Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Αυξάνουν και πληθαίνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

Ο πραγματικός ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι ενισχύονται οι κατασταλτικές δυνάμεις με προσωπικό και σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα, ενώ δημιουργούνται και νέες υπηρεσίες με σαφή κατασταλτικό - τρομοκρατικό προσανατολισμό.

Τελευταία πράξη, η δημιουργία του αρχηγείου της Αστυνομίας. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε στη σχετική συζήτηση: «Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί, κατά τη γνώμη μας, δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της προστασίας των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών των πολιτών της χώρας μας. Αντίθετα, μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου διαβλέπουμε σοβαρούς κινδύνους για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, βλέπουμε μια ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού και του ρόλου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας, πράγμα που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας, πολύ δεν περισσότερο που τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες αυξημένης χρησιμοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων ως δυνάμεων καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων είτε μιλάμε για τους αγρότες, είτε μιλάμε για τους μαθητές είτε για τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

Τα τελευταία είκοσι χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της οργανικής δύναμης της Αστυνομίας.


Το 1984 χρονιά της ενοποίησης Χωροφυλακής - Αστυνομίας υπήρχαν 44.000 αστυνομικοί και αγροφύλακες. Σε κάθε 227 κατοίκους αναλογούσε ένας αστυνομικός και η αναλογία αυτή ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, και δεν υπολογιζόταν ο αριθμός του προσωπικού άλλων υπηρεσιών με παρεμφερείς αρμοδιότητες (πυροσβέστες, λιμενικό, δασοφυλακή, οικονομική αστυνομία).

Οι οργανικές θέσεις των αστυφυλάκων, που είχαν οριστεί με τον Ν. 1481/84 σε 27.966, αυξήθηκαν σταδιακά την τριετία 1991-1993 κατά 2.230. Το 1991 υπήρξε μια μεμονωμένη αύξηση κατά 110 θέσεις και άλλη μια το 1993 κατά 18 θέσεις (σύνολο αστυφυλάκων 30.324).

Με το ιδρυτικό νόμο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η αναπροσαρμογή των οργανικών θέσεων του αστυνομικού προσωπικού καθορίστηκε τελικά ως εξής:

Αντιστράτηγοι (επιπλέον 1), υποστράτηγοι 14 (επιπλέον 4), ταξίαρχοι 40 (επιπλέον 10), αστυνομικοί διευθυντές 160 (επιπλέον 20), αστυνομικοί υποδιευθυντές 340 (επιπλέον 30 θέσεις), αστυνόμοι Α' 481, αστυνόμοι Β' 912, υπαστυνόμοι 2.087, ανθυπαστυνόμοι - αρχιφύλακες 7.518 και αστυφύλακες 33.259 (μείωση κατά 94 θέσεις αστυφυλάκων).

Συνολικά οι οργανικές θέσεις του αστυνομικού προσωπικού γενικών και ειδικών καθηκόντων καθορίστηκαν τελικά στις 44.960 θέσεις. Μαζί με τους ειδικούς φύλακες (1.000 οργανικές θέσεις), τους συνοριοφύλακες (περίπου 2.250 ), τους πυροσβέστες (περίπου 6.000) και το πολιτικό προσωπικό (3.300 θέσεις), το σύνολο της δύναμης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ξεπερνά σήμερα τους 56.000 υπαλλήλους.Αναμένεται και νέα αύξηση καθώς επίσημα δηλώνεται ότι θα αυξηθούν κατά 3.000 οι θέσεις.

Μια από τις λίγες υπηρεσίες στις οποίες παρατηρείται σταθερή αύξηση του προσωπικού της, είναι η διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μετά το διαχωρισμό της υπηρεσίας (1995) σε υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης και υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης. Το 1992 η δύναμη της υπηρεσίας συνολικά δεν ξεπερνούσε τους 1.200 αστυνομικούς, ενώ το 1999 έφτασε περίπου τους 2.000.

Η Δίωξη Ναρκωτικών λειτουργεί ως υποδιεύθυνση στην Ασφάλεια Αττικής και το προσωπικό της ποτέ δεν ξεπέρασε αισθητά την προβλεπόμενη δύναμη των 210 θέσεων! Η δύναμη των τμημάτων που ασχολούνται με τις εξιχνιάσεις των ανθρωποκτονιών, των διαρρήξεων, των κλοπών, των εγκλημάτων αρχαιοκαπηλίας, τα οικονομικά εγκλήματα κλπ. κυμαίνεται στα επίπεδα των 500 θέσεων.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται:

1) Τμήματα ειδικών αστυνομικών ελέγχων, που υπάγονται στην Αμεση Δράση και επανδρώνονται αρχικά με 590 αστυνομικούς. Είναι τα γνωστά «μπλόκα» στους δρόμους, που σύμφωνα με τους εμπνευστές τους αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Στην πράξη είδαμε την αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας την περίοδο 1995 - 1998.

2) Ειδικές υπηρεσίες με σκυλιά εκπαιδευμένα, όχι μόνο για την ανεύρεση ναρκωτικών και εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και για την αντιμετώπιση συγκεντρωμένου πλήθους. Το 1996 οι εφημερίδες γράφουν: Ενας εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να προσφέρει το έργο μιας διμοιρίας...

3) Νέες υπηρεσίες με ειδικά καθήκοντα (συνοριοφύλακες, ειδικοί φύλακες, υπηρεσία ελικοπτέρων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ