Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΕΚΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ακαταμάχητη δύναμη οι οργανωμένοι εργάτες στο δρόμο

Χιλιάδες απεργοί έφτασαν στο κέντρο της πόλης και διαδήλωσαν ενάντια στο τερατούργημα

Την ακατανίκητη δύναμή τους έδειξαν χτες χιλιάδες απεργοί σε όλη την Αττική, που από τα ξημερώματα βρέθηκαν έξω από τα εργοστάσια και τα καταστήματα, τις δημόσιες υπηρεσίες και σε όποια άλλη θέση «μάχης» χρειάστηκε, για να προστατεύσουν τον αγώνα τους και να γίνει η πανεργατική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία κάτι παραπάνω από αισθητή στην Αθήνα, να μετατραπεί σε ένα ισχυρό τριγμό στα σαθρά θεμέλια της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η απεργία επισκίασε τα πάντα χτες, ενώ με την αποφασιστικότητα και την ορμή τους οι εργαζόμενοι σάρωσαν την επιχείρηση απεργοσπασίας των κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, καθώς και τις μάταιες ελπίδες της κυβέρνησης ότι η προπαγάνδα της θα έπιανε τόπο και θα κρατούσε τους εργαζόμενους στις δουλιές ή έστω στα σπίτια τους.

Η Αθήνα παρέλυσε καθώς λεωφορεία, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τρόλεϊ δε λειτούργησαν. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους, να κατευθυνθούν το πρωί στο κέντρο της πόλης και να συγκροτήσουν έναν ισχυρό όγκο διαδηλωτών που κυριάρχησε για πολλές ώρες στους κεντρικούς δρόμους της με τον αγωνιστικό παλμό, τα συνθήματα, τις μουσικές του. Νωρίτερα, από την Ελευσίνα μέχρι το Λαύριο και τη Ραφήνα, οι ομάδες περιφρούρησης της απεργίας είχαν δείξει πώς πρέπει να παλεύεται και να κερδίζεται μια κινητοποίηση. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που η επίθεση της διοίκησης του σωματείου στην απεργία έληξε άδοξα, όταν περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς για να δουλέψουν.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η κατάληψη του υπουργείου Οικονομίας, από τις ταξικές δυνάμεις, τους οικοδόμους, τους μεταλλεργάτες, τους ιδιωτικούς υπάλληλους και τους κλωστοϋφαντουργούς. Ενα τεράστιο πανό κάλυπτε την πρόσοψη του υπουργείου και απευθυνόμενο στην κυβέρνηση και τους εργοδότες, έγραφε: «Πάρτε πίσω το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση».

Ο ήλιος έκαιγε και η ζέστη άρχισε να γίνεται ανυπόφορη από νωρίς, στην Ομόνοια όμως η προσυγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στις 9.30 το πρωί όλο και μεγάλωνε, δίνοντας τα πρώτα απτά δείγματα για το τι θα επακολουθούσε. Τα πρώτα πανό άρχισαν να ξεδιπλώνονται. Εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλιάς αναγνώριζαν ο ένας τον άλλο από μια προηγούμενη κινητοποίηση και άλλοι, που είχαν καιρό να κατεβούν στο δρόμο, έδειχναν με την παρουσία τους ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να πουν ένα δυνατό «δεν πάει άλλο» στην πολιτική που συνεχώς τους αφαιρεί όλο και περισσότερα για να τα δώσει στο κεφάλαιο.

Με τους λιθογράφους στην αρχή, τους φαρμακεργάτες, τους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια, τους μεταλλεργάτες της Αθήνας, τους ιδιωτικούς υπάλληλους, τους τραπεζοϋπαλλήλους της Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό, τους εμποροϋπαλλήλους και πολλούς ακόμη, η προσυγκέντρωση κατευθύνθηκε προς την κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στέλνοντας τα μηνύματα «ΟΧΙ στην κατεδάφιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης», «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία», «Ούτε βήμα πίσω».

H συγκέντρωση

Κάτω από έναν πυρακτωμένο ήλιο, που δεν μπόρεσε όμως να κάμψει την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, ένας - ένας ανέβηκαν στο βήμα της συγκέντρωσης οι ομιλητές.

Στο χαιρετισμό του ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι της χώρας είναι πια υποψιασμένοι. Δεν πιστεύουν αυτούς που του πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αρνούνται τη λογική του μικρότερου κακού. Δεν εντυπωσιάζονται από κυβερνητικά κόλπα. Δεν πέφτουν στην παγίδα των διαχωρισμών, γιατί όλοι την πληρώνουμε τελικά».

Στις συνέπειες του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Μανώλης γγ της ΓΣΕΕ, για να προσθέσει ότι ο κόσμος της εργασίας δεν πίστεψε τις κυβερνητικές υποσχέσεις, γι' αυτό «σήμερα απεργεί σε όλη την Ελλάδα και σε πολλούς χώρους μέχρι 100%. Γι' αυτό η θέση όλων είναι στο δρόμο. Ο αγώνας δεν τέλειωσε, συνεχίζεται».

«Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος, διακοπτόμενος από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων. Με τους αγώνες της προηγούμενης περιόδου, το νομοσχέδιο έκτρωμα έχει αμετάκλητα καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο το 'χουν απορρίψει όλοι οι εργαζόμενοι. Οι αγώνες είναι και η παρακαταθήκη για το αύριο και το μέλλον του κινήματός μας».

«Το ασφαλιστικό δεν έκλεισε. Τώρα ανοίγει» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος. Για να προσθέσει: «Εχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο. Στη νέα δεκαετία με καινούρια δύναμη και με μνήμη, το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει τον αγώνα του για την Κοινωνική Ασφάλιση».

Στη συνέχεια το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε η Μ. Φραγκιαδάκη, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στη συγκέντρωση των απεργών, μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν δεκάδες σωματεία και φορείς, ενώ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και του ΣΥΝ. Αυτονόητη η συμμετοχή της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, όπως και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» με τον Θ. Παφίλη. Παρόντες επίσης δεκάδες εκπρόσωποι διαφόρων κινήσεων.

Η πορεία

Περίπου στις 11.10 οι πρώτες ομάδες στην Πατησίων άρχισαν να στρέφονται προς την Ομόνοια. Είναι η στιγμή για την πορεία προς τη Βουλή. Αυτοσχέδιες μπάντες άρχισαν να δίνουν το ρυθμό, τα πανό τεντώθηκαν, οι διαδηλωτές παρατάχθηκαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, που ζητούν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, πήραν τη θέση τους στην κεφαλή πίσω από ένα νοσοκομειακό όχημα.

Και ο βηματισμός αρχίζει, γρήγορος, σίγουρος με σταθερό προσανατολισμό. Η πορεία ξεδιπλώνεται, με αποτέλεσμα να φανούν και άλλες δυνάμεις που έχουν δώσει το «παρών». Ξεχωρίζει μέσα σε δεκάδες άλλα, το πανό της «ΔΡΑΣΗ - Θεσσαλονίκη 2003» με το αίτημα για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Σε ένα άλλο σημείο βρίσκονται οι Εργατικές Λέσχες του Περιστερίου και της Καλλιθέας, λίγο πιο πέρα το πανό της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και όσο το βλέμμα απλώνει, τόσο περισσότερους αντικρίζει. Τους εργαζόμενους στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες, το πανό της ΕΘΕΛ με το αίτημα για σύνταξη στα 30 χρόνια δουλιάς, τους εργαζόμενους από το «Ωνάσειο», τους λογιστές της Αθήνας, τους καθηγητές, τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς του δημοσίου, τους σιδηροδρομικούς, τους ταχυδρομικούς, τα πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Τα πρώτα συνθήματα αντηχούν δυνατά στους δρόμους και δε θα σταματήσουν να επαναλαμβάνονται με την ίδια ένταση και συχνότητα μέχρι και τη Βουλή. «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Αγώνας, αγώνας διαρκείας κόντρα στην κυβέρνηση και την ολιγαρχία», «ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα ενότητα και πάλη», «ΠΑΜΕ μπροστά, αγωνιστικά, ενάντια στα μέτρα τα ΕΟΚικά».

Η πορεία διέσχισε την Πατησίων, τη Σταδίου και έφτασε στην πλατεία Συντάγματος στο υπουργείο Οικονομίας. Από την ταράτσα του υπουργείου οι απεργοί υποδέχτηκαν τους συναδέλφους τους πετώντας τρικ, που σαν λευκά περιστέρια γέμισαν τον ουρανό. Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι στη βάση του κτιρίου χειροκροτούν την πορεία και φωνάζουν συνθήματα για τη συνέχιση του αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Η πορεία συνεχίζει στη Φιλελλήνων, στρίβει αριστερά και βγαίνει στην Αμαλίας. Καταλήγει στη Βασ. Σοφίας, μπροστά στη Βουλή, όπου συναντά ισχυρή αστυνομική δύναμη. Αντιπροσωπεία παραδίδει το ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και πριν λήξει η κινητοποίηση, ο Γ. Μαυρίκος ενημερώνει τους συγκεντρωμένους ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε συνάντηση και τους καλεί να τον πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα στις επερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ