Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με το νομοσχέδιο αυξάνονται τα όρια για σύνταξη και μειώνονται οι συντάξεις

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε το νομοθετικό τερατούργημα και ανέπτυξε τις θέσεις του εργατικού κινήματος

Στις ίδιες κατευθύνσεις με τις γνωστές προτάσεις Γιαννίτση κινείται και η σημερινή κυβερνητική πρόταση η οποία είναι αντιασφαλιστική και γι' αυτό η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έδειξε ότι οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους είναι αντίθετοι και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Με την επισήμανση αυτή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κατήγγειλε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι παρά τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ, αυτό οδηγεί στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης. Αποκαλύπτοντας την κυβερνητική υποκρισία υπενθύμισε ότι ο Α. Παπανδρέου το 1992 είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ αλλά αυτοί όχι μόνο εξακολουθούν να ισχύουν αλλά πάνω σ' αυτούς «πατάνε» και οι σημερινές ρυθμίσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται στα πλαίσια της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και του χτυπήματος των εργαζομένων και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με αποφάσεις των συνόδων κορυφής της (Λισαβόνα, Βαρκελώνη) έχει ζητήσει τη λήψη τέτοιων μέτρων. Αλλωστε, υπενθύμισε, η μήτρα αυτών των αντεργατικών μέτρων βρίσκεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ την οποία ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και σήμερα δεν μπορεί κανένας να κάνει τον ανήξερο.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και αφού τόνισε ότι με την απεργία τους οι εργαζόμενοι κόντρα στους διάφορους Πολυζωγόπουλος έδειξαν τη δύναμή τους, κατήγγειλε:

- Τη γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έως τα 67 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

- Τη μείωση ουσιαστικά των συντάξεων που δεν κρύβεται από τις διάφορες αλχημείες. Ετσι η διαφημιζόμενη αύξηση των συντάξεων στο 70% (από το 60%) είναι οφθαλμαπάτη αφού πλέον οι αυξήσεις τους θα συνδέονται με την εισοδηματική πολιτική και όχι με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σε μία δεκαετία με ετήσιες απώλειες 1-1,5% - οι συντάξεις θα επανέλθουν στο 60% που είχε θεσπίσει η ΝΔ.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι προωθείται η ενοποίηση των διαφόρων ταμείων με εξίσωση όμως προς τα κάτω αντί για την αναγκαία εξομοίωση προς τα πάνω και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η αντισυνταγματική διάκριση των εργαζομένων σε πριν και μετά το 2008 όπως έκανε και η ΝΔ για τους πριν και μετά το 1992, θέση που τότε το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα πετσοκόβονται και δεν επεκτείνονται στο δημόσιο ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, υπενθύμισε ότι τα χρεωστούμενα ανέρχονται στα 25 τρισ. δρχ. αφού όλα αυτά τα χρόνια τα αποθεματικά τα έπαιρναν οι καπιταλιστές δήθεν για να κάνουν επενδύσεις ενώ ήταν δεσμευμένα και με ανύπαρκτα επιτόκια. Μόνο, είπε, από την τριμερή χρηματοδότηση, το κράτος χρωστάει ένα τρισ. δρχ. και η πρόβλεψη για το 1% του ΑΕΠ είναι στον αέρα αφού το ΑΕΠ δεν είναι κάτι το σταθερό και μπορεί κάλλιστα να μειωθεί τα επόμενα χρόνια όταν τελειώσουν η Ολυμπιάδα και τα πακέτα στήριξης της ΕΕ.

Η επικουρική ασφάλιση, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, χτυπιέται και χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της ενώ με τα λεγόμενα «επαγγελματικά ταμεία» ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» για την παράδοση των χρημάτων των ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα όπως δείχνουν ανάγλυφα και οι διεθνείς εξελίξεις.

Καταλήγοντας ο Α. Τζέκης τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού κινήματος και συγκεκριμένα: Η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Η καθιέρωση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο θεσμός των οποίων πρέπει να επεκταθεί.

Κατοχύρωση κατώτερης σύνταξης στις 240.000 δρχ., καθορισμός των συντάξεων στο 80% του μισθού με βάση το μέσο όρο στη χειρότερη περίπτωση των μισθών της τελευταίας τριετίας. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ένσημα. Με 30 εργάσιμα χρόνια ή 9.000 μέρες εργασίας.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεσκέπασαν με συγκεκριμένα παραδείγματα ανά τομέα και οι άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ (οι ομιλίες τους θα δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχεδιάζουν σύνταξη στα 70! (2010-11-06 00:00:00.0)
Πετσοκόβουν τις συντάξεις των καλλιτεχνών (2002-09-12 00:00:00.0)
Συντάξεις ελεημοσύνης (1999-02-07 00:00:00.0)
Και μείωση συντάξεων! (1998-03-13 00:00:00.0)
ΕΚΑΣ στις συντάξεις του δημοσίου (1998-02-12 00:00:00.0)
Να ενσωματωθεί στη σύνταξη το ΕΚΑΣ (1997-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ