Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οπως όπως «κλείνουν» τους εκλογικούς καταλόγους
  • Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη σωρεία σοβαρών προβλημάτων, τα οποία μπορεί να συμβάλουν ακόμα και σε αλλοιώσεις εκλογικών αποτελεσμάτων
  • Εύλογα ερωτήματα ζητούν απάντηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη διεξαγωγή των ερχόμενων εκλογών, γίνεται το «κλείσιμο» των εκλογικών καταλόγων. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει η προθεσμία που έδωσε για το «κλείσιμο» να λήγει στις 30 του Ιούνη 2002, αρνούμενη να δοθεί παράταση, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να διορθωθούν τα λάθη.

Σχετικό αίτημα έχει υποβάλει το ΚΚΕ, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, δεν το έκανε δεκτό διότι, όπως είπε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με αντιπροσωπεία του Κόμματος, πρέπει το αργότερο μέχρι τις 15 του Αυγούστου να έχουν πάει όλοι οι εκλογικοί κατάλογοι στους δήμους και να φτιάξουν τα εκλογικά τους κέντρα!

Κατ' αρχάς η κυβέρνηση βιάζεται τώρα να προλάβει, αλλά η ίδια είναι που ευθύνεται για την καθυστέρηση με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία σύνταξης και αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων. Συγκεκριμένα, μόλις στις αρχές του έτους -- κι ενώ είναι γνωστό πότε θα γίνουν οι εκλογές -- το υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε τη «δουλιά» σε μια ιδιωτική εταιρία, ενώ η πρώτη έκδοση των εκλογικών καταλόγων, όπως διαμορφώθηκαν από την ιδιωτική εταιρία, έφτασε -- σε CD -- στους δήμους στα τέλη του περασμένου Μάρτη.

Η δεύτερη διορθωμένη έκδοση έφτασε στους δήμους πριν μια βδομάδα περίπου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να γίνουν οι απαραίτητες και αναγκαίες διορθώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τώρα ειδοποιούνται από τους δήμους τα κόμματα να στείλουν εκπροσώπους τους στις διακομματικές επιτροπές που δημιουργούνται!

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει, επίσης, να εξηγήσει γιατί ανέθεσε το «κλείσιμο» των εκλογικών καταλόγων σε μια ιδιωτική εταιρία, η οποία φαίνεται ότι δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά λάθη στη σύνταξη των νέων εκλογικών καταλόγων. Κι αυτό ήταν αναμενόμενο αφού για τη σύνταξη των νέων καταλόγων η εταιρία στηρίχτηκε στα δημοτολόγια, τα οποία όμως δεν είναι ενημερωμένα για όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον πληθυσμό των δήμων.

Αποτέλεσμα αυτής της ανοργανωσιάς, των καθυστερήσεων, αλλά και της επιμονής του υπουργείου Εσωτερικών να τηρηθεί η προθεσμία που δόθηκε, είναι η σωρεία «λαθών» που παρατηρούνται στους νέους εκλογικούς καταλόγους, τα οποία μπορεί να συμβάλουν ακόμα και σε αλλοιώσεις εκλογικών αποτελεσμάτων.

Χαρακτηριστικά για το μέγεθος του προβλήματος τα όσα «λάθη» εντόπισε στους νέους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Μακρυχωρίου του Νομού Λάρισας ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, που συμμετέχει στη διακομματική επιτροπή.

Τα στοιχεία, λοιπόν, που μελέτησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και αφορούν στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μακρυχωρίου, δείχνουν ότι υπάρχει σωρεία διπλοεγγραφών, εγγραφών πεθαμένων κι άλλων «λαθών» και «παραλείψεων».

Συγκεκριμένα:

  • Εχουν καταγραφεί, για πρώτη φορά, στους εκλογικούς καταλόγους τα στοιχεία 12 ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), για τους οποίους είναι εξακριβωμένο ότι σκοτώθηκαν, αν και δεν έχουν βρεθεί τα πτώματά τους από τους οικείους τους. Είναι μεν προφανές ότι αυτοί δεν πρόκειται να ψηφίσουν, αλλά ποιος εγγυάται ότι δε θα ψηφίσουν άλλοι στη θέση τους;
  • Υπάρχουν 14 διπλοεγγραφές που αφορούν πολίτες οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν και στον Παραπόταμο και σε άλλο δήμο και άλλες τέσσερις διπλοεγγραφές για το ίδιο διαμέρισμα που αφορούν γυναίκες οι οποίες είναι γραμμένες και με το πατρώνυμό τους και με το επίθετο του συζύγου τους και έναν άνδρα που είναι γραμμένος δυο φορές. Τη μία μ' ένα λάμδα και την άλλη με δύο.
  • Αλλες 18 γυναίκες που κατάγονταν από τον Παραπόταμο, αλλά παντρεύτηκαν πριν από 20, 30 και 50 χρόνια κι έφυγαν από το χωριό, εμφανίζονται για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους Παραποτάμου, ενώ είναι εγγεγραμμένες στο δήμο του συζύγου τους, όπου έχουν ανοίξει οικογενειακή μερίδα.
  • Είναι εγγεγραμμένοι ένας άνδρας και μια γυναίκα, οι οποίοι σίγουρα δε βρίσκονται πλέον εν ζωή, καθότι ο άνδρας γεννήθηκε το 1895 και η γυναίκα το 1891.
  • Εχουν εγγραφεί, για πρώτη φορά, 10 μετανάστες οι οποίοι από τη δεκαετία του '50 ζουν στον Καναδά όπου έχουν και τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Κάποια απ' αυτά τα «λάθη» που εντοπίστηκαν στους νέους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Μακρυχωρίου διορθώθηκαν μετά από παρέμβαση της διακομματικής επιτροπής, αλλά μερικά άλλα παραμένουν ακόμα και δε φαίνεται να επαρκεί ο χρόνος για τη διόρθωσή τους.

Και φυσικά όλα αυτά δε συμβαίνουν μόνο στο συγκεκριμένο «καποδιστριακό» δήμο -- τα στοιχεία που αναφέρονται είναι στη διάθεση του «Ρ» -- αλλά μάλλον σ' όλους τους δήμους της χώρας και, βεβαίως, στους μεγάλους δήμους, όπου ο έλεγχος είναι ακόμα δυσκολότερος.

Να, λοιπόν, γιατί πρέπει η κυβέρνηση να δεχτεί το αίτημα του ΚΚΕ για παράταση της προθεσμίας «κλεισίματος» των νέων εκλογικών καταλόγων.

Αν δεν το κάνει θα έχει ακέραιη την ευθύνη για τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και θα είναι αυτή ο ύποπτος για υπόνοιες που μπορεί να υπάρξουν περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος...

Με την ευκαιρία να θέσουμε κι ένα ερώτημα: Εφόσον σ' αυτές τις εκλογές δε θα έχουμε εκλογικό βιβλιάριο, πώς θα αποδεικνύεται ότι κάποιος ψήφισε; Κι αν κάποιος πάει στο εκλογικό κέντρο και του πουν ότι έχει ήδη ψηφίσει -- αν δηλαδή έχει ψηφίσει κάποιος άλλος στη θέση του -- πώς θα μπορεί ν' αποδείξει ότι δεν έχει ψηφίσει αυτός;


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ