Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική παρέμβαση για τα τραπεζικά δάνεια

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η προσοχή των ενδιαφερομένων

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου όσον αφορά τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων από ελληνικές τράπεζες προς τρίτους, ιδίως με χρήση πιστωτικών καρτών, με όρους που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου ως προς το ύψος του επιτοκίου, ή με άλλους όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί.

Στα πλαίσια της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημ. Παπαγγελόπουλος, θα εξεταστεί η βασιμότητα των σχετικών καταγγελιών που διατυπώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα της Ενωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως τοκογλυφία, αισχροκέρδεια κ.ά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή στις «σειρήνες» των τραπεζών για το σύνολο των καταναλωτικών δανείων που υποτίθεται πως «προσφέρονται» από τους τραπεζίτες. Τα καταναλωτικά δάνεια, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έχουν επιτόκια υπερπολλαπλάσια του πληθωρισμού και καλό θα είναι οι καταναλωτές να προγραμματίζουν τις αγορές τους με βάση το εισόδημά τους, ώστε να αποφεύγουν τον τραπεζικό δανεισμό που είναι σαν να υποθηκεύουν το αυριανό τους αβέβαιο εισόδημα. «Τα δάνεια αυτά εύκολα παίρνονται, αλλά πολύ δύσκολα εξοφλούνται», σημειώνουν οι ειδικοί που παρουσιάζουν και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια αυτά.

Επιπλέον, κατά τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων δανείων δε διευκρινίζονται πάντα και με σαφήνεια οι επιβαρύνσεις, ενώ συχνά δεν αναγράφεται και το συνολικό ετήσιο πραγματικό ποσοστό επιβάρυνσης. Η ΕΚΠΟΙΖΩ με πρόσφατες ανακοινώσεις της συνιστούσε στους καταναλωτές, εφόσον αναγκαστούν να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, να μη συναινούν στην κάθε είδους χρήση ή επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Να έχουν τα μάτια τους «δεκατέσσερα» στις διαφημίσεις καταναλωτικής πίστης που συχνά είναι παραπλανητικές και ελλιπείς κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητάει από την κυβέρνηση να παρέμβει για την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με μια σειρά όρους που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις δανείων και κρίθηκαν καταχρηστικοί μετά από συλλογική αγωγή της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ