Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Η Μελίνα Κανά ερμηνεύει Μαμαγκάκη
Η Μελίνα Κανά ερμηνεύει Μαμαγκάκη
Ξαναβρίσκει το χαρακτήρα του το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, ένας θεσμός με κύρος, που ξεκίνησε ήδη χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Αυγούστου. Παράλληλα, φέτος, καθιερώνεται ένα κομμάτι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τίτλο «Καλοκαίρι 2002» από 19 Αυγούστου μέχρι 11 Σεπτεμβρίου με μουσική και θέατρο.

Εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ είναι η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου «Αγάπης Αγώνας Αγονος» του Σαίξπηρ, στη μοναδική καλοκαιρινή της παρουσίαση (χθες). Μοναδική, επίσης, καλοκαιρινή παράσταση θα είναι και η συμμετοχή του «Αμλετ, μια μαθητεία» με την Αλα Ντεμίντοβα, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου (σήμερα).

Συνολικά, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ περιλαμβάνει 8 θεατρικές παραστάσεις και μία συναυλία. Την παράσταση του Εθνικού θα ακολουθήσει στις 13 Ιουλίου ο «Ερωτόκριτος» του Κορνάρου από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Στις 17/7 θα δοθεί συναυλία χάλκινων πνευστών του συγκροτήματος Melos Brass. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θα παρουσιάσει στις 19/7 τον «Εμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ με τον Γιώργο Κιμούλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, ενώ στις 23/7 η παιδική σκηνή του Εθνικού συμμετέχει με το «Μαγικό κόσμο της αγάπης». Οι εκδηλώσεις του Ιουλίου θα κλείσουν με δύο παραστάσεις (26, 27/7) με τη «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ από το «Θεατρικό Σανίδι», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

Ο Αύγουστος θα ξεκινήσει με δύο παραστάσεις από το Θέατρο των VIVI του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, με τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου (2, 3/8). Στις 7 Αυγούστου το Θέατρο «Αττις» του Θόδωρου Τερζόπουλου θα παρουσιάσει το «Αμλετ μια μαθητεία» με τη μεγάλη Ρωσίδα ερμηνεύτρια Αλα Ντεμίντοβα. Και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ θα κλείσει στις 12 και 13 Αυγούστου με την «Ερωφίλη» του Χορτάτση από το Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου.

Αλα Ντεμίντοβα
Αλα Ντεμίντοβα
Μια νέα παράλληλη διοργάνωση που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά είναι και οι «Μουσικές Κυριακές». Κάθε Κυριακή βράδυ, καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων 7, 14, 21, 28/7 και 4, 11, 18, 25/8, στο χώρο του Ωδείου, ένα διατηρητέο τζαμί στην παλιά πόλη, γνωστά σχήματα από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, θα δίνουν συναυλίες με μουσική δωματίου.

Η δεύτερη ενότητα «Καλοκαίρι 2002» περιλαμβάνει τρεις θεατρικές παραστάσεις και εννέα συναυλίες. Για την έναρξη της δεύτερης ενότητας, στις 19 Αυγούστου, το Φεστιβάλ κάλεσε τον Βέλγο μινιμαλιστή μουσικό Wim Mertens. Στις 2/8 ο θίασος «Θ όπως θέατρο» θα παρουσιάσει το «Παραμύθι από χαρτί» σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Επίσης το Φεστιβάλ εξασφάλισε την παγκόσμια πρώτη του νέου έργου του Νίκου Μαμαγκάκη «Τα τραγούδια της παλιάς πόλης», με τη συμμετοχή της Μελίνας Κανά, της Σαββίνας Γιαννάτου και του Μιχάλη Τζουγανάκη στις 23 Αυγούστου.

Στις 26 Αυγούστου θα δώσει συναυλία η Δημοτική Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου και στις 28 το μουσικό σύνολο «αχός». Αλλη μια επιτυχία, η μοναδική εμφάνιση στην Ελλάδα της διάσημης Αργεντινής τραγουδίστριας Patricia Parada με τη συνοδεία του συγκροτήματος Alma de tango με το Quarteto Silencio σε ένα θέαμα με χορό και τραγούδι.

Τις δύο πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί το θεατρικό σχήμα «Της χείρας τα καμώματα» με τις «Μικρές ερωτικές ιστορίες με τα δάχτυλα» και «Κονσέρτο για τέσσερα χέρια» σε σκηνοθεσία Χρυσούλας Αλεξίου. Στις 4/9, ο Νίκος Πλατύραχος θα παρουσιάσει τον «Σεπτέμβριο», ενώ στις 6/9 θα παρουσιαστούν οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το Θέατρο «Ηνίοχος». Με την πανσέληνο στις 8/9, τα μεσάνυχτα, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα παρουσιάσει στη Φορτέτσα ερωτικά τραγούδια με τίτλο «Καντάδα στην αυγή της πόλης». Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη, στις 11 Σεπτεμβρίου, στη μοναδική της εμφάνιση στην Κρήτη, θα τραγουδήσει για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο.


Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ