Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ρεπορτάζ της ιστορίας

Αν ισχύει η άποψη ότι η δημοσιογραφία είναι και καταγραφή της «ιστορίας του παρόντος», τότε, το βιβλίο του Ευάγγελου Μαχαίρα «Πίσω από το γαλανόλευκο παραπέτασμα, Μακρόνησος, Γιούρα κι άλλα κάτεργα» αποτελεί την πιο λαμπρή απόδειξη.

Διακόσια ρεπορτάζ, δημοσιευμένα μισόν αιώνα πριν στην εφημερίδα «Μάχη», τη μοναδική, νόμιμη, έντυπη, δημοκρατική φωνή της εποχής και γραμμένα από τον τότε συντάκτη της Ε. Μαχαίρα, αποτέλεσαν τη «σεισμική δόνηση», που έριξε το «γαλανόλευκο παραπέτασμα» του μετεμφυλιακού καθεστώτος, αποκαλύπτοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα σε τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, το τι πραγματικά συνέβαινε στα κολαστήρια του Αιγαίου, πριν ακόμα κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των λαών της Ευρώπης για τη διάλυση του Νταχάου και του Μπούχελβαντ.

Προχτές το βράδυ, στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (το οποίο παραχώρησε ο Κώστας Καζάκος για την εκδήλωση), οι εκδόσεις «Προσκήνιο - Αγγελος Σιδεράτος» και οι οργανώσεις ΠΕΚΑΜ, Σύλλογος Εξορίστων Γυναικών, ΠΕΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ και ΠΟΑΕΑ, παρουσίασαν το βιβλίο, μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο, συγκινησιακά, κλίμα.

Ο Παύλος Πετρίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου, σκιαγράφησε, μέσα από πρωτότυπες πηγές, το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο γράφτηκαν τα ρεπορτάζ. Ο Γιώργος Πετρόπουλος, δημοσιογράφος -ιστορικός που έγραψε και τον πρόλογο, αναφέρθηκε στην επιχείρηση ξαναγραψίματος της ιστορίας από τους νικητές. Ο Γιώργος Λεονταρίτης, δημοσιογράφος - ιστορικός, αναφέρθηκε στα ρεπορτάζ και στην εφημερίδα που τα φιλοξένησε. Χαιρετιστήριο σημείωμα απέστειλε ο Τάκης Τσίγκας, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Την ιστορία των ρεπορτάζ διηγήθηκε ο ίδιος ο Ευάγγελος Μαχαίρας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Κώστας Κορτζίδης, πρόεδρος ΠΕΚΑΜ, Ναταλία Αποστολοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Εξορίστων Γυναικών, Φοίβος Τσέκερης, γραμματέας ΠΕΑΕΑ, Λευτέρης Λεμπέσης, πρόεδρος ΠΟΑΕΑ και Χρύσανθος Μακρίδης εκ μέρους της ΠΣΑΕΑ.

Ο Κώστας Καζάκος απάγγειλε αποσπάσματα από το «Γράμμα στον Ζολιό Κιουρί» του Ρίτσου και το «Είμαι καλά» του Λουντέμη, ενώ μια Mακρονησιώτισσα, η κ. Σηφακάκη, διάβασε ένα ποίημα του Λουντέμη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, ο Μανόλης Γλέζος, ο Α. Ρουπακιώτης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Γιώργος Κασσιμάτης, καθηγητής πανεπιστημίου, οι ηθοποιοί Τ. Βανδής, Μπ. Βαλάση, Λ. Καλλέργης, Τζ. Κολλάρου κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση στο Λαύριο για τη σφαγή των Μακρονησιωτών (2013-03-06 00:00:00.0)
Μεγάλη συμετοχή στην εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ (2013-02-13 00:00:00.0)
Η μεγάλη σφαγή στη Μακρόνησο (2002-03-03 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1998-07-22 00:00:00.0)
Χορός Μακρονησιωτών (1998-02-06 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1996-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ