Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ
Στα 6 λεπτά οι πατάτες...

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας

Στην πλέον εξευτελιστική τιμή, αυτή των 6 λεπτών (20 δρχ.) έπεσε η τιμή πώλησης της πατάτας από τον παραγωγό στους μεγαλεμπόρους και στα συσκευαστήρια σε Αχαΐα - Ηλεία, ενώ στην αγορά η τιμή της βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 53 λεπτά (180 δρχ.).

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 7% από το 21%, δηλαδή το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, έχει ως καταλύτη τους μεγαλεμπόρους, που σε ένα καθεστώς γενικευμένης ασυδοσίας - δεν υπάρχει καν τιμή ασφαλείας - ληστεύουν στην κυριολεξία την παραγωγή του αγρότη, αυξάνοντας κατακόρυφα τα υπερκέρδη τους.

Ωστόσο αυτό δεν ενοχλεί τους διάφορους θιασώτες - κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς υποψήφιους της ΤΑ - της ΕΕ και της «ελεύθερης αγοράς», που, αφού πρώτα υπονόμευσαν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, στη συνέχεια οι πρώτοι άρχισαν - χωρίς ίχνος ντροπής - να επιδίδονται σε μαθήματα και να αναλύουν τους κανόνες της αγοράς, καλώντας τους αγρότες να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον, ενώ οι δεύτεροι, αποφεύγοντας να κατονομάσουν τους βασικούς υπεύθυνους, με δημαγωγικές ανακοινώσεις ρίχνουν το ανάθεμα στην κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της περιοχής, τονίζει μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό της αγροτιάς και αγωνίζεται μαζί της για να μην περάσουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που οδηγούν στο ξεκλήρισμά της.

Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξει κάθε αγωνιστική διεκδίκηση. Χρειάζεται, όμως, και οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ξεχωρίσουν εχθρούς από φίλους και κυρίως να βρουν το βασικό υπεύθυνο που είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία στηρίζουν και υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ.

Στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές που έρχονται είναι ευκαιρία να στείλουν μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, στηρίζοντας ψηφοδέλτια που πραγματικά την αντιπάλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και να παλέψουν για παραγωγικούς - αγροτικούς Συνεταιρισμούς που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αυτό απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ, τους εμπόρους και τις πολυεθνικές, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τα παραπάνω συμφέροντα. Αμεσα μπορούν να διεκδικηθούν:

  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής με κυβερνητική ευθύνη.
  • Να επιδοτηθούν τώρα αποθηκευτικοί χώροι - ψυγεία για τη διατήρηση όσης ποσότητας δεν απορροφηθεί.
  • Κρατικοί φορείς, όπως στρατός, νοσοκομεία κ.ά. να υποχρεωθούν να προμηθευτούν πατάτα ελληνική και όχι προτηγανισμένη εισαγωγής.
  • Εργα υποδομής και ουσιαστικές ενισχύσεις.
  • Οι επιδοτήσεις να δίνονται στους αγρότες που τις δικαιούνται και όχι στα εργοστάσια και τους εμπόρους.
  • Εξόφληση των προϊόντων με την παράδοση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ