Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Επιδρομή ρουτίνας και εκτενή σενάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέο βομβαρδισμό «ρουτίνας» προχώρησαν, χτες, στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ αμερικανικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στον Κόλπο. Ως συνήθως, υποστηρίζεται ότι ο βομβαρδισμός, 265 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, ήταν «αντίποινα» για πυρά που δέχτηκαν τα αμερικανικά αεροσκάφη από την ιρακινή αεράμυνα περιπολώντας την περιοχή.

Στο μεταξύ, διογκώνεται η φημολογία περί αμερικανικής προετοιμασίας για επίθεση στο Ιράκ. Παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων του, ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αποφασισμένος να προχωρήσει σε απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν και «τείνει» να επιλέξει τη στρατιωτική οδό, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις αντιρρήσεις που φέρεται να εκφράζει μερίδα της στρατιωτικής ηγεσίας που προειδοποιεί ότι για να γίνει απόβαση χρειάζονται, τουλάχιστον, 200.000 άνδρες και υπεροπλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται διάφορα σενάρια: είτε απροειδοποίητης επίθεσης, είτε στρατιωτικής προετοιμασίας και εξασφάλισης συμμαχιών, είτε από αέρος, είτε από εδάφους, είτε σε συνδυασμό. Το μοναδικό σίγουρο, πάντως, φαίνεται να είναι η αποφασιστικότητα Μπους, που οξύνει τους τόνους απέναντι στο Ιράκ τον τελευταίο καιρό, να γίνει αυτή η επίθεση, πιστεύοντας ότι οι όποιες αντιδράσεις, στο τέλος, θα καταλαγιάσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ