Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προωθούν τη συρρίκνωση στα κοινωνικά - ατομικά δικαιώματα

Την ερχόμενη Τρίτη 25 του Ιούνη, η σύσκεψη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», για τη συγκρότηση Επιτροπής Νομικής Βοήθειας

«Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η ανάγκη δημιουργίας Επιτροπής Νομικής Βοήθειας» είναι το θέμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», την Τρίτη 25 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (Ακαδημίας 60).

Η Δημοκρατική Συσπείρωση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των καιρών, καλεί όλους τους δικηγόρους - που διακρίνονται άλλωστε για τη δημοκρατική τους ευαισθησία - να πάρουν μέρος στη σύσκεψη και να πλαισιώσουν την Επιτροπή Νομικής Βοήθειας.

Εισηγητές θα είναι οι:

- Γ.Α. Μαγκάκης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, τ. υπουργός.

- Ηλ. Νικολόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, υποψήφιος νομάρχης ΑΘηνών με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συγκρότηση Επιτροπής Νομικής Βοήθειας, ο Ηλίας Νικολόπουλος μας είπε:

«Ξεκινώντας από την αναθεώρηση του Συντάγματος η κυβέρνηση προωθεί τη συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, υπέταξε το Σύνταγμά μας στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο με συνέπεια οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις που συνιστούν περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα να εφαρμόζονται λόγω της υποχώρησης του ελληνικού Συντάγματος με τις διατάξεις του άρθρου 28. Ετσι οι συνταγματικές εγγυήσεις των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων υποχωρούν απέναντι στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο (Σύμβαση Σένγκεν, Μάαστριχτ κλπ.). Μέσα στο πλαίσιο της κρατικής καταστολής που στηρίζεται σε τέτοιες διατάξεις, η "Δημοκρατική Συσπείρωση" προσπαθεί να αμυνθεί ενεργοποιώντας τους πολίτες, γιατί οπωσδήποτε παραμένει, ευτυχώς, το άρθρο 1 παράγραφος 2 του Συνάγματος που ορίζει ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η Λαϊκή Κυριαρχία. Η κυβέρνηση προωθεί αντιδημοκρατικούς νόμους. Παράδειγμα το "Ασφαλιστικό" νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζει στη Βουλή εκμεταλλευόμενη σκόπιμα την ανυπαρξία διάταξης στο Σύνταγμα που να κατοχυρώνει το δημόσιο δωρεάν κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για όλους. Ενα άλλο παράδειγμα: Προωθεί ένα νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα της συνάθροισης - διαδήλωσης εκμεταλλευόμενη το σκόπιμα αντιφατικό άρθρο 11 του Συντάγματος. Γιατί στην πρώτη παράγραφο κατοχυρώνει το δικαίωμα συνάθροισης και στη δεύτερη παράγραφο επιτρέπει στην αστυνομία να απαγορεύει οποιαδήποτε συγκέντρωση "θίγει" την κοινωνικοοικονομική ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ