Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υποστηρικτής του «φρούριου»

Αναφανδόν υπέρ των αστυνομικού χαρακτήρα μέτρων που προωθεί η ΕΕ κατά των μεταναστών τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής, ενώ, ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε τις «εθνικές θέσεις» για Κυπριακό και ευρωστρατό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη ενόψει της Συνόδου Κορυφής των «15» στη Σεβίλλη, υπογράμμισε την ανάγκη διατύπωσης και υλοποίησης μιας «κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής». Στο πλαίσιο αυτό, επικαλούμενος γεωγραφικούς λόγους αλλά και μαζική εισροή «λαθρομεταναστών» στη χώρα μας, είπε ότι υποστηρίζει «τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων» καθώς και μιας «ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής» επειδή «έχουμε τα πιο εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα». Κατά τα λοιπά τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ με μόνη «προϋπόθεση» την ένταξη της Κύπρου στο «πρώτο κύμα» και ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, ενώ για τον ευρωστρατό είπε ότι «έθεσε τα ελληνικά επιχειρήματα και τις ελληνικές θέσεις», ότι δηλαδή το κείμενο της Αγκυρας «πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να διασφαλίζει καίρια εθνικά συμφέροντα».

Παρόντες στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ ήταν επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χ. Μαρία Αθνάρ, ο Ιταλός Σ. Μπερλουσκόνι, ο Πορτογάλος Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο Λουξεμβούργιος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφκανγκ Σιούσελ, καθώς και ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Γερμανίας, Εντμουντ Στόιμπερ.

Εκπληξη για ευρωστρατό

Την έκπληξή του για το γεγονός ότι έμαθε από τον Χ. Μ. Αθνάρ πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «συγκεκριμένες προτάσεις για την τροποποίηση του κειμένου της Αγκυρας», εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό. «Ο κ. Σημίτης παρά τη ρητή του δέσμευση προς εμέ δε μας γνωστοποίησε και δε μας κοινοποίησε» αυτές τις προτάσεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επιφυλάχτηκε να πει περισσότερα και απείλησε ότι «θα τα πούμε στην Αθήνα». Ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον Αθνάρ να τροποποιηθεί το κείμενο της Αγκυρας ειδικά στα άρθρα 2 και 12. Οπως είπε ο Κ. Καραμανλής, το άρθρο 2 προβλέπει ότι ο ευρωστρατός ουδέποτε και σε καμία κρίση δεν μπορεί να στραφεί κατά της Τουρκίας και αφήνει ακάλυπτη την Ελλάδα σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, ενώ το άρθρο 12 προβλέπει ότι η Τουρκία -- χώρα μη μέλος της ΕΕ -- θα έχει ουσιαστικό λόγο ακόμα σε αυτόνομες δράσεις του ευρωστρατού σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η Κύπρος. Δηλαδή, κατέληξε, με άλλα λόγια βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ