Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Εντυπωσιακή μεταστροφή των Ελλήνων κατά της ΕΕ και των πολιτικών της

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτού μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ)

Εντυπωσιακή μεταστροφή της ελληνικής «κοινής γνώμης» μέσα σ' ένα μόλις εξάμηνο, εναντίον της κυβέρνησης Σημίτη (από 50% που ήταν υπέρ, σήμερα είναι 39%), εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης (από 70%, σήμερα έγινε 58%), εναντίον μιας σειράς πολιτικών της ΕΕ, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας όπως και εναντίον του ΟΗΕ (από 48% κατέβηκε στο 38%). Αυτά διαπιστώνει η επίσημη, πανευρωπαϊκή υπηρεσία δημοσκόπησης της Κομισιόν (Ευρωβαρόμετρο), σύμφωνα με το δελτίο αρ. 57 που δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες και αφορά σε πανευρωπαϊκή «ομογενοποιημένη» έρευνα την περίοδο Απρίλη / Μάη 2002.

Πρόκειται για αισθητή ανατροπή της ελληνικής «κοινής γνώμης» απέναντι στο σύνολο των «εθνικών» και ευρωπαϊκών πολιτικών, αντανάκλαση μιας διάχυτης δυσαρέσκειας που ξεχειλίζει σ' όλους τους πίνακες της έρευνας του «ευρωβαρόμετρου», και απόδειξη / κατάθεση της γενικευμένης αντίθεσης των Ελλήνων στις ασκούμενες πολιτικές και προπαγάνδες. Στο ίδιο «Ευρωβαρόμετρο» ενυπάρχει και μια δημοσκόπηση «εν όψει» των θεμάτων, που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (21/22 Ιούνη). Παρά την προσπάθεια των Βρυξελλών να «εκμαιεύσει» τη συναίνεση στη ρατσιστική και ξενοφοβική σταυροφορία «καταπολέμησης» των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, μόλις το 14% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει ανοιχτά τη «μη ανεχτικότητά» του απέναντι «στις μειονότητες και τη μετανάστευση».

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της ευρωπαϊκής «κοινής γνώμης», το 45% έναντι του 42% εκτιμά ότι η υφιστάμενη πολιτική κατά της λαθρομετανάστευσης είναι «αποτελεσματική». Μ' άλλα λόγια αρνείται την τρομοκρατία του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ και των ομολόγων του της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας που θεωρούν ως «προτεραιότητα» της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης τη δημιουργία της Ευρώπης - φρούριου κατά του μετανάστη - εχθρού και το «βιομετρικό» φακέλωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αυτόχθονων και μεταναστών. Και ίσως θα 'θελαν να υπενθυμίσουν στους βάρβαρους κυβερνώντες ότι «Ευρωπαίος» είναι «όστις μετέχει του ημετέρου πολιτισμού» και όχι όποιος εξυπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου.

Εντονη αμφισβήτηση της κυβέρνησης Σημίτη αλλά και όλης της ΕΕ του Μάαστριχτ

Μέσα σ' ένα μόλις εξάμηνο, από το φθινόπωρο του 2001 στην άνοιξη του 2002 11% των Ελλήνων απέσυραν την «εμπιστοσύνη» τους προς την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία υποστηρίζεται πλέον, από το 39% της «κοινής γνώμης». Το 55% (συν 9%) των Ελλήνων είναι «κατά» και το 6% (συν 1%) «δεν εκφράζει γνώμη». Στο σύνολο της ΕΕ το 39% (μείον 9%) είναι υπέρ των κυβερνήσεων, το 51% (συν 7%) είναι κατά και το 10% δεν εκφράζει γνώμη.

Τη λιγότερη «εμπιστοσύνη» έχαιρε η απελθούσα κυβέρνηση της Γαλλίας του «σοσιαλιστή» Λιονέλ Ζοσπέν, η οποία με το 30% υπέρ της και το 63% κατά της συνετρίβη στις πρόσφατες πολιτικές εκλογές. Μετά τον Λ. Ζοσπέν λιγότερη «εμπιστοσύνη» από την κυβέρνηση Σημίτη έχουν μόνο ο Τ. Μπλερ στη Βρετανία (33% υπέρ, 56% κατά, 10% δεν απαντούν), ο Σ. Μπερλουσκόνι στην Ιταλία (33% υπέρ, 53% κατά, 14% δεν απαντούν) και η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία (37% υπέρ, 51% κατά, 12% δεν απαντούν).

Οι Ελληνες αμφισβητούν το σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών και την ίδια την ΕΕ

Μέσα σ' ένα μόλις εξάμηνο 12% των Ελλήνων απέσυραν την «εμπιστοσύνη» τους στην ΕΕ, η οποία υποστηρίζεται πλέον από το 58% της «κοινής γνώμης». Αντίθετα, το 34% των Ελλήνων (συν 12%) είναι «κατά» της ΕΕ και το 8% δεν εκφράζει γνώμη. Είναι χαρακτηριστικό της αγανάκτησης ότι το 12% των Ελλήνων που άλλαξαν γνώμη δηλώνουν συνειδητά «κατά» της ΕΕ και δεν εμφανίζονται στους μη έχοντες γνώμη. Στο σύνολο της ΕΕ, το 46% (μείον 7%) είναι υπέρ της ΕΕ, το 37% (συν 5%) είναι κατά και το 17% (συν 2%) δεν εκφράζει γνώμη.

Η πιο φιλοευρωπαϊκή «κοινή γνώμη» είναι της Πορτογαλίας (66% υπέρ) και της Ιταλίας (62% υπέρ) και η πιο ευρωσκεπτικιστική της Βρετανίας (27% υπέρ) και της Σουηδίας (29% υπέρ). Εντονη δυσαρέσκεια εκφράζει η ελληνική «κοινή γνώμη» και εναντίον μιας σειράς ευρωπαϊκών πολιτικών. Μέσα σ' ένα μόλις εξάμηνο το 11% των Ελλήνων απέσυραν την «εμπιστοσύνη» τους στην «κοινή εξωτερική πολιτική» της ΕΕ, η οποία υποστηρίζεται, πλέον, από το 70% της «κοινής γνώμης». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αφαίρεση «εμπιστοσύνης» στο σύνολο της ΕΕ. Αντίθετα το 16% των Ελλήνων (συν 4%) είναι «κατά» και το 14% (συν 6%) δεν εκφράζει γνώμη. Στο σύνολο της ΕΕ το 64% (μείον 2%) είναι υπέρ της «κοινή εξωτερικής πολιτικής», το 20% (μείον 1%) είναι «κατά» και το 16% (συν 2%) δεν εκφράζει γνώμη. Αυτά τα ποσοστά μεγεθύνουν την αντίθεση των Ελλήνων, και συνάδουν με τη γενικότερη συνειδητοποίηση των συμπατριωτών μας των βρώμικων παιχνιδιών της διεθνούς ...σκακιέρας από την πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι το Αφγανιστάν.

Μέσα σ' ένα μόλις εξάμηνο, το 9% των Ελλήνων απέσυραν την «εμπιστοσύνη» τους στην «Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΕΠΑΑ), η οποία υποστηρίζεται, πλέον, από το 72% της «κοινής γνώμης». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αφαίρεση «εμπιστοσύνης» στο σύνολο της ΕΕ. Αντίθετα, το 14% (συν 2%) των Ελλήνων είναι «κατά» της ΚΕΠΑΑ και το 14% (συν 6%) δεν εκφράζει γνώμη. Σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της ελληνικής «κοινής γνώμης» φαίνεται ότι έπαιξε η υπόθεση του ευρωστρατού, δηλαδή οι σχέσεις ΕΕ/ΝΑΤΟ όπου υπάρχουν ελληνικές «επιφυλάξεις» στη σχετική «συμφωνία της Αγκυρας» μεταξύ των ΗΠΑ - Βρετανίας - Τουρκίας.

Στο θέμα της ΚΕΠΑΑ οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι Λουξεμβούργιοι (87%) και οι Ιταλοί (82%) και οι πιο δύσπιστοι οι Βρετανοί (49%) και οι Σουηδοί (53%). Μέσα σ' ένα εξάμηνο το 10% των Ελλήνων απέσυρε την «εμπιστοσύνη» του στο «ευρωπαϊκό σύνταγμα», που υποστηρίζεται πλέον από το 68% της «κοινής γνώμης», το 6% απέσυρε τη θετική γνώμη για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, που υποστηρίζεται πλέον, από το 72%, το 3% απέσυρε την εμπιστοσύνη προς την Κομισιόν που αντιμετωπίζεται, πλέον, θετικά μόλις από το 51% των Ελλήνων. Το 58% της ελληνικής «κοινής γνώμης» είναι υπέρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μόλις το 46% υπέρ του «θεσμού» του Συμβουλίου Υπουργών. Εντυπωσιακή είναι η μη αποδοχή της «συνδιάσκεψης» για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) που θα αναθεωρήσει προς το αυταρχικότερον την πολιτική δομή της ΕΕ μέχρι το 2004, αφού υποστηρίζεται μόλις από το 33% της ελληνικής «κοινής γνώμης». Αλλά και όσον αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ προς την Κύπρο και εννιά χώρες της ΚΑ Ευρώπης υπήρξε αισθητή μετατροπή της ελληνικής «κοινής γνώμης».

Είναι θετικοί το 67% (μείον 7%) από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ αντιδρούν 15% (συν 1%) και δεν εκφράζει γνώμη το 17% (συν 5%). Στο σύνολο της ΕΕ το 50% (μείον 1%) είναι υπέρ της διεύρυνσης, το 30% κατά και το 20% (συν 1%) δεν εκφράζει γνώμη. Τέλος, αρνητική γνώμη έχουν οι Ελληνες και για τον ΟΗΕ, αφού μόλις το 38% είναι «υπέρ» (μείον 10% το τελευταίο εξάμηνο), το 53% είναι κατά (συν 10%) και το 9% δεν εκφράζει γνώμη. Αντίθετα, στο σύνολο της ΕΕ, το 53% έχει «εμπιστοσύνη» στον ΟΗΕ, το 31% τον αμφισβητεί και το 16% δεν εκφράζει γνώμη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητήσεις χειραγώγησης (2007-11-29 00:00:00.0)
Απύθμενο θράσος από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ (2007-05-12 00:00:00.0)
«Οχι» στις ψεύτικες υποσχέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ (2005-10-26 00:00:00.0)
Μοιρασμένη η Ευρώπη για την ένταξη της Τουρκίας (2004-10-02 00:00:00.0)
Η ανεργία και η φτώχεια τα μεγαλύτερα προβλήματα (2002-04-24 00:00:00.0)
Γερμανός ταξίαρχος: Οι ΗΠΑ είχαν προαποφασίσει την επέμβαση (1999-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ