Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Γυναίκες

Ενα ποίημα ζητώ για τις εργαζόμενες γυναίκες. Οχι για τις γνωστές - άγνωστες μεταλλαγμένες, που δε ζουν ούτε μία στιγμή αν δεν αστράψουν μπροστά τους τα φλας. Οχι για τις τηλεοπτικές και κοσμικές κότες, όχι για τις τρελαμένες για εξουσία Παναγιωταρέα και Δαμανάκη, όχι για τις φιλάνθρωπες γυναίκες εφοπλιστών.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες που εργάζονται ταμίες στα σούπερ μάρκετ, που παραπονούνται για την πλάτη και τα πόδια τους, που συνέχεια πιάνονται, που όλος ο κόσμος περνάει από μπροστά τους και κόσμο δε βλέπουν, τυχαία καμιά φορά τον αγγίζουν, όταν δίνουν τα ρέστα. Που δεν καταλαβαίνουν πότε είναι μεσημέρι ή απόγευμα και δε γνωρίζουν σ' αυτή τη ζωή παρά μόνο μία ώρα, εκείνη που φεύγουν.

Ενα ποίημα ζητώ για όσες γυναίκες εργάζονται στα εργοστάσια, κάτω από το θλιβερό μάτι ενός αφεντικού, όρθιες πάντα μπροστά σ' ένα εξάρτημα μιας μηχανής που παίρνει όλη την ομορφιά τους.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες που εργάζονται στις καφετέριες και πρέπει να είναι πάντα γελαστές, όχι μόνο γιατί ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αλλά γιατί όποιος έχει τα λεφτά έχει πάντα δίκιο.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες που, ενώ γυρίζουν από τη δουλιά, τις περιμένει η λάτρα του σπιτιού και των παιδιών, τις περιμένει ένας σύζυγος, θύμα κι αυτός, που σηκώνει εύκολα το χέρι του, αλλά η γυναίκα είναι πάντα σιωπηλή.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες που σηκώνουν το σταυρό της αναπηρίας του άντρα, των παιδιών, των συγγενών τους. Δε θα τις γνωρίσουμε ποτέ, γιατί είναι ταγμένες, πρέπει να δροσίζουν το βάσανο, να το φωτίζουν, να του δίνουν ζωή απ' τη ζωή τους.

Ενα ποίημα ζητώ για τις γυναίκες μέσα στο κίνημα, που, παρ' όλες τις δυσκολίες της ζωής, κατορθώνουν και τον ελεύθερο χρόνο που έχουν τον αφιερώνουν στους λαϊκούς αγώνες. Χαρούμενες, λυπημένες και σοβαρές, δίνουν, δίνουν χωρίς να σκεφτούν.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ