Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ
Τα σοβαρότατα προβλήματα παραμένουν!

Οσο περνάει ο χρόνος και η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα, τόσο αυξάνονται οι υπόνοιες για σκοπιμότητες, με στόχο την αλλοίωση αποτελεσμάτων

Μόλις 15 μέρες απομένουν για την οριστικοποίηση των νέων εκλογικών καταλόγων, αλλά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα παραμένουν. Υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση, αλλά και πολλοί δήμαρχοι και όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνονται τα ερωτηματικά και οι υπόνοιες ότι το «μπάχαλο» είναι σκόπιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την εξέλιξη των περίπου 380.000 διπλοεγγραφών που είναι γνωστές, ούτε και τους δήμους που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης των νέων καταλόγων. Το διάστημα που διανύουμε, στην εν λόγω Διεύθυνση, γίνεται το «τσεκάρισμα» των στοιχείων των εκλογικών καταλόγων που αποστέλλουν οι δήμοι. Στις 30 Ιούνη οι δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν τους τελικούς καταλόγους στο υπουργείο, το οποίο μέχρι τις 20 Ιούλη θα πρέπει να έχει καταρτίσει τους τελικούς καταλόγους, οπότε και θα παραδοθούν οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι στα κόμματα, τα πρωτοδικεία, τις νομαρχίες και τους δήμους και με βάση αυτούς θα γίνουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο οι τελικοί κατάλογοι να είναι προβληματικοί.

Στις υπόνοιες για άλλου είδους επιδιώξεις συντείνει το γεγονός πως, ενώ η κυβέρνηση παραδέχεται το πρόβλημα και ότι με προβληματικούς εκλογικούς καταλόγους θα γίνουν οι εκλογές, δε δίνει παράταση στη διαδικασία ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων. Αλλωστε, από τη στιγμή που οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι αποσταλούν - με προβλήματα όπως παραδέχεται το υπουργείο Εσωτερικών - στην Κεντρική Διεύθυνση Εκλογών, δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της τελικής αναθεώρησης που το υπουργείο θα κάνει. Δηλαδή, μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφές διπλοεγγεγραμμένων από τον ένα δήμο, κατά το δοκούν, διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αλλοίωση αποτελεσμάτων. Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των διπλοψηφιών, αφού πολλοί ψηφοφόροι φέρονται να έχουν δύο εκλογικούς αριθμούς (Συγκεκριμένο παράδειγμα: Δημότης Αθηναίων εμφανίζεται να ψηφίζει και στο 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα της πόλης, αλλά και στο 3ο Εκλογικό Διαμέρισμα της Αρτας και μάλιστα να έχει δύο εκλογικούς αριθμούς).

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου, Α. Κασιάρη, προχωρά η διαδικασία διαγραφής των διπλοεγγεγραμμένων από τον ένα δήμο, ωστόσο αφήνει περιθώρια να μη διαγραφούν όλοι. Στην περίπτωση αυτή τίθεται ζήτημα διπλοψηφίας. Για το λόγο αυτό το υπουργείο προσανατολίζεται στην εξής θαυματουργή «φόρμουλα»: Στους εκλογικούς καταλόγους που θα σταλούν στα εκλογικά τμήματα, δίπλα από κάθε διπλοεγγεγραμμένο θα υπάρχει η ένδειξη «Δ». Ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος θα συμπληρώνει επί τόπου ένα έντυπο, στο οποίο θα σημειώνει ότι ψήφισε στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα και στην περίπτωση που διπλοψηφίσει θα υποστεί ποινικές κυρώσεις, τις οποίες... επεξεργάζονται στελέχη του υπουργείου με νομικούς συμβούλους.

Χαρακτηριστικά προβλήματα

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά προβλήματα που έχουν καταγγελθεί στο «Ρ»: Ψηφοφόρος που έχει οικογενειακή μερίδα σε ένα δήμο, φέρεται να ψηφίζει σε έναν άλλο, στον οποίο ούτε διαμένει, ούτε είχε κάνει ποτέ μεταδημότευση. Ψηφοφόρος που ψήφιζε σε δήμο της Αθήνας και έχει οικογενειακή μερίδα στη Λάρισα, εμφανίζεται τώρα να ψηφίζει σε δήμο της Καρδίτσας απ' όπου κατάγεται ο πατέρας του, στην οικογενειακή μερίδα του οποίου ανήκε.

Επίσης υπάρχουν εκλογείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιον εκλογικό κατάλογο. Κι αυτό γιατί μπορεί να διαγράφηκαν από τα δημοτολόγια ενός δήμου, χωρίς όμως να τους γράψει ο άλλος. Γυναίκες εκλογείς φέρονται να ψηφίζουν σε διαφορετικό δήμο από τους συζύγου τους, παρότι έχουν ανοίξει στο δήμο όπου μένουν οικογενειακή μερίδα. Υπάρχουν δε περιπτώσεις εκλογέων που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους με διαφορετικά στοιχεία (λάθη στα ονόματα και στην ημερομηνία γέννησης), κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να τους δοθούν δύο εκλογικοί αριθμοί. Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές ενδεχομένως να σχετίζονται και με προσωπικές επιλογές δημάρχων, που θεωρούν κάποιες ψήφους ανεπιθύμητες.

Αναδεικνύεται έτσι σε επιτακτική ανάγκη το αίτημα που έθεσε πρόσφατα προς το υπουργείο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της «Συμπαράταξης», Σπύρος Χαλβατζής, για παράταση της διαδικασίας ανασύνταξης των καταλόγων.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει όλοι, μέχρι τις 30 Ιούνη, να έχουμε φροντίσει να μάθουμε πού ψηφίζουμε, τηλεφωνώντας στο δήμο όπου έχουμε την οικογενειακή μας μερίδα. Στελέχη του υπουργείου θεωρούν σχεδόν βέβαιο, μέχρι τη συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, πολλοί να μη γνωρίζουν πού ψηφίζουν, κάτι που θεωρούν ότι θα αποτελεί λάθος των ψηφοφόρων!

Γι' αυτό θα πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος.

Τι πρέπει να κάνουμε

Αμεσα, από αύριο κιόλας θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το δήμο όπου είμαστε γραμμένοι στα δημοτολόγια, εκεί, δηλαδή, που έχουμε την οικογενειακή μας μερίδα και να διαπιστώσουμε εάν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία μας στους εκλογικούς καταλόγους. Αν είμαστε διπλοεγγεγραμμένοι, καλό είναι να επικοινωνήσουμε και με τους δύο δήμους, για να διαπιστώσουμε ότι διαγραφήκαμε από τον έναν. Αλλος τρόπος για να το μάθουμε είναι να τηλεφωνήσουμε στο τηλέφωνο 1464. Επίσης μπορούμε να απευθυνθούμε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στη διεύθυνση www.ypes.gr. Αλλά το όποιο πρόβλημα μόνο από το δήμο που έχουμε την οικογενειακή μερίδα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η σχετική προθεσμία για να διορθώσουμε όποιο λάθος λήγει στις 30 Ιουνίου. Ολοι πρέπει να «ανησυχήσουμε» και να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ