Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
71η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Με φόντο αρνητικές εξελίξεις σε παιδεία και εργαζόμενους

Κάλεσμα ανάληψης πρωτοβουλιών από τη βάση των εκπαιδευτικών απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, με αφορμή τη ΓΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, που ξεκινά σήμερα

Μπροστά σε μία σχολική χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην εφαρμογή ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων στην εκπαίδευση πραγματοποιείται η 71η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται το Σάββατο. Η φετινή ΓΣ που γίνεται μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα αρνητικές για την παιδεία, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξή της το πρόγραμμα δράσης για τη σχολική χρονιά 2002-2003, τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά ζητήματα (αποκέντρωση, αξιολόγηση, επιμόρφωση κλπ.), τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά ενώ στη διάρκειά της θα γίνει η έκθεση και ο έλεγχος των πεπραγμένων του ΔΣ της ΔΟΕ. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανωτικά ζητήματα της γενικής συνέλευσης και το Οργανωτικό - Καταστατικό Συνέδριο.

Σε διακήρυξή της με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του κλάδου, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνει πρόταση συγκρότησης «ταξικού μετώπου για νέα πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα» και αναφέρεται στο τοπίο που διαμορφώνεται για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα αναφέρεται στην «αξιολόγηση» επισημαίνοντας ότι «γίνεται ξεκάθαρο πως είναι μια διάτρητη διαδικασία όπου εκείνο που ελέγχεται είναι, σε τελευταία ανάλυση, ο βαθμός υποταγής του εκπαιδευτικού και εκείνο που επιδιώκεται η απόλυτη χειραγώγησή μας». Αναφέρεται επίσης στη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της παιδείας, στην ένταση του αυταρχισμού τον οποίο υπηρετεί και ο «εσωτερικός κανονισμός των σχολείων», στην αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με την κατάργηση της επετηρίδας, στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στη θεαματική αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών, στην εισαγωγή και ανάπτυξη του θεσμού των ωρομισθίων κλπ. ενώ ιδιαίτερο λόγο κάνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Καταλήγοντας, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επισημαίνει τις ευθύνες των υπόλοιπων παρατάξεων στο ΔΣ της ΔΟΕ και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς καλώντας τους «η πρωτοβουλία να περάσει στα χέρια της βάσης. Με τη δημιουργία Συντονιστικών και Επιτροπών Αγώνα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που δρουν στο υπόλοιπο εργατικό κίνημα και στο λαϊκό κίνημα, με αγώνες αποφασιστικούς, ταξικούς, ενωτικούς και σε σφοδρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του "ρεαλισμού" της υποταγής, μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή στο συνδικαλιστικό κίνημα, να προωθήσουμε την ταξική ανασυγκρότησή του, να κερδίσουμε τις μεγάλες μάχες που βρίσκονται μπροστά μας», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ