Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνική δύναμη στην περιοχή των συγκρούσεων

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Δ.Ρέππα, δηλώνει αναρμόδια...

Στο μέτωπο των συγκρούσεων στην πόλη Μητροβίτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν ήδη από προχτές σταλεί 120 άνδρες της ελληνικής δύναμης 1.200 ατόμων, που εδρεύει στο Ουρόσεβατς. Το γεγονός αυτό αποσιώπησε επιμελώς η κυβέρνηση, ενώ και χτες ακόμα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας το απέκρυπτε και στην ουσία δήλωνε αναρμόδιος να απαντήσει για την τύχη των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, που έχει στείλει στο Κοσσυφοπέδιο και παρέπεμπε στις ΝΑΤΟικές αρχές. «Πρέπει να σας πω, είπε ο υπουργός Τύπου, ότι αυτά αποφασίζονται από τη Διοίκηση, η οποία έχει εγκατασταθεί στην περιοχή». Ωστόσο, συμπλήρωσε, δεν υπάρχει εμπλοκή Ελλήνων στρατιωτών «τέτοια που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη ζωή τους». Και πρόσθεσε ότι οι Ελληνες συμμετέχουν σε μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη και «έχουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, όπως όλες οι άλλες δυνάμεις».

Ο Δ. Ρέππας στο ερώτημα αν η ελληνική πλευρά έχει συναινέσει στο αίτημα του Σολάνα, για την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής αστυνομίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και παρέπεμψε στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στη διεθνή δύναμη. Ουσιαστικά, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε αναρμοδιότητα, καθώς, όπως είπε, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη Διοίκηση της διεθνούς δύναμης. «Επαναλαμβάνω, πρόσθεσε, και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, ότι συμμετέχουμε σε μια διεθνή δύναμη, η οποία έχει ορισμένη δομή και ορισμένους κανόνες λειτουργίας».

Για να φτάσει στο σημείο να παραδεχτεί: «Η Ελλάδα δε διοικεί τις δυνάμεις αυτές. Η Ελλάδα έχει διαθέσει δυνάμεις, στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής». Ενώ για το θέμα της μετεγκατάστασης της ελληνική δύναμης, εξέφρασε την επιθυμία «να παραμείνουμε στον τόπο όπου έχουν εγκατασταθεί οι δυνάμεις μας». Για να συμπληρώσει ότι «έχουμε και συγκεκριμένες υποχρεώσεις» και ότι «δεν αποχωρούμε από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ