Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ
Ποινές φυλάκισης σε 9 πρόσωπα «υπεράνω υποψίας»!
  • Καταδικάστηκαν η διευθύντρια Πολεοδομίας, ο σύζυγός της και ο πρώην νομάρχης
  • Βαριές οι ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ

Ο οικισμός στο Πολυδένδρι
Ο οικισμός στο Πολυδένδρι
Βαριές ποινές επέβαλε χτες το Τριμελές Εφετείο Λάρισας στους βασικούς κατηγορούμενους -- ανάμεσά τους ένας πρώην νομάρχης, η νυν διευθύντρια της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και άλλοι υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας, πρόσωπα της «υψηλής κοινωνίας», ενώ πολλοί είναι και στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος-- της δίκης που αφορούσε στην παράνομη οριοθέτηση και οικοδόμηση ενός παραλιακού οικισμού στο Πολυδένδρι της Λάρισας.

Το δικαστήριο με προεδρεύοντα τον Θ. Σαμαρτζή και εφέτες τους Θ. Νιαβή και Ναπ. Ζούκα, μετά από μια διαδικασία που κράτησε πολλές μέρες, επέβαλε καταδικαστικές ποινές σε 9 από τους 33 συνολικά κατηγορούμενους και, μάλιστα, παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Παν. Χρυσοβέργη. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είτε αθωώθηκαν, είτε απαλλάχτηκαν.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν οι: Μαριέτα Λιβέρη, διευθύντρια της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, σε 5 χρόνια φυλάκιση. Διονύσης Λιβέρης, σύζυγος της διευθύντριας της Πολεοδομίας, πρώην γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, σε 8 χρόνια φυλάκιση. Απόστολος Βλασιάδης, πρώην διορισμένος νομάρχης Λάρισας - επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - σε 3 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή. Β. Γιαννακόπουλος, συμβολαιογράφος σε 6 χρόνια φυλάκιση. Γιώργος Ντέλιος, τοπογράφος, μηχανικός - συνεργάτης τότε του Δ. Λιβέρη - σε 4 χρόνια φυλάκιση. Ελένη Συμβολίδου, Αγησ. Κράχτης, Ηλ. Τσίπας, υπάλληλοι της Πολεοδομίας της ΝΑ Λάρισας σε 30 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Θ. Τζαφάλιας, στέλεχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σε 30 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Οι κατηγορίες με τις οποίες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι παραπάνω αφορούν σε παρανομίες που διαπράχτηκαν στην οριοθέτηση και την ανοικοδόμηση του οικισμού στα παράλια της Λάρισας, στην περιοχή Κάτω Πολυδενδρίου.

Συγκεκριμένα μετά την 1647/87 σχετική απόφαση του τότε νομάρχη Λάρισας Απ. Βλασιάδη, η οριοθέτηση του οικισμού έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενταχθούν σ' αυτόν και οι ιδιοκτησίες που ανήκουν στις οικογένειες Λιβέρη και σε άλλους γνωστούς παράγοντες της Λάρισας, ενώ στη συνέχεια έγινε η ανοικοδόμηση χωρίς, όμως, να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κατηγοριών που οδήγησαν στην καταδίκη των 9 κατηγορουμένων, περιλαμβάνονται κι αυτές που αφορούν σε πλαστογραφίες και προχρονολογήσεις προσυμφώνων αγοράς οικοπέδων, σε παράνομες επεκτάσεις του οικισμού, σε ψευδείς βεβαιώσεις για έκδοση αδειών οικοδόμησης κ.λ.π.

Επί 7 και πλέον χρόνια η υπόθεση αυτή είναι γνωστή στο ΥΠΕΧΩΔΕ --σχετικές ερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, ενώ πολλές φορές έχει αναφερθεί στο θέμα ο «Ριζοσπάστης»-- αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχει πόρισμα Ειδικής Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επισημαίνει, σαφώς, όλες τις παρατυπίες και παρανομίες που διαπράχτηκαν και ζητεί την ανάκληση της παράνομης οριοθέτησης, την επανοριοθέτηση του οικισμού και την πολεοδόμηση της παραλιακής περιοχής ως β' κατοικίας (παραθεριστικής) με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται. Να σημειωθεί, δε, ότι με το εν λόγω πόρισμα της επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ συμφώνησε απολύτως και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Κι όμως, η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ --και επί υπουργίας Λαλιώτη και τώρα με την Βάσω Παπανδρέου-- δε λαμβάνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την άρση των παρανομιών και για τη νόμιμη επανοριοθέτηση και ανοικοδόμηση του οικισμού, ώστε και το περιβάλλον να προστατεύεται και η περιοχή ν' αναπτυχτεί.

Είμαστε περίεργοι να δούμε αν η νέα ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των καθυστερήσεων και, ουσιαστικά, της κάλυψης του «εγκλήματος» --προφανώς για να μη θιχτούν οι τοπικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος που ενέχονται στο «σκάνδαλο»-- και τώρα που ένα δικαστήριο αποφάνθηκε ότι υπήρξαν παρανομίες και, μάλιστα, από υπηρεσιακούς παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, στην οικοδόμηση του παραλιακού οικισμού στο Κάτω Πολυδένδρι Λάρισας.

Αν το κάνει θ' αποδειχτεί, για μια ακόμα φορά, ότι το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ