Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Μακελειό μετά την αποχώρηση Ράμσφελντ

Τα θύματα. Ανάμεσά τους πολλές διερχόμενες γυναίκες, αλλά κανένας Αμερικανός

Associated Press

Τα θύματα. Ανάμεσά τους πολλές διερχόμενες γυναίκες, αλλά κανένας Αμερικανός
ΚΑΡΑΤΣΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ- ΠΑΡΙΣΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΤΟΚΙΟ.--

Λιγότερες από 24 ώρες μετά την αποχώρηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μια ισχυρή έκρηξη βόμβας πολύ κοντά στο αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι κόστισε 11 ζωές και τουλάχιστον 51 τραυματισμούς. Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις τοπικών και διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ, οι τραυματίες από αυτό που ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Ταρίκ Τζαμίλ, περιέγραψε ως «βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ξένων» ήταν δεκάδες, και σύμφωνα με εκπρόσωπο του προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών ανάμεσά τους είναι έξι (Αμερικανοί) υπάλληλοι του προξενείου, καθώς και άγνωστος αριθμός υπαλλήλων του διπλανού προξενείου της Ιαπωνίας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 4 Πακιστανοί αστυνομικοί που φρουρούσαν το προξενείο και τρεις διερχόμενες γυναίκες.

Είναι αξιοσημείωτο πως πηγές της αστυνομίας στο Καράτσι, που δεν κατονομάζονται, διέρρευσαν σχεδόν αμέσως στο Ρόιτερς ότι είχαν δεχτεί προειδοποιήσεις για την επίθεση, η οποία στόχο φαίνεται πως είχε να καταστρέψει την όποια «πρόοδο» -- υπό το αμερικανικό πρίσμα -- είχε επιφέρει η επίσκεψη Ράμσφελντ στη χώρα και οι συναντήσεις του με τον δικτάτορα της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησής του (ή, σωστότερα, της χούντας του). Η χτεσινή έκρηξη, που σημειώθηκε μόλις μερικά τετράγωνα από το σημείο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Σέρατον», όπου είχε πραγματοποιηθεί η επίθεση εναντίον εργαζομένων της Γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Ναυπηγείων στις 8 του Μάη με 11 νεκρούς Γάλλους, ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κύκλο μισού χιλιομέτρου.

Η έκρηξη. Μια τεράστια τρύπα άνοιξε στον προστατευτικό τοίχο του προξενείου, από την έκρηξη που σκότωσε 11 ανθρώπους

Associated Press

Η έκρηξη. Μια τεράστια τρύπα άνοιξε στον προστατευτικό τοίχο του προξενείου, από την έκρηξη που σκότωσε 11 ανθρώπους
Η πακιστανική αστυνομία διατύπωνε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, την υποψία πως για την επίθεση ευθύνεται η Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν -- αλλά ο Λευκός Οίκος, διά του προεδρικού εκπροσώπου, Αρι Φλέισερ, είπε πως «δεν ακούσαμε τίποτε οριστικό σχετικά με το ποιος είναι πίσω από αυτή (την επίθεση)». Εως χτες το βράδυ, δεν υπήρχε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση από καμία οργάνωση. Ως συνήθως, στους εξ ορισμού παρανοϊκούς κύκλους των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, βρέθηκε κάποιος που δήλωσε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην επίθεση οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες», και ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, μάλιστα, το δήλωσε στο BBC. Η Ινδία καταδίκασε την επίθεση -- που μοιάζει να εξυπηρετεί μια χαρά τους σκοπούς, αν μη τι άλλο σε επίπεδο προπαγάνδας, της εξίσου, αν όχι περισσότερο από εκείνη του Μουσάραφ, μισαλλόδοξης κυβέρνησης του Ινδού πρωθυπουργού, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Πάντως, ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής, Τζάβεντ Ασράφ Χουσεΐν, δήλωσε με μια δόση σοκ ότι «είχαμε θέσει αυτήν την περιοχή σε κόκκινο συναγερμό και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά οι τρομοκράτες χτύπησαν».

Παρ' όλα αυτά η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε το άμεσο κλείσιμο (που δεν έγινε σαφές αν έχει προσωρινό ή μονιμότερο χαρακτήρα) του προξενείου στο Καράτσι, του Αμερικανικού Κέντρου στο Ισλαμαμπάντ, όπως και των προξενείων στη Λαχώρη και στην Πεσαβάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο Αρι Φλέισερ, έδωσε την κατά τα ειωθότα «τρομοκρατική» διάσταση στα χτεσινά γεγονότα: Ο Πρόεδρος, είπε, εκτιμά πως πρόκειται «για μια έντονη υπενθύμιση του γεγονότος ότι το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο. Οι τρομοκράτες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους, αδιάφορο πόσο άηθες, για να βλάψουν Αμερικανούς και άλλους».

Είναι σαφές ότι η αμερικανική διπλωματική παρέμβαση για το Κασμίρ και η (τουλάχιστον φραστική) υπαγωγή του Μουσάραφ στον «κοινό» σκοπό του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» εξοργίζουν τις αυτονομιστικές και ισλαμικές οργανώσεις του Πακιστάν, οι οποίες δεν αποκλείεται καθόλου να είχαν ανάμειξη στην επίθεση -- αλλά, παρά την αποτυχία του στρατηγού Μουσάραφ να «κάμψει την εντός της χώρας τρομοκρατία», όπως έχει ουκ ολίγες φορές υποσχεθεί από το Γενάρη φέτος, παρότι είναι γνωστό πως ενοχλεί έντονα την Ουάσιγκτον, αποφεύχθηκε να επισημανθεί σε όλες τις μέχρι στιγμής αμερικανικές δηλώσεις. Η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει κανένα πρόβλημα. Κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία τον Μουσάραφ ότι «δεν είναι σοβαρός» στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», είτε στο Κασμίρ είτε στο εσωτερικό του Πακιστάν, είτε σε ό,τι αφορά στην Αλ-Κάιντα. Το γεγονός είναι πάντως πως ο Μουσάραφ έχει δώσει πλήρη ελευθερία στο FBI, στη CIA και στις υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και της Γαλλίας.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές επιμένουν ότι η παλαιόθεν σύνδεση των ισλαμικών αυτονομιστικών και σεχταριστικών οργανώσεων με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν υπό την ομπρέλα της ISI, που είχαν ευνοήσει διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις με πακτωλούς κεφαλαίων, θέτει μια σημαντική απειλή για τον Μουσάραφ.

Σε ό,τι αφορά στην κρίση του Πακιστάν με την Ινδία, οι ενδείξεις ήταν αρκετά αντιφατικές. Ενώ στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωνε χτες προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως το Πακιστάν απέσυρε 20 πολεμικά πλοία από τη «ζώνη ετοιμότητας» στην Αραβική Θάλασσα, μετά την αντίστοιχη κίνηση της Ινδίας τη Δευτέρα, στη Γραμμή Ελέγχου, τα σύνορα των δύο χωρών στο Κασμίρ, 7 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την καθημερινή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού που οι δύο στρατοί χαρακτηρίζουν «ρουτίνας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ