Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Στην αντίπερα όχθη από τα μεγάλα συμφέροντα

Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Σπύρο Χαλβατζή

Κριτήριο ψήφου για τους Αθηναίους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι η δική τους ζωή. Να μη συμβιβαστούν, να μην ανεχτούν, να μην υποταγούν σε μια πολιτική που καταπατά τα δημοκρατικά, κοινωνικά, εργασιακά τους δικαιώματα. Να έχουν καθαρό ότι η αντιμετώπιση και των επιμέρους προβλημάτων τους είναι συνυφασμένη με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Γι' αυτό και η δράση για την επίλυσή τους, πρέπει να είναι συνδεμένη με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε αυτή τη μάχη, θέση έχει πάρει από καιρό η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Η «Συμπαράταξη» είναι δεδομένο πως βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα μεγάλα συμφέροντα, που εκμεταλλεύονται τα λαϊκά στρώματα, το φυσικό, ιστορικό, πολιτισμικό πλούτο της πόλης και της χώρας. Επίσης, δεδομένο είναι πως δεν είναι με όλους. Μεροληπτεί για τα συμφέροντα των εργατών, όλων των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος. Συμπαρατάσσεται με αυτούς που δεν υποτάσσονται.

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Χαλβατζής. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», στη σημερινή συνέντευξή του στο «Ρ» σκιαγραφεί τις αιτίες των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Κρίνει τη στάση των άλλων υποψηφίων δημάρχων και διευκρινίζει τις αξίες και τα μέτωπαόπου μάχεται η «Συμπαράταξη». Η συνέντευξη αναλυτικά:

Για τα συμφέροντα των ανθρώπων του χεριού και του πνεύματος

-Οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα έχουν πάντα ένα πολιτικό στίγμα. Επομένως με ποιο κριτήριο πρέπει να ψηφίσουν οι Αθηναίοι τον Οκτώβρη;

- Οι δημοτικές εκλογές γενικότερα, αλλά ειδικά για την Αθήνα, είναι μια σκληρή πολιτική μάχη. Ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος της χώρας, παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Αλλωστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) περνά μεγάλο μέρος της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, των χρήσεων γης, ακόμα και τα διαβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που δήθεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, προσφέροντας λίγη δουλιά, λίγη αμοιβή, χωρίς ασφαλιστικά, συνταξιουχικά δικαιώματα, εκμεταλλευόμενοι τις πιεστικές ανάγκες των ανέργων.

Από κινητοποίηση για την σωτηρία του κτήματος ΘΟΝ
Από κινητοποίηση για την σωτηρία του κτήματος ΘΟΝ
Στην Αθήνα συγκεντρώνονται όλες σχεδόν οι λειτουργίες της Διοίκησης, αλλά και τεράστιο ποσοστό τομέων και κλάδων της οικονομίας. Τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής εμφανίζονται ανάγλυφα και πιο έντονα.

Κατά συνέπεια, ο Αθηναίος ψηφοφόρος δεν κρίνει τον υποψήφιο Δήμαρχο από κάποια δευτερεύοντα, αλλά κρίνει, αξιολογεί και ψηφίζει κυρίως για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη ζωή του συνολικά. Για τη στάση του Δήμου απέναντι στην ανεργία, τη λιτότητα, στον ακρωτηριασμό εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και την έλλειψη παιδικών σταθμών και μάλιστα με πληρωμή. Ολα αυτά που αφορούν το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.

Κριτήριο για τους ψηφοφόρους πρέπει να είναι η δική τους ζωή. Να μη συμβιβαστούν, να μην ανεχτούν, να μην υποταγούν σε μια πολιτική που καταπατά τα δημοκρατικά, κοινωνικά, εργασιακά τους δικαιώματα.

-Δηλαδή, τι τους ζητάτε;

-Ζητάμε από τους ψηφοφόρους να δώσουν την ψήφο τους στη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» γιατί εμείς βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη από τα μεγάλα συμφέροντα, που εκμεταλλεύονται το φυσικό, ιστορικό, πολιτισμικό πλούτο της Αθήνας και της χώρας. Αγωνιζόμαστε, για να μη μετατρέπεται η ΤΑ σε επιχείρηση. Να μην ιδιωτικοποιούνται κοινωνικές λειτουργίες της, να μην παραχωρεί έργα, υπηρεσίες, αρμοδιότητές της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί εμείς μεροληπτούμε για τα συμφέροντα των εργατών, όλων των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος. Είμαστε με αυτούς που δεν υποτάσσονται.

Ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων

Με τους ασθενείς στο ΙΚΑ Θυμαρακίων
Με τους ασθενείς στο ΙΚΑ Θυμαρακίων
- Η Αθήνα αντιμετωπίζει πολλά και διάφορα προβλήματα. Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που το δημιουργούν;

-Η ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στην πολιτική των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων. Η πολιτική τους γεννά, αναπαράγει και οξύνει τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των επαγγελματοβιοτεχνών, μικρεμπόρων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της εργαζόμενης διανόησης, της νεολαίας. Είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και η κυριαρχία του ιδιωτικού κέρδους πάνω στο συλλογικό συμφέρον.

Η «Συμπαράταξη» αγωνίζεται:

Για την υπεράσπιση και ανάπτυξη των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των κατοίκων, ημεδαπών και οικονομικών μεταναστών. Ενάντια, στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών για τη μη μετατροπή του Δήμου σε επιχείρηση που λειτουργεί με ανταποδοτικότητα και πρόσθετη φορολογία.

Για τις αναγκαίες κοινωνικές υποδομές πρόνοιας, παιδικών σταθμών, σχολείων, χώρων άθλησης, για την εξυπηρέτησή τους δωρεάν.

Ενδιαφέρεται για τον χωροταξικό, πολεοδομικό σχεδιασμό που έχει ανατεθεί στους νόμους της αγοράς. Για τη διαχείριση των συγκοινωνιών, με την προνομιακή μεταχείριση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) σε βάρος της επικυριαρχίας του ΙΧ.

Παλεύει για το περιβάλλον (ελεύθεροι χώροι, ενάντια στις καταπατήσεις από το μεγάλο κεφάλαιο, την καταστροφή των δασών, της παραλίας, το νέφος, καθώς και στις δεκάδες οχλούσες δραστηριότητες σε κατοικημένες περιοχές). Για τα δικαιώματα των πεζών και των ΑΜΕΑ στην πόλη.

Η διαχείριση των απορριμμάτων που οδεύει γοργά στην ιδιωτικοποίηση με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού και στην τσέπη των δημοτών. Ο πολιτισμός, η καταστροφή παραδοσιακών και πολιτισμικών στοιχείων, η συνεχής αύξηση του ελέγχου τους από ιδιωτικά συμφέροντα, η απουσία του δημότη από την πολιτιστική δημιουργία και η μετατροπή του σε άβουλο δέκτη είναι μεγάλα ζητήματα, για τα οποία η «Συμπαράταξη» αγωνίζεται σταθερά και με συνέπεια.

Μην ξεχνάτε και ότι η Ολυμπιάδα 2004 αξιοποιείται για τσιμεντοποίηγση ελεύθερων χώρων και για νέα κέρδη. Καταστρέφεται το περιβάλλον. Διασπαθίζεται δημόσιο χρήμα. Τα πάντα εμπορευματοποιούνται. Παίρνονται μέτρα που θίγουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, κοινωνικές, εργασιακές κατακτήσεις αλλά και δημοκρατικά δικαιώματα. Υπάρχει η επικυριαρχία Αμερικανικών και άλλων μυστικών υπηρεσιών, στο όνομα της ασφάλειά της.

Ομως, η επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι συνυφασμένη με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Γι' αυτό η «Συμπαράταξη» διακηρύσσει ότι η δράση για την επίλυσή τους, πρέπει να είναι συνδεμένη με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ