Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Πρόεδρος ΕΣΡ
Ο «βασικός μέτοχος» έχει προβλήματα

Κασέτες για τα «αποκαλυπτήρια» της τηλεοπτικής χυδαιότητας ζήτησε το ΕΣΡ

Ο νέος νόμος για το «βασικό μέτοχο», που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, με τις διατάξεις του ανοίγει πολλά παράθυρα για τη νομιμοποίηση του ασυμβίβαστου, αφήνοντας ουσιαστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στην αδιαφάνεια. Ηταν αναμενόμενο, επίσης, ότι θα δημιουργούσε προβλήματα στην υλοποίησή του, ιδιαίτερα στο ΕΣΡ που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο του ασυμβίβαστου και για την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας.

Τα προβλήματα του νόμου παραδέχτηκε χτες και ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης ο οποίος είχε και θα έχει για το θέμα αυτό συναντήσεις με τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα. Το ΕΣΡ ως γνωστό είναι υποχρεωμένο να εκδίδει πιστοποιητικά διαφάνειας. Με το νέο νόμο η διαδικασία αυτή γίνεται πιο δύσκολη, αφού ο νόμος επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Για παράδειγμα ως βασικός μέτοχος δε θεωρείται μόνο αυτός που ο κύριος αριθμός των μετοχών του σε ΜΜΕ δεν υπερβαίνει το 5%, αλλά μεταξύ άλλων απαγορεύεται να συνάψει συμβάσεις με το δημόσιο και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που μπορεί να μην έχει μετοχές σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, αλλά ασκεί άμεσα ή έμμεσα ουσιώδη επιρροή στη λήψη των αποφάσεων και στη λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ χαρακτηριστικά χτες τόνισε πως «εντοπίσαμε το πρόβλημα», και πως ο «νόμος έχει προβλήματα». Για τα πιστοποιητικά διαφάνειας, όπως είπε πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδος έλεγχος, καθώς και σαφής διασταύρωση των στοιχείων. Μια πρώτη σκέψη του ΕΣΡ ανέφερε ότι είναι η υπεύθυνη δήλωση. Για το θέμα του «βασικού μετόχου» και των πιστοποιητικών ο Ιωάννης Λασκαρίδης θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Τύπου την ερχόμενη βδομάδα.

Το νέο ΕΣΡ κάνει την πρώτη του παρέμβαση στη χυδαιότητα που κατακλύζει και το τελευταίο διάστημα εκπομπές και δελτία ειδήσεων ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών. Ηδη ο πρόεδρος του ΕΣΡ έχει ζητήσει κασέτες από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALTER και STAR για το αποκρουστικό και προσβλητικό θέαμα και την ανταλλαγή φράσεων απείρου «κάλλους» των «μαϊμούδων», μέρα μεσημέρι, μεταξύ Μπάρκα και Χειλουδάκης στο «Γυάλινο τοίχο» της Τατιάνας και στην αναπαραγωγή τους από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων του σταθμού. Κασέτες ζητήθηκαν και για την αναπαραγωγή και μετάδοση των «σεξ» υποθέσεων που μεταδίδει περιφερειακό κανάλι. Αποκορύφωμα ήταν η προχθεσινή εκπομπή «To μαγκαζίνο του STAR» με τον Λιάγκα, στην οποία η Χειλουδάκη έκανε τα «αποκαλυπτήρια» του στήθους της, κάνοντας ακόμη και τον παρουσιαστή που αρέσκεται στις σκανδαλοθηρικές υποθέσεις, να την «παρακαλέσει» να... ντυθεί!

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ είχε καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους 35 ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής για παραβιάσεις που αφορούν την υπερδιαμόρφωση. Οι εκπρόσωποι των σταθμών ισχυρίστηκαν ότι λειτουργούν πλέον στο πλαίσιο της νομιμότητας. Το ΕΣΡ όμως θα ζητήσει με έγγραφό του προς την «Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων» στοιχεία για το εάν ή όχι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί όντως έχουν συμμορφωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ