προσέχω και τα φροντίζω όσο μπορώ. Αλλά αυτό που συμβαίνει στους σταθμούς είναι τ' ολιγότερο απαράδεκτο. Και το χειρότερο, είναι πως τα τετράποδα αυτά ή πολλά απ' αυτά έχουν αποθρασυνθεί. Απρόσκλητοι και τζαμπατζήδες μπαινοβγαίνουν σαν κύριοι και μέσα στα βαγόνια. Ξαπλώνουν φαρδείς πλατείς, κάτω από τα καθίσματα για να βρουν δροσιά (ή ζέστη, ανάλογα) και ησυχία.

Τις προάλλες στα Πετράλωνα, ένας μπιρμπιλομάτης τριχωτός με συμπαθέστατη μουσουδίτσα, μπήκε στο βαγόνι και κουνώντας προκλητικά και χαριτωμένα την ουρίτσα του, ψόφιος στην πείνα ο φουκαράς, πέρασε ένα ένα τα καθίσματα κοιτάζοντας με ικεσία τους επιβάτες στα μάτια, προσδοκώντας κάτι φαγώσιμο, ή έστω ένα απλό χάδι τρυφερότητας και καλοσύνης.

Δε βαριέσαι, είδε κι απόειδε ο φίλος πως δε γινότανε τίποτα, έριξε μια θλιμμένη ματιά και κατέβηκε στη στάση της πλατείας Βικτορίας.

Προχτές νάτος πάλι ο ίδιος ο φίλος, αλλά αυτή τη φορά από την απέναντι μεριά, από Αττική προς Πειραιά. Τώρα πώς βρέθηκε στην αντίθετη πλευρά, δεν μπορώ να εξηγήσω...

Εκανε την ίδια περατζάδα και ανικανοποίητος πάλι, άλλα και πικραμένος με την αδιαφορία των ανθρώπων κατέβηκε στο Μοναστηράκι, όπου εκεί φαίνεται πως είναι το κέντρο της ομήγυρης. Εκεί αρχή και εξουσίαέχει ένας κατάμαυρος αγριόσκυλος που διαρκώς γαβγίζει και τρομοκρατεί τους πάντες.

Μερικοί από τους σκύλους, βέβαια, φαίνεται πως έχουν ευγενικές καταβολές. Περιμένουν να μπουν πρώτα οι επιβάτες και μετά αυτοί, με την άνεση και την ησυχία τους. Κι όταν είναι να βγουν κάνουν ακριβώς το ίδιο. Πάντα προηγούνται οι επιβάτες. Αυτοί ακολουθούν.

Πάντως, παρά το φαιδρό και ιλαροτραγικό του πράγματος, το φαινόμενο χειροτερεύει και νομίζω, πως πρέπει να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι -εάν φυσικά υπάρχουν...- τόσο για το καλό των επιβατών, όσο και για να βρουν τα συμπαθή αυτά τετράποδα τη ζωή, που τους αξίζει.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η απαξίωση του ΟΣΕ... (2010-11-25 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένοι στο τελεφερίκ (2004-02-03 00:00:00.0)
Δεκάδες οι νεκροί απ' τον εμπρησμό σε σταθμό (2003-02-19 00:00:00.0)
Τσέχικη Πολυτέλεια (2002-07-07 00:00:00.0)
Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων (2000-01-05 00:00:00.0)
Ζητούν μέτρα προστασίας (1996-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ