Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΘΟΧΩΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Τους «πνίγουν» με υποσχέσεις

Με το συνεχή φόβο μιας καταστροφικής πλημμύρας, από την υπερχείλιση του Βοιωτικού Κηφισού, ζουν εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι του Ανθοχωρίου και του Προφήτη Ηλία Βοιωτίας. Οσο για κάποια έργα, που ξεκίνησαν μετά τη μεγάλη πλημμύρα του 1997 με σκοπό, υποτίθεται, να λύσουν το πρόβλημα, κάθε άλλο παρά τους καθησυχάζουν...

Στην πλειοψηφία τους αγρότες οι κάτοικοι των δύο χωριών, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο βλέπουν τα χωράφια τους να μετατρέπονται σε μια απέραντη λίμνη. Πάνω από 7.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με βαμβάκι, καλύπτονται από το νερό του ποταμού μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις. Και μαζί τους «βυθίζονται» κάθε φορά οι κόποι αυτών των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει, όπως κατήγγειλαν στο «Ρ» οι κάτοικοι του Ανθοχωρίου, επειδή «η περιοχή αυθαίρετα έχει χαρακτηριστεί σαν "λεκάνη ανάσχεσης"». Δηλαδή, ως περιοχή στην οποία «καταλαγιάζουν» τα νερά του ποταμού - για μέρες, ίσως και βδομάδες - προκειμένου να μην κατέβουν και πλημμυρίσουν τον κάμπο της Κωπαΐδας.

Τους συναντήσαμε στο καφενείο του χωριού. Αγανακτισμένοι από την αδιαφορία των αρμοδίων, ξεσπούν: «Επρεπε να φτάσει το "μαχαίρι στο κόκαλο" με τη μεγάλη πλημμύρα του 1997 - όταν τα σπίτια και τα χωράφια μας "πνίγηκαν" στα νερά του ποταμού - για ν' αποφασίσουν οι αρμόδιοι να δρομολογήσουν την κατασκευή έργων». Ομως, όπως καταγγέλλουν, πρόκειται για υποτυπώδη έργα που δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Γι' αυτό και φωνάζουν. Προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα! Γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά, καλύτερα από κάθε άλλον, τα «χούγια» του ποταμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, στη θέση του μεγάλου αναχώματος που είχε γίνει στην περιοχή, για να συγκρατεί τα νερά - και είχε σαν αποτέλεσμα να «πνίγεται» ο κάμπος Ανθοχωρίου και Προφήτη Ηλία - κατασκευάστηκε μια γέφυρα με σκοπό να μετριάσει το πρόβλημα. Η εμβάθυνση που έγινε όμως στην κοίτη του ποταμού, όπως τονίζουν, δεν είναι αρκετή, για να αποστραγγίζονται τα νερά. Σήμερα, βρίσκεται υπό κατασκευή μια νέα ελεγχόμενη γέφυρα. Και, όπως εξήγησε ο ΛουκάςΑλεξίου, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού του δευτεροβάθμιου συνεταιρισμού Λιβαδειάς: «Το μήκος της είναι 25 μέτρα, όμως τα δυο πλάγια τοιχώματα που κατασκευάζονται συγκλίνουν, περίπου, στα 8 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση υπερχείλισης, από αυτό ακριβώς το σημείο το νερό του ποταμού θα ξαναγυρίζει στα χωράφια μας, αφού δε θα μπορεί να συνεχίσει με την ίδια ορμή προς τα κάτω».

Οι αοριστολογίες των αρμοδίων δεν απαντούν σ' αυτές τις ανησυχίες των κατοίκων, απεναντίας αφήνουν τεράστια ερωτηματικά: «Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τη ΔΕΚΕ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, που είναι υπεύθυνη για το έργο, να μας γνωστοποιηθεί η σχετική μελέτη, για να καταλάβουμε πώς θα βοηθήσει η κατασκευή της γέφυρας στη λύση του προβλήματος», τονίζει ο ΛουκάςΜωραΐτης, πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικού Διαμερίσματος Ανθοχωρίου Δήμου Χαιρώνειας. «Η απάντηση που παίρνουμε μέχρι σήμερα είναι ότι... "δε θα υπάρξει πρόβλημα"»! Και ο μπάρμπα - θανάσηςΖαχαρόπουλος, που από το 1938 βιώνει το πρόβλημα ως αγρότης και κάτοικος Ανθοχωρίου, ξεσπά: «Δεν είναι κακοφτιαξιά, είναι σκοπιμότητα», υπονοώντας πως ίσως για κάποιους είναι «βολικότερο» να παραμείνει η περιοχή στην ουσία ως «λεκάνη ανάσχεσης». Και αυτό γιατί, όπως επισήμανε και ο δήμαρχος Χαιρώνειας ΝίκοςΠαπαγγελής: «Το "κράτος - πρόνοιας" δε φρόντισε ποτέ να πάρει αντισταθμιστικά μέτρα για την αποζημίωση αυτών των ανθρώπων από τις καταστροφές στις περιουσίες τους».

Οι κάτοικοι του Ανθοχωρίου πιστεύουν πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την κατασκευή του φράγματος στην Αμφίκλεια, για το οποίο έχουν γίνει ήδη αρκετές μελέτες. Δεν μπορούν, όμως, να περιμένουν αυτή την «ιδεατή» λύση, την οποία το κράτος έχει βάλει προς το παρόν στα «αζήτητα». Για το λόγο αυτό ζητούν η υπό κατασκευή γέφυρα να μη γίνει ελεγχόμενη, αλλά ανοιχτής ροής, και παράλληλα να ολοκληρωθεί η εμβάθυνση και ο καθαρισμός του Βοιωτικού Κηφισού, μέχρι και την Τιθορέα, προκειμένου να αποφευχθούν, έστω οι μικρές πλημμύρες. Κάθε χρόνο καταθέτουν υπομνήματα προς τη ΔΕΚΕ, τη Νομαρχία Λιβαδειάς, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Το μόνο που εισπράττουν είναι υποσχέσεις...

Εκτός αυτών, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το δημόσιο δρόμο που οδηγεί στα δύο χωριά. Οι σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου, λόγω καθιζήσεων από τις πλημμύρες, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Οι εργασίες που ξεκίνησαν πριν 3 μήνες περίπου «γίνονται με ρυθμούς χελώνας» όπως υπογραμμίζουν, καταγγέλλοντας τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια Στ. Ελλάδος και το ΥΠΕΧΩΔΕ για αναλγησία και κωλυσιεργία. «Ο δρόμος είναι επικίνδυνος, λένε χαρακτηριστικά, καθώς έχουν φτιαχτεί μόνο 120 μέτρα... και μόνο από τη μια πλευρά!».


Φωτεινή ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ