Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΟΣΟΕ
Κι άλλο «νερό στο κρασί»

Η φθίνουσα πορεία της ελληνικής αμπελουργίας επισημάνθηκε χτες στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων). Ωστόσο, όμως, τα λεγόμενα και ο μελλοντικός σχεδιασμός της διοίκησης της κλαδικής συνεταιριστικής αυτής οργάνωσης δεν προϊδεάζει για καλύτερες μέρες στους αμπελουργούς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου στην ομιλία του ανέφερε πως μετά την αναθεώρηση του 1999 η ευρωπαϊκή οινική αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Προβλήματα, που εκτός από τη μείωση της στήριξης, έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές, τη μείωση των εξαγωγών και την αύξηση των εισαγωγών. Πιο ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε πως η οινοπαραγωγή παρουσίασε πτώση της τάξης του 2,08% την περίοδο 2001 - 2002 έναντι της περιόδου 2000 - 2001. Ο ίδιος, πέρα από την επιφανειακή κριτική που άσκησε προς τους υπευθύνους της κατάστασης, φάνηκε να προτάσσει ως κυρίαρχη λύση του προβλήματος τις αναδιαρθρώσεις. Ομως οι επιτρεπόμενες αναδιαρθρώσεις αποτελούν μια ρώγα στο τσαμπί, μπρος στη συνεχιζόμενη πολιτική ξεπατώματος των αμπελώνων. Επιπλέον, η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ, ακολουθεί την αντιαγροτική λογική της ΕΕ και της κυβέρνησης, για ενίσχυση των διεπαγγελματικών, δηλαδή των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων, καθώς και του «συνεταιρισμού» των συνεταιρισμών με ιδιώτες επιχειρηματίες, που πρώτη έκανε πράξη.

Αίσθηση προκάλεσε στη γενική συνέλευση το ότι δεν παραβρέθηκε κανείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του. Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης πως ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Ιωάννου ανέφερε πως οι αγρότες πρέπει να το πάρουν απόφαση να προσαρμοστούν στους νόμους της ελεύθερης αγοράς! Κάτι που δεν τόλμησε να πει ούτε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μηλιάκος. Με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε στις οδυνηρές επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και για τον εξαναγκασμό σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών από τους αγρότες, με τρανταχτό παράδειγμα τους αμπελουργούς. Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση αναλώνει τη δράση της, όχι για υπερασπίσει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά για περάσει η προσχεδιασμένη αντιαγροτική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ