Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νερό ... εργολαβία

Αποψη του οικισμού της Σύμης. Αριστερα, στους πρόποδες του λόφου χωροθετείται η λιμνοδεξαμενή
Αποψη του οικισμού της Σύμης. Αριστερα, στους πρόποδες του λόφου χωροθετείται η λιμνοδεξαμενή
H εργολαβία πρόλαβε την ανάγκη των κατοίκων της Σύμης για νερό και η γρήγορη ανάθεση του έργου δεν υπολόγισε ότι το νερό είναι τόσο στοιχειώδης προϋπόθεση για ζωή όσο και το περιβάλλον.

Η μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή ύδρευσης του νησιού, έκτασης 60 στρεμμάτων, ανατέθηκε από το υπουργείο Γεωργίας και οι μελετητές επέλεξαν για το έργο θέση σε απόσταση μόλις 180 μ. από τον προστατευόμενο οικισμό και σε άμεση γειτνίαση με αρχαιότητες. Οι αρμόδιες Εφορείες Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ερεύνησαν την περιοχή και τα αποτελέσματα των ερευνών οδήγησαν το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων σε αρνητική γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση. Μάλιστα το ίδιο Συμβούλιο πρότεινε να κηρυχτεί προστατευόμενη ολόκληρη η Σύμη.

Αυτή η γνωμοδότηση δεν υπογράφτηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, αν και διατέλεσε υπουργός Αιγαίου, και το θέμα έφτασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «χάνονται κοινοτικά κονδύλια» και να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των ανασκαφών (!), αν και η εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ήταν αρνητική στη χωροθέτηση του έργου.

Οι αρμόδιες Εφορείες και οι φορείς που αντιτίθενται στο έργο δηλώνουν ότι η περιβαλλοντική μελέτη δε συμπεριέλαβε στα συμπεράσματά της το ευαίσθητο αρχαιολογικά περιβάλλον και επιπλέον οι μελετητές δεν αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις είτε ως προς τη θέση είτε ως προς την εύρεση ηπιότερων μορφών υδροδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους χειμάρρους που θα φτάνουν στη λιμνοδεξαμενή θα διευθετείται μέσω του σύγχρονου νεκροταφείου του προστατευόμενου οικισμού (!), ενώ αν διευθετήσουν από άλλη διαδρομή την πορεία του, τότε θα κατακλύσει αρχαία. Εξάλλου η ίδια η κατασκευή της λίμνης προϋποθέτει χρήση εκρηκτικών, που θα τινάξουν στον αέρα τα γειτνιάζοντα αρχαία, ενώ στη μελέτη προβλέπεται και η κατασκευή τεχνητού αναχώματος 16,5 μέτρων, καθώς και μαύρη προστατευτική μεμβράνη, ορατή σαν μαύρη κηλίδα. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί το φυσικό αμφιθέατρο της περιοχής που περιβάλλει τον προστατευόμενο οικισμό.

Οι τοπικοί φορείς προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατέθεσαν καταγγελία προς την ΕΕ για παραβίαση κοινοτικών οδηγιών ως προς τις επιπτώσεις στο φυσικό και στο ανθρωπογενές περιβάλλον και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να κληθούν και οι μελετητές.


Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ