Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με νέα ορμή στους αγώνες

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαυρίκου στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως

Χτίστε παντού αναχώματα, δυναμώστε τα σωματεία, ανατρέψτε τις συμβιβασμένες ηγεσίες, συγκροτείστε επιτροπές αγώνα, δείξτε εμπιστοσύνη στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Με αυτά τα λόγια στο τέλος της ομιλίας του ο Γ. Μαυρίκος συμπύκνωσε το καθήκον της επόμενης ημέρας. Και για την επόμενη ημέρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Ο αγώνας τώρα συνεχίζεται πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε:

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία - ελπίδα - αισιοδοξία - σιγουριά του κινήματός μας. Από πέρσι την άνοιξη μέχρι σήμερα, δώσαμε σκληρούς, μαζικούς αγώνες. Αγώνες που ξεχώρισαν για τη διάρκεια, τη ζωντάνια και τη συμμετοχή των εργαζόμενων. Οι αγώνες αυτοί έφεραν και φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Πέρσι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε προσωρινή απόσυρση. Αν δεν είχαμε αγωνιστεί, ο Γιαννίτσης θα έκανε περίπατο και τα μέτρα της κυβέρνησης θα ήταν εδώ και ένα χρόνο νόμος.

Φέτος, θα έφερνε ακόμα χειρότερα - ακόμα πιο σκληρά. Θα γκρέμιζε ακόμα περισσότερες κατακτήσεις.

Με τους αγώνες μας, συνέχισε ο συνδικαλιστής, χρεοκόπησε στη συνείδηση της Εργατικής Τάξης ο "κοινωνικός διάλογος". Αποκαλύφθηκε ο αντεργατικός χαρακτήρας της συνολικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Φάνηκε η ουσιαστική συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα βασικά, τα κυρίαρχα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χτυπήσαμε τις ψευτοθεωρίες του εφικτού, του ρεαλιστικού που κόβεται και ράβεται στα μέτρα της κυρίαρχης πολιτικής.


Με τους αγώνες της προηγούμενης περιόδου, το νομοσχέδιο έκτρωμα έχει αμετάκλητα καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζόμενων. Το νομοσχέδιο το έχουν απορρίψει όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα τι κόμμα ψηφίζουν και τι "θεό" πιστεύουν.

Με τους αγώνες αυτούς πάμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με πιο ορατή σήμερα την αναγκαιότητα να καταδικαστούν εξίσου αποφασιστικά οι εταίροι του δημοκρατισμού.

Τελικά οι αγώνες αποτελούν την ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ για το αύριο και το μέλλον του κινήματός μας.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΠΑΜΕ, ο ομιλητής σημείωσε: Στις κινητοποιήσεις αυτές ο ρόλος του ΠΑΜΕ ήταν καθοριστικός.

Δε θέλουμε να μειώσουμε κανέναν. Ούτε να οικειοποιηθούμε τίποτα παραπάνω από ό,τι μας αναλογεί. Και είναι γνωστό ότι με ξένα κόλλυβα δεν κάνουμε σπονδές.

Ομως το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, κήρυξε τον πόλεμο στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Αποκάλυψε το ρόλο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Συγκρούστηκε με τη συμβιβαστική πολιτική των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τους στόχους της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ανέδειξε το χαρακτήρα και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κυρίως όμως - υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος - οργάνωσε την αντίσταση, οργάνωσε την εργατική αντεπίθεση, κατέλαβε υπουργεία, συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ, κόντραρε τον αυταρχισμό και την κρατική βία στους δρόμους, στα λιμάνια, στις πύλες των εργοστασίων.

Δώσαμε κουράγιο, δώσαμε απαντοχή στο πιο ζωντανό κομμάτι των εργαζομένων. Ενώσαμε και ενωθήκαμε με τους απλούς ανθρώπους της δουλιάς στον ιερό πόλεμο με την κυβέρνηση, με τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές.

Αυτή η ταξική ενότητα αποτελεί περιουσία για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο αγώνας τώρα συνεχίζεται με νέα ορμή. Μαζί με την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση που να αντανακλά τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ετοιμαστείτε να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση που εξυφαίνουν σε βάρος των εργασιακών σχέσεων και της πλήρους απασχόλησης. Ετοιμαστείτε να κοντράρουμε για το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων».

Και ο συνδικαλιστής απευθυνόμενος εν μέσω συνθημάτων στους εργαζόμενους κατέληξε: «Χτίστε παντού αναχώματα. Δυναμώστε τα σωματεία. Ανατρέψτε τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Συγκροτείστε Επιτροπές Αγώνα και Συντονιστικές Επιτροπές. Δείξτε εμπιστοσύνη στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο που μπορεί να ανυψώσει την τιμή και την υπόληψη της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ