Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΣΗΜΙΤΗ"
ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
Η απάτη με την «παύση των διώξεων»

Το Μάρτη του 1999 κάνει την εμφάνισή του το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - κατατέθηκε στις 4 Μάρτη του '99 προς ψήφιση στη Βουλή - το οποίο περιλαμβάνει και τη σχετική διάταξη για τους διωκόμενους αγρότες. Η συμπληρωματική παράγραφος της «τρομο-διάταξης» έρχεται να «ξεσκεπάσει» όλη την αλήθεια για τη... «μεγαλοψυχία» της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες, αποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση το μόνο που θέλει είναι να τους κρατά σε καθεστώς συνεχούς απειλής και δικαστικής ομηρίας: Η παύση των ποινικών διώξεων θα ισχύσει μόνο για όσα «αδικήματα» διαπράχθηκαν μέχρι τέλος Φλεβάρη του 1997 και εφόσον οι διωχθέντες αγρότες δεν υποπέσουν στα ίδια «αδικήματα» μέσα σε μια διετία, από τη δημοσίευση του νόμου. Τελικά, στις 12 Μάη, κάτω από τις τεράστιες πιέσεις και την κατακραυγή που δέχτηκε η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη διάταξη, αποφασίζει να την αποσύρει.

23/3/99: Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδοτεί ότι είναι αντισυνταγματική η παραγραφή των αδικημάτων των αγροτικών κινητοποιήσεων. Την ίδια μέρα το Εφετείο Πάτρας καταδικάζει (με ποινή 2 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή) έξι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αγνοώντας το γεγονός ότι δεν είχαν συνήγορο υπεράσπισης, ενώ παράλληλα επιβάλλει χρηματική ποινή 77.000 δραχμών για δικαστικά έξοδα στον καθένα.

28/6/99: Καταδίκη 5 αγροτών - από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας - σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, παράτηνψήφισητουνόμου 2721/99 στηΒουλή, που έγινε προεκλογικά, στις 3 Ιούνη, ο οποίος παραγράφει το αξιόποινο και παύει την ποινική δίωξη για «αδικήματα» παρακώλυσης συγκοινωνιών.

29/6/99: Η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου ασκεί αναίρεση κατά αποφάσεων δικαστηρίων της χώρας, τα οποία εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου του υπουργείου, απάλλαξαν τους αγρότες από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για τα «μπλόκα».

2/11/99: Λίγες μέρες μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων στο νομό Καρδίτσας, το Πρωτοδικείο Καρδίτσας καταδικάζει180 αγρότες του νομού και τους επιβάλλει ποινή φυλάκισης πέντε μηνών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95. Επίσης, το Τριμελές Εφετείο Λάρισας καταδίκασε άλλους 7 αγρότες σε φυλάκιση 30 ημερών με τριετή αναστολή, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '96.

23/11/99: Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας καταδικάζει άλλους τρεις αγρότες από το Μεσοχώρι, σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τρεις μέρες μετά την επίσκεψη Κλίντον: Στο Εφετείο Λάρισας αγρότης 74 ετών, κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση, καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 20 ημερών και κρατείται στο Μεταγωγών, για να οδηγηθεί στις φυλακές Αμφισσας, αφού δεν του αναγνωρίστηκε το δικαίωμα αναστολής της ποινής του, λόγω της καταδίκης του από στρατοδικείο στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου! (Ενας άνθρωπος που πέρασε συνολικά 15 χρόνια - από το '49 μέχρι το '64 στις φυλακές Λάρισας, Ακροναυπλίας, Θεσσαλονίκης. Το «έγκλημά» του ήταν ότι πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μετά στον απελευθερωτικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας, μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ). Αλλοι τρεις αγρότες που δικάζονταν μαζί του καταδικάστηκαν με τριετή αναστολή. Ο 74χρονος συνταξιούχος αγρότης αφέθηκε ελεύθερος, αφού πλήρωσε για την εξαγορά της ποινής του ο Δήμος Νέσσονα, στον οποίο ανήκει, αφού ο ίδιος δεν είχε να πληρώσει. Στις 13/12/99 ο ίδιος αγρότης καταδικάζεται για δεύτερη φορά, μέσα σε 20 μέρες, για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση. Και λόγω του «μη καθαρού» μητρώου του βρέθηκε και πάλι πίσω από τα κάγκελα του κρατητηρίου στο Μεταγωγών.

26/11/99: Το Εφετείο Λάρισας καταδικάζει άλλους 9 αγρότες για τις κινητοποιήσεις του 1995.

13/12/99: Τέσσερις αγρότες καταδικάζονται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας σε τετράμηνη φυλάκιση.

17/12/99: Το Τριμελές Εφετείο Λάρισας καταδικάζει ακόμα 13 αγρότες, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ