Τρίτη 18 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η πρώτη μεταπολεμική απεργία των 850.000 οικοδόμων

Απεργοί εγκαταλείπουν το εργοτάξιο της Γαλλικής πρεσβείας

Associated Press

Απεργοί εγκαταλείπουν το εργοτάξιο της Γαλλικής πρεσβείας
Αρχισε χτες η πρώτη παγγερμανική απεργία των 850.000 οικοδόμων. Ο οικονομικός αυτός αγώνας θα είναι κλιμακούμενος, αρχίζοντας από σημαντικές οικοδομικές μονάδες πχ. στο Βερολίνο στην αρχή σε ένα τμήμα των 700 μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που απασχολούν συνολικά 15.000 οικοδόμους (άλλοι τόσοι οικοδόμοι στην πρωτεύουσα είναι άνεργοι).

Η απεργία αποφασίστηκε, αφού 98,6% των οικοδόμων ψήφισαν υπέρ του αγώνα και αφού οι επιχειρηματίες στις διαπραγματεύσεις ενός τετραμήνου περίπου απέρριπταν συνεχώς τα αιτήματα των οικοδόμων που είναι: αύξηση ημερομισθίων κατά 4,5% (και για τους μαθητευόμενους), ύψωση των κατώτατων ημερομισθίων στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Γερμανίας, αναγνώριση των πτυχίων των επαγγελματικών σχολών της ΓΛΔ και εξίσωση των ημερομισθίων Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδικάτου των Οικοδόμων (IG Bau) και ομοσπονδιακός βουλευτής του SPD Κλάους Βιζενχίγκελ δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες «την τελευταία στιγμή» πρόσφεραν ύψωση των ημερομισθίων κατά 3% από το Σεπτέμβρη. Επίσης, μόνο για τους Δυτικούς μια και μόνη φορά ένα ποσό 100 ευρώ. Για τους Ανατολικούς απέκλειαν τόσο τα 100 ευρώ, όσο και την αύξηση των κατώτατων ημερομισθίων.

Οι επιχειρηματίες, δήλωσε ο συνδικαλιστής ηγέτης, ήθελαν συμβάσεις για τους Ανατολικούς με κατά 10% κατώτερα ημερομίσθια και αυτό το χρόνο. «Θέλουν με την υπαγόρευση των ημερομισθίων και το ημερομισθιακό ντάμπινγκ να μεταχειριστούν τους μεν εναντίον των άλλων», είπε.

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (17 Ιούνη) παρατηρεί σχετικά με την κατάσταση στις οικοδομικές επιχειρήσεις του Βερολίνου: «Κατά την άποψη του συνδικάτου δεν πρόκειται μόνο για τα κλασικά εκατοστιαία σημεία των αυξήσεων των ημερομισθίων, αλλά και για το γεγονός ότι με (επιχειρησιακό) όγκο 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το Βερολίνο έχει το μεγαλύτερο οικοδομικό δυναμικό στην Ομοσπονδιακή Γερμανία». Σημειώνει επίσης: «Ενώ ο μέσος όρος ημερομισθίου την ώρα κυμαίνεται μεταξύ 12 και 13 ευρώ, για τους κατ' εκτίμηση 25.000 ξένους είναι 8,63 ευρώ. Υπάρχει επίσης μεγάλο ποσοστό παράνομα εργαζόμενων. Μερικές φορές πληρώνονται μόνο 3 ευρώ, επίσης πολύ σπάνια 50 σεντ».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ