Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
Ανοιξε μέτωπο... διαβουλεύσεων

Βάζουν σε δεύτερο πλάνο τον απεργιακό αγώνα με την τακτική των άτυπων συζητήσεων στο εσωτερικό του... ΠΑΣΟΚ

Με ένα ανεπίσημο «κοινωνικό διάλογο», κατά βάση μεταξύ στελεχών της ΠΑΣΚΕ και στελεχών του... ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ να πετύχει την...«εξαίρεση» των τραπεζοϋπαλλήλων από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο πλήττει βάναυσα τα δικαιώματά τους.

Χθες ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά 24ωρη απεργία του κλάδου. Τυπικά, τη Δευτέρα θα ακολουθήσει ακόμη μια απεργία, ωστόσο η πραγματοποίησή της θα εξαρτηθεί τελικά από την κατάληξη των υπόγειων διαβουλεύσεων, οι οποίες υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις και το αγωνιστικό πνεύμα των τραπεζοϋπαλλήλων. Χαρακτηριστικό δείγμα της επιμονής της πλειοψηφίας στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και στη διάσπαση του αγώνα των εργαζομένων, είναι ότι παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά, ότι ο κλάδος θα συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία στις 18 Ιούνη, στην τελευταία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας δεν υπάρχει ούτε μια λέξη γι' αυτή!

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε και από τις λεγόμενες «διορθώσεις» που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, οι οποίες χειροτερεύουν τις ρυθμίσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους και κάποιες από αυτές σπέρνουν τη σύγχυση για το τι ακριβώς σηματοδοτούν.

Συγχύσεις και ηττοπάθεια προκαλεί και η επιλογή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να χαρακτηρίσει «θετικό» γενικά το νομοσχέδιο, το οποίο χτυπάει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων το ίδιο βάναυσα με των άλλων εργαζομένων.

Η μόνη συνεπής στάση που χαράζει προοπτική για τον αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι σε αντίξοες συνθήκες, είναι αυτή της ΕΣΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων και των άλλων δυνάμεων που έθεσαν σαν μοναδικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου και τον πλήρη αγωνιστικό συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι μπαίνουν δυναμικά στον αγώνα σε συντονισμό με τους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρούν ότι βλάπτει τα συμφέροντα και των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 18 Ιούνη και να παλέψουν στη βάση του πλαισίου που θέτει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταμάτησαν την απεργία (2005-07-01 00:00:00.0)
Απεργούν για τρίτη μέρα (2002-06-14 00:00:00.0)
Δική τους υπόθεση η απεργία (2002-05-04 00:00:00.0)
Επιμονή στη λογική της «μεμονωμένης λύσης» (2001-05-10 00:00:00.0)
Απεργία για ...διάλογο (2000-09-06 00:00:00.0)
"Τροχονόμοι" της κυβερνητικής πολιτικής (1998-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ