Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΕΠΠ
Ακόμα να λυθούν τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων!

Μαζική συμμετοχή επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων στο «αντάμωμα» της Νάουσας

Μια ανθρώπινη αγωνιστική συνάντηση είχαν, για 14η φορά φέτος, στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας την Κυριακή χιλιάδες επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που ήρθαν με κάθε μέσο από όλη τη χώρα στο μαγευτικό αυτό μέρος του Νομού Ημαθίας. Μια συνάντηση μνήμης και τιμής προς τους ήρωες αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για ένα καλύτερο αύριο του λαού μας, μια συνάντηση ανάμνησης συγκινητικών στιγμών από τη ζωή και τη δράση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αλλά και μια συνάντηση όρκου για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, για τον αγώνα προκειμένου να επαναπατριστούν όλοι χωρίς διάκριση οι πολιτικοί πρόσφυγες. Τέλος ήταν μια εκδήλωση που αποτελεί ηχηρή απάντηση σ' όλους εκείνους που προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να σβήσουν από τη μνήμη του λαού τους αγώνες και τις θυσίες του Αντιστασιακού ΕΑΜικού Κινήματος και του ΔΣΕ.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρ. Φώτου η μεταχείριση των πολιτικών προσφύγων από πλευράς πολιτείας είναι ζυμωμένη με το πνεύμα της μισαλλοδοξίας. «Γιατί, πώς εξηγείται να έχουν καταργηθεί νόμοι όπως ο 509 και τα διάφορα βασιλικά διατάγματα και το πρόβλημα του επαναπατρισμού και της εγκατάστασής μας να μένει άλυτο; Και με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται κι άλλα δύσκολα προβλήματα, που αφήνονται στη βιολογική λύση. Ενώ οι αρμόδιοι της χώρας, ταυτόχρονα, φέρονται με εγκληματικό τρόπο απέναντί μας», σημείωσε ο Γρ. Φώτου.

«Η σημερινή συνάντηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, είναι βέβαια συνάντηση μνήμης», θα υπογραμμίσει στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης για να προσθέσει πως «παράλληλα δείχνει ότι όταν ένας λαός πορεύεται για τα ιδανικά της Ελευθερίας, Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού, μπορεί να τα βάλει και με τον ιμπεριαλισμό».

Μίλησε ακόμα ο Κ. Κατσιάβαλος, μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΕΠΠ και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ, παραρτημάτων της ΠΕΕΠΠ και ο Αλ. Χατζηκώστας από μέρους του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού, παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως: Το συνταξιοδοτικό, όπως αυτό καθορίστηκε με το νόμο 1539/85, έκλεισε το δρόμο της επιστροφής σε αρκετές χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στην προσφυγιά αφήνοντας εκεί τους απογόνους τους, διότι κι αυτοί δεν είναι αποδεκτοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αλυτο παραμένει, επίσης, το πρόβλημα της επιστροφής των δημευμένων και καταπατημένων περιουσιών και αποζημιώσεων. «Γιατί ο νόμος 1540/85 έχει λήξει χωρίς να τελειώσει ακόμα ο επαναπατρισμός... Η κυβέρνηση, με βάση το νόμο 1863/89 για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου, καλείται να προχωρήσει αποφασιστικά και να λύσει το αίτημα της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αναπήρων θυμάτων του ΔΣΕ». Η συγκέντρωση ενέκρινε ακόμη ψηφίσματα κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και μήνυμα προς τους πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στις ανατολικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ