Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εξεγείρονται» οι ένοχοι!

Ο... σπαραγμός για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία, κυριαρχεί στα πάσης φύσεως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ οι ναυτεργάτες δίνουν τον απεργιακό αγώνα τους. Μεγάλα και μικρά συμφέροντα ένωσαν τη φωνή τους δήθεν για να υπερασπιστούν τους κατοίκους των νησιών που ο ανεφοδιασμός τους εμποδίζεται. Τους «άτυχους» εκδρομείς που η διαφυγή τους από την ασφυκτική πρωτεύουσα ακυρώνεται. Τους «δύστυχους» ξενοδοχοϋπαλλήλους που το μεροκάματό τους απειλείται από τη μη προσέλευση τουριστών. Σεισμός, λοιμός και καταποντισμός από την απεργία των ναυτεργατών, που παλεύουν για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και μέσα από αυτό τον αγώνα υπερασπίζονται την ύπαρξή τους στην ακτοπλοΐα με όρους αξιοπρέπειας στη δουλιά και στην αμοιβή. Ενα δύσμορφο μέτωπο από κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, εφοπλιστές, στελέχη της αντιπολίτευσης, ταξιδιωτικούς πράκτορες και «κοινωνικά αυτοματοποιημένους» υποψήφιους ταξιδιώτες, λυσσομανά εναντίον τους και επικαλείται συνέπειες για τις οποίες στην πραγματικότητα αδιαφορεί εντελώς.

Αλλά τα επιχειρήματά τους είναι κίβδηλα και η αντίδρασή τους μονάχα ένα σκοπό έχει. Το χτύπημα οποιουδήποτε μπαίνει εμπόδιο στα κέρδη, τη συντριβή οποιουδήποτε σηκώσει το ανάστημά του στη συνεχή εκμετάλλευση. Κυβέρνηση και εφοπλιστές χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους κατοίκους των νησιών! Των νησιών που επί 365 μέρες το χρόνο ζουν τις συνέπειες μιας δεδομένης πολιτικής που γεννά την ερήμωση, την παραγωγική διάλυση, το οικονομικό αδιέξοδο. Γιατί ποιοι είναι αυτοί που καταδικάζουν τα νησιά στην απομόνωση διαμορφώνοντας τις ακτοπλοϊκές γραμμές με κριτήριο το υπερκέρδος; Ποιοι είναι αυτοί που αυξάνουν τα ναύλα ψαλιδίζοντας το δικαίωμα των νησιωτών στην ελεύθερη μετακίνηση; Ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να δρομολογούν υπερήλικα πλοία για να στοιβάζονται σε αυτά οι φτωχοί; Πάντως όχι οι ναυτεργάτες. Και οι ξενοδόχοι που σκίζουν τα «ιμάτιά» τους για το μεροκάματο των εργαζόμενων στον τουρισμό, ας μας πουν - αν τολμούν - ποιο είναι αυτό το μεροκάματο και ποιος κλέβει ένσημα, υπερωρίες και δεδουλευμένα από αυτούς τους εργαζόμενους!

Ο αγώνας των ναυτεργατών δεν είναι μόνο δικός τους αγώνας. Γιατί αυτή η απεργία, όπως και κάθε άλλος αγώνας των εργαζομένων, αποτελεί ισχυρό εμπόδιο στην ασυδοσία του κεφαλαίου και στην πολιτική αυθαιρεσία της κυβέρνησης. Στο χώρο της ακτοπλοΐας οι ναυτεργάτες αποτελούν τη μοναδική εγγύηση των επιβατών και των κατοίκων των νησιών. Είναι εκείνοι που κατήγγειλαν τον εγκληματικό ανταγωνισμό των εφοπλιστών και την κυβερνητική πολιτική που τσακίζει τα νησιά. Εκείνοι που έδωσαν μάχη για να μην αρθεί το καμποτάζ, για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εκ των πραγμάτων αποτελούν τους φυσικούς συμμάχους και των κατοίκων των νησιών και των επιβατών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Γιατί και αυτός ο απεργιακός αγώνας μόνο θετικός μπορεί να είναι για οποιονδήποτε πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική και τη δράση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ