Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Θα ψηφίζουν με τους απεργούς απ' έξω
  • Την Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση και των άρθρων. Θεατρική αποχώρηση ΝΔ
  • Αντ. Σκυλλάκος: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου

Ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η συζήτηση και των άρθρων του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Την Τρίτη, που όλη η Ελλάδα θα απεργεί εναντίον του, εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Με την έναρξη της συζήτησης (που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής), οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από τη συζήτηση των άρθρων, κάτι που αναμένεται να επαναλάβουν και στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Σχολιάζοντας αυτή την αποχώρηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος με δήλωσή του τόνισε: «Η αποχώρηση της ΝΔ ενώ φαινομενικά εμφανίζεται σαν ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας -- γιατί συνηθίζουμε στη Βουλή να εκδηλώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και με αποχώρηση -- από πίσω υποκρύπτει μια άλλη σκοπιμότητα. Η ΝΔ προσπαθεί να κρύψει ότι συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου. Είναι οι ίδιες με τους νόμους της ΝΔ αλλά το θεωρεί και άτολμο. Λέει ότι δε λύνει βασικά ζητήματα και ότι μεταθέτει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Κάνουν έτσι καθαρό ότι εάν έχουμε κυβέρνηση είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, να περιμένουμε και νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Αποχωρώντας από τη συζήτηση των άρθρων οι βουλευτές της ΝΔ επικαλέστηκαν μεν την αντισυνταγματικότητα κάποιων διατάξεων, αλλά, δίνοντας ένα στίγμα της ίδιας με την κυβέρνηση αντιασφαλιστικής τους πολιτικής, τόνισαν διά στόματος Π. Παυλόπουλου ότι θα συνεχίσουν ως κυβέρνηση την πολιτική του 1990-'93 αφού ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ έλυσε στο παρελθόν το συνταξιοδοτικό, η ΝΔ θα το λύσει και για το μέλλον». Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρει ότι η αποχώρηση από τη συζήτηση «δυσκολεύει κάθε προσπάθεια αντίθεσης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις».


Ο υπουργός Εργασίας δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την αποχώρηση της ΝΔ και δήλωσε ότι η στάση της ήταν αναμενόμενη «γιατί είναι γνωστό ότι η ΝΔ δεν έχει θέσεις και ήθελε να υπεκφύγει προκειμένου να μη φανεί η γύμνια της».

Ιδιες οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ενα ακόμα βήμα κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, σοσιαλδημοκρατικές και συντηρητικές, κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, και μάλιστα ελέγχονται από την ΕΕ στην υλοποίησή της. Ο βουλευτής είπε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτές της ΝΔ, και μάλιστα ορισμένες τις επαυξάνει σε αρνητική κατεύθυνση. Μάλιστα, είπε, παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, οι όποιες «βελτιώσεις» είναι οριακές και αποτελούν ελιγμό, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ανατραπούν στην πορεία. Αναφερόμενος στη στάση των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΝ), είπε ότι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης αφού συμμετείχαν στον στημένο «κοινωνικό διάλογο», αρνούμενοι μάλιστα την πραγματοποίηση συγκεκριμένων κινητοποιήσεων.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε το προωθούμενο πετσόκομμα των βαρέων επαγγελμάτων, χαρακτήρισε ανεπαρκή τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και τόνισε ότι τα «επαγγελματικά ταμεία» αποτελούν όχημα για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Οσον αφορά στις επιμέρους ρυθμίσεις, τόνισε ότι για τους δημόσιους υπάλληλους ο μέσος όρος απώλειας των συντάξεων θα είναι της τάξης του 25-30%, ενώ για το ΙΚΑ, όπου δεν ικανοποιείται το αίτημα για σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, σημείωσε ότι ακόμα κι αυτό που παρουσιάζεται σαν αύξηση στο 70% (από 60%) είναι πλασματικό αφού οι αυξήσεις δε θα συνδέονται με την κάθε φορά Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά με την εισοδηματική πολιτική, που είναι χαμηλότερη. Στην πράξη αυτό θα μειώσει το ποσοστό στο 60%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα χειρότερος μετά την τροποποίηση (2011-12-16 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε το αντεργατικό έγκλημα (2005-12-16 00:00:00.0)
Προκλητικοί οι ΣΥΝένοχοι (2002-06-20 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε από οκτώ μόλις βουλευτές! (2001-06-07 00:00:00.0)
Πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα (2000-12-07 00:00:00.0)
Μακριά από τις ανάγκες το νομοσχέδιο (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ