Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΠ - ΟΛΘ
«Σκούπα» στα εργασιακά δικαιώματα

Σχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων έχουν στα χέρια τους οι διοικήσεις των λιμανιών

Βόμβα στα θεμέλια των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αποτελούν οι νέοι κανονισμοί προσωπικού που προετοιμάζουν οι διοικήσεις των Οργανισμών. Αυτή τη στιγμή οι δύο διοικήσεις έχουν στο συρτάρι τους, τους βασικούς άξονες των νέων κανονισμών, οι οποίοι αποτελούν κυριολεκτικά αντιγραφή της «Λευκής Βίβλου»! Με άλλα λόγια ωράρια, αποδοχές, ειδικότητες, επιδόματα, όλα βρίσκονται υπό κατάργηση, για να αντικατασταθούν από...«ευέλικτες μορφές εργασίας» ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της μείωσης του προσωπικού με τη μέθοδο των...«συναινετικών - όπως αναφέρεται - πρόωρων αποχωρήσεων»!

Τα όσα επιφυλάσσονται για τους 3.000 περίπου εργαζόμενους των ΟΛΠ και ΟΛΘ περιέχονται σε κείμενο με επικεφαλίδα: «Καταγραφή των προβλημάτων και ευκαιριών στην οργάνωση των εργασιακών σχέσεων και κατευθύνσεις μεταρρύθμισης». Στο κείμενο γίνονται παρατηρήσεις στα όσα ισχύουν σήμερα και καθορίζονται οι «στόχοι» των διοικήσεων.

Ειδικότερα, προβλέπονται αλλαγές στη «διάρκεια του χρόνου εργασίας» και γίνεται λόγος για: «Νέες μορφές οργάνωσης του χρόνου εργασίας, εκλογίκευση υπερωριών, εργασίας σε αργία, Σάββατο, Κυριακή, νυχτερινή εργασία και αποζημίωση». Διευκρινίζεται ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι «προς την κατεύθυνση των ισχυόντων στον ιδιωτικό τομέα».

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το οποίο αποτελείται από λιμενεργάτες και διοικητικούς, τεχνικούς υπαλλήλους, αναφέρεται ότι: «Υπάρχει η αίσθηση ότι το πρώτο (σσ οι λιμενεργάτες) έχει πετύχει ευνοϊκότερη μεταχείριση μισθολογικά από άποψη όρων εργασίας» και συμπληρώνει ότι: «Δεν προβλέπεται ενιαίος χρόνος εργασίας για κάθε κατηγορία». Ετσι απέναντι σε αυτό, «στόχος» της διοίκησης είναι να γίνει εξέταση «διαφόρων δυνατοτήτων διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ατομική ή συλλογική βάση, ώστε να υπάρξει ευελιξία».

Στους σχεδιασμούς των διοικήσεων του ΟΛΠ και ΟΛΘ για το θέμα του προσωπικού εντάσσονται επίσης η μείωσή του και προσλήψεις εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι υπάρχει «υπεράριθμο προσωπικό σε σημαντικές κατηγορίες» που έχει ως αποτέλεσμα να «ανεβαίνει το κόστος παραγωγής και να μειώνεται η παραγωγικότητα» και ότι από την έλλειψη προσλήψεων έχει δημιουργηθεί «ηλικιακή πυραμίδα» η οποία «ανεβάζει το κόστος εργασίας και το κόστος των απολύσεων». Προτείνεται λοιπόν το μέτρο των «συναινετικών πρόωρων αποχωρήσεων» και διευκρινίζεται ότι θα υπάρξει «αλλαγή του "στάτους" των εργασιακών σχέσεων στους νεοεισερχόμενους».

Σχεδιάζεται ακόμα να εφαρμοστεί η πολυ-ειδικότητα, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά: ότι: «Είναι χρήσιμο να υπάρχει οριζόντια κινητικότητα του προσωπικού. Να εκτελούν δηλαδή όλα τα γενικά καθήκοντα, εφ' όσον αντιστοιχούν στο επίπεδό τους. Ο μοναδικός περιορισμός που είναι νοητός, είναι να μην ασκούν καθήκοντα για τα οποία απαιτείται ειδική επαγγελματική άδεια».

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι και τα όσα σχεδιάζονται για το διαχωρισμό από τους λιμενεργάτες των στοιβαδόρων. Αφού διευκρινίζει ότι: «Οι στοιβαδόροι δεν είναι λιμενεργάτες» προτείνει: «Αλλη μεταχείριση των στοιβαδόρων και απασχόληση εξωτερικών στοιβαδόρων». Ο διαχωρισμός των στοιβαδόρων από τους λιμενεργάτες ίσχυε προπολεμικά!


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ