Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Το βαμβάκι ζητάει την τιμή του

Να πληρωθεί όλη η παραγόμενη ποσότητα με 310 δραχμές το κιλό τουλάχιστον, όπως άλλωστε υποσχέθηκε και η κυβέρνηση

Τη φωνή διαμαρτυρίας των βαμβακοπαραγωγών μετέφερε για άλλη μια φορά στον υπουργό Γεωργίας, η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, με την αποστολή σχετικής επιστολής.

Στην επιστολή τονίζεται πως, έστω και καθυστερημένα, οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να πληρωθούν με 310 δραχμές το κιλό για όλο το βαμβάκι εσοδείας 2001 που παρήγαγαν, πράγμα που άλλωστε είχε υποσχεθεί και ανακοινώσει η ίδια η κυβέρνηση. Επισημαίνεται, επίσης, το πόσο οδυνηρός για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι ο κανονισμός που ψηφίστηκε πέρσι τον Απρίλη και η αναγκαιότητα ανατροπής του σε όφελος των αγροτών. Καλείται ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην κάνουν πράξη τις διατάξεις του νέου κανονισμού και τις συνακόλουθες αυθαίρετες εθνικές αποφάσεις, που εφαρμόστηκαν σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Καυτηριάζεται ακόμα, η εμμονή - επιδίωξη του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης να επιδοτηθεί μόνο μια ποσότητα 1.148.000 τόνων και 200.000 τόνοι να βγουν εκτός επιδότησης, προκειμένου να προκύψει μια «κολοβή» εξόφληση επιδότηση 50 δραχμές το κιλό.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την επιστολή της ΕΟΑΣΚ, προς τον υπουργό Γεωργίας, η οποία έχει ως εξής:

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ψήφιση του νέου κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του βαμβακιού. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού μας διαφώνησαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο του κανονισμού αυτού και το χαρακτήρισαν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ.

Καλέσαμε την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να μην τον εφαρμόσει και ταυτόχρονα αντιταχτήκαμε σε κάθε προσπάθεια του υπουργείου να βγάλει εκτός επιδότησης ποσότητες βαμβακιού που θα τις χαρακτήριζε ως «μη επιλέξιμες».

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από τη μεριά σας ότι όλες οι ποσότητες βαμβακιού θα επιδοτηθούν και την επιμονή σας να χαρακτηρίζατε τον κανονισμό σωστό και αποδοτικό για τη βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας, δέκα μήνες μετά την πώληση του βαμβακιού, χιλιάδες παραγωγοί του νομού μας ακόμα δεν έχουν εισπράξει ούτε την εμπορική αξία του προϊόντος, εκτός, βέβαια που τους διαμηνύετε ότι δεν πρόκειται να πάρουν επιδότηση.

Στο κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου και στην προσπάθειά σας να κλείσετε άρον - άρον την περίοδο, σε δεκάδες παραγωγούς στερήσατε το δικαίωμα να πουλήσουν το προϊόν τους.

Σας υπενθυμίζουμε κ. υπουργέ ότι δυο μήνες πριν το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου και ενώ μεγάλες ποσότητες βαμβακιού ήταν στις αποθήκες των παραγωγών είχατε προγράψει ότι η παραχθείσα ποσότητα βαμβακιού για την καλλιεργητική περίοδο 2001-2002 θα ανέλθει στο ύψος των 1.148.000 τόνων, βγάζοντας ως μη επιλέξιμες ποσότητες που ανέρχονται σε 200.000 τόνους πανελλαδικά και πάνω από 15.000 τόνους στον Ν. Καρδίτσας.

Ολη αυτή η μεθόδευση που κάνατε απέβη εις βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών με καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα.

Σας υπενθυμίζουμε κ. υπουργέ ότι με κύρια αιτήματα τη μη εφαρμογή και την αλλαγή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, επιδότηση όλων των παραχθεισών ποσοτήτων βαμβακιού και την απαλλαγή των μικρομεσαίων αγροτών από πρόστιμα συνυπευθυνότητας, αναπτύχθηκαν αγώνες των αγροτών που πήραν πανελλαδικές διαστάσεις και παρ' όλη την καθολική αντίθεση των αγροτών για την εφαρμοζόμενη πολιτική επιμένετε ακόμη και σήμερα με τη νέα ΚΥΑ για τη νέα περίοδο 2002-2003 σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Κύριε υπουργέ, στα μέσα της εμπορικής περιόδου, είχατε δεσμευτεί και σεις και ο κ. πρωθυπουργός, ότι η τιμή του βαμβακιού θα είναι 275-285 δρχ./κιλό. Προφανώς λέγατε για όλο το βαμβάκι, αφού δηλώνατε ότι δε θα υπάρξουν επιλέξιμα και μη επιλέξιμα.

Σήμερα στη διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ επιδιώκετε να περάσετε 1.148.000 τόνους, αφήνοντας εκτός επιδότησης 200 χιλ. τόνους βαμβακιού.

Μάλιστα, προετοιμάζετε, το έδαφος για να φανεί ως επιτυχία, αν επιστραφούν 50 δρχ./κιλό στις επιλέξιμες ποσότητες.

Θεωρούμε ότι αυτή η τακτική σας εκτός του ότι κρύβει κινδύνους απαράδεκτων υποχωρήσεων στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ εις βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας, σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιτυχία οι βαμβακοπαραγωγοί να πουλήσουν με 230 δρχ. μέσο όρο την επόμενη περίοδο.

Σας γνωρίζουμε ότι ο αγώνας που κάναμε και συνεχίζουμε είναι με τα ίδια αιτήματα που σας έχουμε επανειλημμένα αποστείλει.

Σας επισημαίνουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από τη μεριά της κυβέρνησης απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς, δε θα καταστραφούν μόνο οι παραγωγοί, αλλά όλη η οικονομία του νομού που στηρίζεται στην αγροτική οικονομία.

Κύριε υπουργέ, γι' αυτό επιβάλλεται να πληρωθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού, τουλάχιστον στις 310 δρχ./κιλό που είχατε εξαγγείλει από τον Σεπτέμβρη του 2001.

Ανάμεσα στην καταστροφή και την επιβίωση θα διεκδικήσουμε την επιβίωση κόντρα στις μεθοδεύσεις, την πολιτική τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και της κυβέρνησής σας, δημιουργώντας κοινό μέτωπο με εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία, με ενωτικούς αγώνες έως ότου δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις παραμονής στα χωράφια και στα χωριά μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλοί τόνοι εκτός επιδότησης (2005-11-04 00:00:00.0)
Υπό την... κόψη του «μαχαιριού»! (2005-10-01 00:00:00.0)
Σταθερά χαμένοι οι παραγωγοί (2005-05-28 00:00:00.0)
Οργιο κυβερνητικής αυθαιρεσίας (2003-03-20 00:00:00.0)
Στη «λαιμητόμο» της κυβέρνησης (2002-01-22 00:00:00.0)
Πάλι χαμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί (1998-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ