Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ψήφος λαϊκής συσπείρωσης και αγώνα

Εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

«H μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι μια κρίσιμη μάχη, γιατί, στη δεδομένη επίθεση του κεφαλαίου, είναι μια ευκαιρία να εκφραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η λαϊκή δυσαρέσκεια με θετικό τρόπο. Αντιτάσσοντας, δηλαδή, στις συσπειρωμένες δυνάμεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων τη λαϊκή συσπείρωση για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών». Τα παραπάνω επισήμανε χθες ο Γ. Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σε πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές. Οι θέσεις του ΚΚΕ. Πρόνοια και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στις συνθήκες του καπιταλισμού, τόνισε ο Γ. Νάνος, ο Δήμος και η Νομαρχία δεν αποτελούν λαϊκό θεσμό. Για τους Δήμους, λαϊκός θεσμός υπήρξε μόνον την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Σήμερα, αποτελούν τμήμα, προέκταση του κρατικού μηχανισμού.

«Πρέπει να σκεφτούμε ότι και στο χώρο της Πρόνοιας, με τις ανατροπές που γίνονται στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στο σύστημα ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ, θα δημιουργηθούν εκρηκτικές καταστάσεις», τόνισε ο Γ. Νάνος.

Επισήμανε ότι στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αποκέντρωση και την καλύτερη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων, μετέφερε στην ΤΑ την αρμοδιότητα για άσκηση μέρους της Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Με αυτήν την τακτική, υπογράμμισε ο ομιλητής, καταργεί την ενιαία δημόσια παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, τη μετατρέπει σε προγράμματα "κοινωνικής φροντίδας". Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, μέσω της ανταποδοτικής λειτουργίας τους στους ΟΤΑ, ενώ τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν, προκειμένου να έχουν τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες. Μπαίνουν και εδώ τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προστίθεται άλλος ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός».

Τα παντός είδους προγράμματα, τόνισε, έχουν σαν κοινό παρονομαστή ότι μεταφέρουν ευθύνη του κράτους στους φορείς αυτούς, τους χρηματοδοτούν για κάποιο διάστημα, 1-5 χρόνια, και μετά αυτά πρέπει να λειτουργήσουν με αυτοχρηματοδότηση (εισφορά ή κάποιο χρηματικό τέλος). Ηδη, ανέφερε, η βιομηχανία του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας βρίσκεται σε εξέλιξη, που πολλές φορές βασικοί συντελεστές είναι οι δήμοι.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που υποστηρίζει το ΚΚΕ, δε διεκδικούν την ψήφο του λαού για να διαχειριστούν την υπάρχουσα κατάσταση, σε βάρος των εργαζομένων, αλλά για να εμποδίσουν αντιλαϊκά μέτρα, να παλέψουν όσο μπορούν για θετικές αλλαγές και κυρίως να δώσουν ώθηση στο λαϊκό κίνημα την άλλη μέρα των εκλογών. Αναφερόμενος στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, επισήμανε ότι «από κοινού ψήφισαν και υλοποίησαν το προηγούμενο διάστημα όλες τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου στους Δήμους και Νομαρχίες και σήμερα προσπαθούν να καμουφλάρουν αυτή τη στάση τους και τις ευθύνες που έχουν, προκειμένου να εξαπατήσουν και να παγιδεύσουν τη λαϊκή αγανάκτηση».

Και ο ομιλητής κατέληξε: «Σ' αυτές τις εκλογές πάμε μ' ένα διπλό στόχο: Να ενισχυθεί η λαϊκή συσπείρωση γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ, η δύναμή του σε Δήμους και Νομαρχίες, προκειμένου και εκεί να ενισχύεται το Μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ