Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Πεδία μάχης για χάρη της «νέας τάξης»

Τετάρτη21 Απρίλη. Τα ΜΑΤ χτυπούν με δακρυγόνα, έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πορεία φοιτητών που διαδηλώνουν εναντίον του πολέμου. Μετά την πορεία ο Λυμπέρης Τσαμπράς, φοιτητής του τμήματος Χημικών - Μηχανικών του ΕΜΠ, συλλαμβάνεται στο ύψος της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας από δυο ασφαλίτες. Ο νεαρός φοιτητής και μέλος της ΚΝΕ, που ήταν στην ομάδα περιφρούρησης της πορείας, κατηγορείται από την Αστυνομία για «σύσταση συμμορίας», «διακεκριμένη φθορά» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης»!

Πέμπτη22 Απρίλη. Η Αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και χημικά στο Σύνταγμα και αναγκάζει τα φοιτητικά «μπλοκ» να αποκοπούν από την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Με τη συνδρομή ασφαλιτών, που παριστάνουν τους διαδηλωτές, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) χτυπούν την πορεία έξω από την πρεσβεία. Εριξαν όσα χημικά διέθεταν και συνέλαβαν στο σωρό 72 άτομα κυνηγώντας διαδηλωτές μέχρι το Πολεμικό Μουσείο .

Παρασκευή23 Απρίλη. 7 από τους 72 συλληφθέντες οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Τρίτη 27 Απρίλη. Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Αγγλος ταγματάρχης «λύνει και δένει». Σε ρόλο ιπποκόμου Ελληνες αξιωματικοί. Απαγορεύεται η πρόσβαση σε Ελληνες πολίτες στο λιμάνι. Το λιμάνι τελεί υπό πλήρη ΝΑΤΟική κατοχή. Ανησυχία στην πόλη, που θεωρείται πλέον όχι μόνο χώρος διευκόλυνσης των ΝΑΤΟικών αλλά και στρατιωτικός στόχος.

Τρίτη27 Απρίλη.Κέρκυρα. Τα ΜΑΤ χτύπησαν ομάδα νεαρών και «έπνιξαν» το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, που είχε περικυκλωθεί από διαδηλωτές, με τόνους χημικών. Ακολουθεί κυνηγητό, συλλαμβάνονται τρεις νεαροί στην περιοχή και ξυλοκοπιούνται άγρια.

Τετάρτη28 Απρίλη. Εργαζόμενοι σταμάτησαν αμαξοστοιχία 22 βαγονιών που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τα Σκόπια φορτωμένη με 31 άρματα μάχης και Αγγλους μισθοφόρους. Οι κρατικές δυνάμεις καταστολής σπάνε το «μπλοκ» των εργαζομένων του ΟΣΕ που έχει αποκλείσει τις γραμμές και ο συνδικαλιστής Χ. Κουτσουράς, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με το κεφάλι ανοιγμένο από τα χτυπήματα των ΜΑΤ.

Τετάρτη 26 Μάη. Οι μηχανισμοί καταστολής της κυβέρνησης χτύπησαν νεολαίους και εργαζόμενους που έστησαν μπλόκα σε ιταλική ΝΑΤΟική φάλαγγα. Δυο διμοιρίες των ΜΑΤ όρμησαν εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυο τραυματίες.

Πέμπτη 28 Μάη. Εξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα στη διαδήλωση, αδιαφορώντας για τα παιδιά και τους γέροντες που είχαν μπροστά τους.

Κυριακή 30 Μάη. 10 διμοιρίες πάνοπλων κτηνάνθρωπων με στολές παραλλαγής και περίπου 60 εκπαιδευμένα λυκόσκυλα, έτοιμα να κατασπαράξουν τον εχθρό λαό, που διαδηλώνει έξω από την αεροπορική βάση του Ακτιου. Οι δυνάμεις καταστολής παίρνουν την εντολή και κάνουν σφοδρή επίθεση με δεκάδες δακρυγόνα. Επί δυο ώρες ο χώρος μετατρέπεται σε πεδίο μάχης...

Τρίτη 8 Ιούνη. Το Λιτόχωρο καταλαμβάνεται από δεκάδες ασφαλίτες και 8 διμοιρίες των ΜΑΤ, για να ελέγξουν πόσο ασφαλής είναι η περιοχή, όπου σε λίγο θα γίνει η αποβίβαση των Αμερικανών πεζοναυτών.

Κυριακή27 Ιούνη. Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από νωρίς στρατιώτες της αεροπορίας περιπολούν με κλομπ στις ζώνες, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι κρατούν λυκόσκυλα. Στο κέντρο της βάσης μέσα σ' ένα ΤΟΛ είναι καλυμμένη μια διμοιρία στρατιωτών αεροπόρων με πλήρη εξάρτυση και όπλα στα χέρια! Μπροστά στην πύλη πολυάριθμη αστυνομική δύναμη, πολλαπλές ζώνες ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας με κράνη, κλομπ, ειδικές μάσκες και χημικά. Εχουν στήσει ακόμα και συρματόπλεγμα...

Τρίτη31 Αυγούστου. Δυνάμεις των ΜΑΤ χτύπησαν εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο . Εριξαν δακρυγόνα και απώθησαν βίαια τους διαδηλωτές.

Δευτέρα4 Οκτώβρη. Οι Αγης Τρυγάζης, Διονύσης Σοφός και Τάσος Παπαδόπουλος, μέλη της ΚΝΕ, συλλαμβάνονται από την Αστυνομία Λάρισας, με την κατηγορία ότι έγραφαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο.

Την επόμενη μέρα, 5 Οκτώβρη, η διαδήλωση στην περιοχή του Τυρνάβου γίνεται σε κλίμα πρωτόγνωρης αστυνομοκρατίας. Οι διαδηλωτές δεν μπορούν να πλησιάσουν τη βάση με κανέναν τρόπο. Παρόν και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Κυριακή14 Νοέμβρη. Δυο Αμερικανοί πεζοναύτες, μετά από προβοκατόρικες ενέργειες κατά τη διάρκεια κινητοποίησης φιλειρηνιστών στο Λασίθι, συλλαμβάνονται από την ομάδα περιφρούρησης της πορείας και παραδίδονται στην Αστυνομία. Μετά από μια ώρα οι δράστες φυγαδεύονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βία κατά φωτογράφων στις συγκεντρώσεις για τον Αλ. Γρηγορόπουλο (2023-12-08 00:00:00.0)
Τι ήξερε η Πρεσβεία για την προσπάθεια προβοκάτσιας στο Σύνταγμα; (2023-03-08 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους χαφιέδες και τους προβοκάτορες στις πορείες (2010-12-28 00:00:00.0)
Ηρθαν πάλι οι φονιάδες (2000-03-20 00:00:00.0)
Ξύλο και εκκαθάριση για τον πυλώνα (1998-12-04 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστικό" ξύλο (1998-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ