Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Νέοι αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων χώρων

Συνεχίζονται να χάνονται ένας - ένας ο χώροι του Δήμου Αθηναίων, για τους οποίους οι κρατούντες κάποτε υπόσχονταν ότι θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες. Αποδεχόμενη πλήρως τη λογική της κυβέρνησης και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που θέλουν να κερδοσκοπούν και με το τελευταίο ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο, η δημοτική αρχή προωθεί την τσιμεντοποίηση και άλλων οικοπέδων που στα χαρτιά προορίζονταν για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, πράσινο κλπ.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ), η πλειοψηφία σκοπεύει να εισηγηθεί την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος, επί των οδών Αιγέως και Περγάμου. Ζητά τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου από κοινωφελή χώρο για Βρεφονηπιακό Σταθμό και το χαρακτηρισμό του σε οικοδομήσιμο.

Η δικαιολογία είναι ότι ο χώρος παραμένει δεσμευμένος, χωρίς να έχει αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης. Βέβαια, το ΔΣ από τις 22/1/1990 αποφάσισε να δεσμεύσει το χώρο για Σταθμό, απόφαση που δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ τεύχος Δ` της 6/3/1990. Δώδεκα χρόνια μετά, δε δόθηκε φράγκο. Φυσικά, δεν είναι πρώτη φορά που η δημοτική αρχή παίρνει «ηρωικές» αποφάσεις δέσμευσης χώρων, με μεγαλεπήβολα σχέδια αξιοποίησής τους. Μετά αφήνει τα χρόνια να περνούν, επικαλείται έλλειψη χρημάτων, οι δίχως αποζημίωση ιδιοκτήτες προσφεύγουν στα δικαστήρια, οι προθεσμίες περνούν, οι χώροι χάνονται για το δημόσιο συμφέρον και με βάση την κυρίαρχη αντίληψη, που βάζει το κέρδος πάνω απ' όλα, ό,τι έχει μείνει ανοικοδόμητο στην Αθήνα με τον καιρό τσιμεντοποιείται.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι πριν το σημερινό ΔΣ, προηγήθηκε τον Οκτώβρη 2001 συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΣΤ` Δημοτικού Διαμερίσματος, όπου όλοι οι Σύμβουλοι υπερψήφισαν τον αποχαρακτηρισμό, πλην του συμβούλου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Δ. Αρμένη.

Στο ίδιο πλαίσιο, η δημοτική πλειοψηφία θα ζητήσει και τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου επί των οδών Αλκιβιάδου και Διδύμου στην πλατεία Αττικής από χώρο πρασίνου.

Εξάλλου, το ΔΣ θα συζητήσει και την τύχη του οικοπέδου που ορίζεται από τις οδούς Πάτμου, Καραβία, Αιλιανού και Σκιάθου, στα Κάτω Πατήσια. Στο οικόπεδο 1.500 τμ, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται και ερειπωμένο κτίσμα όπου παλαιότερα λειτουργούσε η ταβέρνα «Γαζία». Η Εθνική πριν τρία χρόνια επιχείρησε να εκποιήσει το χώρο με δημόσιο διαγωνισμό. Αντέδρασαν οι κάτοικοι και τελικά η δημοπρασία απέβη άγονη. Η Τράπεζα προχωρά σε νέα δημοπρασία πώλησης στις 3 Ιούλη.

Θυμίζουμε ότι από το 1994 το ΔΣ πήρε απόφαση (που επαναβεβαιώθηκε τον Ιούλη 1999), προκειμένου ο χώρος να γίνει κοινόχρηστο πράσινο και υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων. Στη συμβολή των Σκιάθου και Αιλιανού να οικοδομηθεί Βρεφονηπιακός Σταθμός και μεταξύ των Σκιάθου και Καραβία να γίνει πεζόδρομος.

Εκφράζονται φόβοι ότι η δημοτική αρχή θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, επαναβεβαιώνοντας την πολιτική ταύτισή της με τα μεγάλα συμφέροντα, δίχως να έχει καμία όρεξη να συγκρουστεί μαζί τους. Πιθανά να επικαλεστεί πάλι έλλειψη χρημάτων για να δεσμεύσει το χώρο. Οπως έκανε και με το παλιό εργοστάσιο «Θερμίς» στη Λαμπρινή, ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ, όπου αρνήθηκε επίμονα πρόταση της «Συμπαράταξης» να απαλλοτριώσει το χώρο, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε τα περίπου 600 εκατ. δραχμές που απαιτούνταν.

Ομως επειδή τελικά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, ετοιμάζεται να δαπανήσει άλλα 7.000 ευρώ για να προμηθευτεί με «πρόχειρο διαγωνισμό» τι άλλο; Μετάλλια. «Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, Τιμής και Ευποιίας, Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ