Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Νίκη των αγώνων

ΛΙΜΑ.--

Η άκαμπτη και αποφασιστική στάση των εργαζομένων και των κατοίκων του νότου της χώρας, έφερε τελικά το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση του Αλεχάντρο Τολέδο, εκάμφθη και ανακοίνωσε την αναστολή της πώλησης των δύο κρατικών περιφερειακών ηλεκτρικών εταιριών.

Οχι μόνο αυτό, αλλά το πλήγμα για την κυβέρνηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς παραιτήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Ροσπιλιόζι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στα νότια της χώρας λόγω των ταραχών που ξέσπασαν όταν η αστυνομία κατέστειλε βίαια μεν ανεπιτυχώς δε, τις κινητοποιήσεις κατά της προωθούμενης ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη διάρκεια των πολυήμερων ταραχών που συγκλόνισαν την Αρεκίπα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Χιλή, σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και άλλοι 100 τραυματίστηκαν, ενώ η κυβέρνηση την κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναθέτοντας την ευθύνη για τη διατήρηση της τάξης στο στρατό.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Ροσπιλιόζι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο επενέβη η αστυνομία στην Αρεκίπα, προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα μέσα Ιούνη σε απάντηση της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Υπό το κύμα των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση Τολέδο αναγκάστηκε να αναστείλει τελικώς την πώληση των δημόσιων εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Egasa» και «Egesur». Οπως μεταδίδει το BBC, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης έχουν παγώσει προσωρινά έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί περί της νομιμότητάς ή μη της πώλησης των εν λόγω εταιριών, αφού η κυβέρνηση έχει καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ