Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στη Σεβίλλη

Με την έναρξη χτες το βράδυ του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ στη Μαδρίτη και με τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που άρχισε χτες το μεσημέρι, επίσης, στη Μαδρίτη, η -- καθολικώς απεργούσα -- Ισπανία εισήλθε από χτες, σταδιακά, στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν στη Σεβίλλη σήμερα το μεσημέρι και όχι το πρωί όπως συνηθίζεται. Και αυτό διότι -- έστω και αν κανείς δεν το ομολογεί δημοσίως -- ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών για να μπορέσει να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Αγγλίας με τη Βραζιλία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το Μουντιάλ του 2002 αναμένεται να συγκεντρώσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον όλων όσοι βρίσκονται στη Σεβίλλη, ενώ η ισπανική προεδρία έχει δεσμευτεί ότι δε θα γίνουν ενημερώσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων, που θα μεταδοθούν από μεγάλες οθόνες και στην αίθουσα Τύπου.

Ενα άλλο πρόβλημα που υπάρχει επίσης στη Σεβίλλη είναι οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες χτες και προχτές προσέγγισαν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Σε ό,τι αφορά στα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα και αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης είναι, ως γνωστόν, η αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, η αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των Συμβουλίων, η υιοθέτηση των βασικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής της ΕΕ (υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ΕΚΟΦΙΝ), το ζήτημα της διεύρυνσης και, τέλος, το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού.

Σε ό,τι αφορά στη λαθρομετανάστευση οι «15» προσανατολίζονται στη λήψη πρόσθετων μέτρων επιτήρησης στα λιμάνια και στα αεροδρόμια των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ διίστανται οι απόψεις τους στο θέμα της επιβολής ή μη κυρώσεων κατά των τρίτων χωρών που δε συνεργάζονται με τις κοινοτικές χώρες στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι «15» ενδέχεται να καταλήξουν σε αυτή την επιλογή, ως έσχατη όμως λύση.

Σε ό,τι αφορά στους βασικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση του ΕΚΟΦΙΝ.

Σχετικά με τη διεύρυνση, η συζήτηση θα είναι περιορισμένη, αφού οι «15» αποφάσισαν να αναβάλουν για το φθινόπωρο τη συζήτηση για το κόστος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ μετά τη διεύρυνση.

Τέλος, στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού η ισπανική προεδρία δήλωνε και χτες από τη Σεβίλλη αισιόδοξη, χωρίς όμως ουδείς αξιωματούχος της να είναι σε θέση να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ