Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Σεβίλλη τα ... σπουδαία

Αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η κυβέρνηση, καθώς αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της Σεβίλλης, συνεχίζει να προβάλλει μια εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να προβάλει «βέτο» αν δεν την ικανοποιήσουν οι ρυθμίσεις που θα προταθούν από την ισπανική προεδρία και τους εταίρους.

«Υπάρχει μια σειρά πρωτοβουλιών, μια συνεχής ανταλλαγή απόψεων» για το θέμα του ευρωστρατού, δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου, και συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε, όμως, σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε ή να προβλέψουμε την έκβασή τους. Δεν έχουμε συμφωνήσει και δεν είμαστε στα πρόθυρα μιας συμφωνίας. Φυσικά, μέσα στις επόμενες ημέρες τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, να έχουμε νέες προτάσεις ή να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις. Φυσικά, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικές με αυτό το θέμα ερωτήσεις, υποστήριξε ότι «έχουμε διακρίνει προθέσεις και πρωτοβουλίες για να βρεθεί κάποια λύση, βεβαίως με αλλαγές ή προσθέσεις στο κείμενο της Αγκυρας, αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι εάν δεν υπάρξουν οι τελικές επίσημες συζητήσεις».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χρ. Πρωτόπαππας επανέλαβε ότι πρωτοβουλίες εξελίσσονται αυτή τη στιγμή. «Δεν μπορεί, όμως, κανείς να αποτιμήσει μετά βεβαιότητας και να προβλέψει το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών. Απέχουμε πολύ αυτή τη στιγμή από μια συμφωνία. Μπορεί, όμως, να υπάρξουν νέες προτάσεις που να δημιουργούν ένα θετικότερο κλίμα. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», τόνισε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Τ. Γιαννίτσης

Περιγράφοντας την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, σημείωσε ότι «και για μας η έμφαση τίθεται στα τρία βασικά θέματα της Σεβίλλης. Το πρώτο έχει να κάνει με τον λεγόμενο ευρωστρατό. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετανάστευση. Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τη μεταμόρφωση του Συμβουλίου και θα έλεγα ότι υπάρχει και ένα τέταρτο, αλλά ήσσονος βαρύτητας θέμα, που έχει να κάνει με τη διαμόρφωση της θέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Διεθνή Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης, που από την ισπανική προεδρία προβάλλεται ως το μείζον θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό γιατί, πρώτον, είμαστε μια χώρα, η οποία έχει δεχτεί σημαντικό αριθμό μεταναστών μέσα στα τελευταία 10-12 χρόνια, είναι πολύ σημαντικό διότι έχουμε τα πιο εκτεταμένα σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και μάλιστα θαλάσσια σύνορα, όπου οι δυνατότητες ελέγχου είναι πολύ πιο περιορισμένες απ' ό,τι στην ξηρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ