Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Στον αστερισμό του «πολέμου των άστρων»

Η ένταση, οι διαφωνίες, ακόμη και οι ανησυχίες που ακολουθούσαν συνήθως τα οράματα του Αμερικανού προέδρου, ειδικά όσον αφορά αυτά για το μέλλον της ανθρωπότητας, δηλαδή τις προθέσεις υλοποίησης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (NMD) και κατά συνέπεια την απεμπόληση της συνθήκης ΑΒΜ, εξανεμίστηκαν πια. Εντελώς.

Από τις 13 Ιούνη, έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης μονομερούς αποδέσμευσης από την ΑΒΜ, η κυβέρνηση Μπους, απόλυτα ακριβής στο ραντεβού της, ανακοίνωσε την οριστική εγκατάλειψη του ακρογωνιαίου λίθου του ελέγχου των εξοπλισμών και κήρυξε την έναρξη των εργασιών υλοποίησης της NMD -από τις 14 Ιούνη- στη βάση του Φορτ Γκρίλι, στην πολιτεία της Αλάσκα. Βάση που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις ανάσχεσης βαλλιστικών πυραύλων και «στοιχειωδώς» θα είναι έτοιμη μέσα στο έτος 2004.

Η είδηση δεν προκάλεσε, καν, αντιδράσεις σε λεκτικό επίπεδο. Εξάλλου, όλοι γνώριζαν πια ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αποφασισμένη και δεσμευμένη στις δικές της επιλογές. Και μόνο. Επιδεικνύοντας συνάμα παντελή αδιαφορία για τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις, κυρίως των «συμμάχων της».

Ολος ο πλανήτης είχε προϊδεαστεί από τις αρχικές δηλώσεις Μπους, άμα τη αναλήψει της προεδρίας, για την προώθηση του «Υιού του Πολέμου των Αστρων». Ολοι άκουσαν τον Μπους στις 13 Δεκέμβρη να ανακοινώνει την πρόθεση μονομερούς αποδέσμευσης εντός έξι μηνών. Ολοι πια ξέρουν, ακόμη και αυτοί που θέλουν να δηλώνουν αδαείς, για τις προθέσεις έναρξης μίας νέας και εξαιρετικά επικίνδυνης κούρσας εξοπλισμών. Προθέσεις, που αντικατοπτρίζονται στις αποκαλύψεις των «Los Angeles Times», μόλις τρεις μήνες πριν, ότι η κυβέρνηση Μπους σχεδιάζει την ανάπτυξη εκτάκτων σχεδίων για τη χρήση πυρηνικών κατά των «δόλιων» κρατών, όπως της Ρωσίας, της Κίνας, της Συρίας, της Λιβύης του Ιράν του Ιράκ και της ΛΔ Κορέας, εάν «καταστεί αναγκαίο» στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Ολοι γνωρίζουν... και όμως οι «αναλυτές» εξακολουθούν να εμμένουν ότι εξακολουθεί να επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά στις επιπτώσεις της αποχώρησης από την ΑΒΜ ή τι ακριβώς θα σημάνει η υλοποίηση της NMD.

Πάντως, σίγουρα δε θα σημάνει «τη στρατηγική σταθερότητα και τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων», όπως διατείνονται οι Αμερικανοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ